2014-02-24 02:07:06
Φωτογραφία για Ε.Ε.: Έτοιμη για εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία μετά το σχηματισμό κυβέρνησης
Έτοιμη για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία καθώς και για την παροχή βοήθειας αφότου... συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση στη χώρα δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Νοέμβριο, όταν ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της χώρας του με την Ε.Ε., ενισχύοντας τις σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, η οποία δεσμεύτηκε να δανείσει στην Ουκρανία 15 δισ. δολ. και να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου.

«Πιστεύω πως οι Ουκρανοί θα υπογράψουν τη συμφωνία» δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ, μιλώντας στο Sky News.

«Δεν ξέρω πότε, πρώτα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα πάρει μια δημοκρατική απόφαση» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε πάντως πως η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας είναι ζήτημα που δεν σχετίζεται με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.


Παράλληλα, τόσο ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν όσο και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε τόνσαν πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια στο Κίεβο, μόλις υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης στη χώρα στηρίζουν την ουκρανική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τη Ρωσία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό πως η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αν και το Κρεμλίνο περιορίστηκε απλώς και μόνο να ανακοινώσει πως οι δύο ηγέτες συνομίλησαν με πρωτοβουλία της καγκελαρίου, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ δήλωσε πως κατά την επικοινωνία τους συμφώνησαν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση.

Τόνισαν επίσης «το κοινό τους συμφέρον για σταθερότητα στη χώρα, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο», ενώ συμφώνησαν να είναι στενή επαφή.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος της ηγέτιδας της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, που αποφυλακίστηκε το Σάββατο, η ίδια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Η Άγγελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ακόμη πως σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Προσωρινός Πρωθυπουργός της Ουκρανίας ο Τουρτσίνοφ - Διαδήλωση φιλορωσικών κινημάτων

Και ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ και στενότερος συνεργάτης της αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου μετά την καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τη Βουλή, περίπου 2000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν «τους φασίστες που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο» μετά το κάλεσμα φιλορωσικών κινημάτων, στη Σεβαστούπολη, στα νότια της Ουκρανίας, όπου διατηρεί τη ναυτική του βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

«Οι φασίστες έχουν καταλάβει την εξουσία στο Κίεβο!» φώναζε ένας εκφωνητής από ένα μεγάφωνο ενώ διέσχιζε με αυτοκίνητο την πόλη.

Περίπου 2000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία, μετά το κάλεσμα ενός πολιτικού κόμματος, του Ρωσικού Συνασπισμού (Russia Bloc), και άλλων φιλορωσικών οργανώσεων. Κάποιοι κρατούσαν και κουνούσαν ρωσικές σημαίες και άλλοι εκείνες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

«Η νέα ηγεσία θέλει να στερήσει από τους Ρώσους τα δικαιώματά τους και την ιθαγένειά τους» προειδοποίησαν οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αναφερόμενοι στους ρωσόφωνους Ουκρανούς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Θέλω να κάνω μικρή παιδιά»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Θέλω να κάνω μικρή παιδιά»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ