2014-02-24 14:29:48
Φωτογραφία για ΔΝΤ: Στα 20 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών...!!!
«ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΡΟΙΚΑΣ» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΣε νέα σφοδρή αντιπαράθεση με τους δανειστές για τον τραπεζικό τομέα φέρεται να βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι το χρηματοπιστωτικό της σύστημα απαιτεί λιγότερο από 6 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, την ώρα που οι διεθνείς δανειστές επιμένουν ότι απαιτείται τουλάχιστον το τριπλάσιο ποσό.

Στο κόκκινο βρίσκεται η αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα σύμφωνα με όσα γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Το ποσό των 6 δισ. ευρώ που προβάλλει η ελληνική πλευρά, υπολογίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά από μια πολυαναμενόμενη ανάλυση από την BlackRock και παραδόθηκε στους ελεγκτές της τρόικας πριν την σημερινή άφιξή τους στην Αθήνα,

για την συνέχιση της αξιολόγησης η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά σύμφωνα με την τρόικα ούτε οι μισές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν υλοποιηθεί.


Σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα, η κόντρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κινδυνεύει να προσθέσει ένα ακόμη εκρηκτικό σημείο αντιπαράθεσης, καθώς θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι αξιωματούχους της τρόικας, η αντιπαράθεση είναι τόσο έντονη, που το ΔΝΤ απειλεί να δημοσιεύσει τους δικούς του υπολογισμούς για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα που είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ, αν επιμείνει η Ελλάδα με το ποσό των 6 δισ.

Παρόμοιοι είναι σύμφωνα με αξιωματούχους και οι υπολογισμοί της ΕΚΤ που έχει παροτρύνει την Ελλάδα να εξετάσει καλύτερα τα συμπεράσματά της.

Η ΕΚΤ, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών της ΕΕ αργότερα το 2014, θέλει να συμφωνεί η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών με τον έλεγχο που θα κάνει η ίδια στις τράπεζες της Ευρωζώνης πριν το τέλος του έτους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα το αποτέλεσμα των ασκήσεων ελέγχων (stress tests) με βάση την έρευνα της BlackRock. Εάν η διαφωνία για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης δεν λυθεί κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα, η άσκηση της BlackRock μπορεί να παραμερισθεί και να αφεθεί η επίλυση της διαφοράς στην άσκηση αντοχής που θα κάνει η ΕΚΤ, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να το καλωσορίσει η τρόικα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση της Ελλάδας για τον επόμενο χρόνο πριν προχωρήσει σε πρόσθετες εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου του στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να αναγκασθεί να μην προχωρήσει σε μελλοντικές πληρωμές χωρίς μία απόφαση για τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και ένα τρίτο πρόγραμμα.

Όπως μεταδίδει το Mega, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνουν λόγο για άσκηση «πολιτικών πιέσεων» από το ΔΝΤ, ενώ επικαλούνται και συνέντευξη Τόμσεν στην οποία έκανε λόγο για «υγιές τραπεζικό σύστημα» και αναρωτιούνται τι έχει αλλάξει και πώς έχει καταλήξει στο ποσό των 20 δισ. ευρώ το ΔΝΤ.
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΤΟ... ΝΗΜΑ Η ΜΑΛΑΓΑ!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΣΤΟ... ΝΗΜΑ Η ΜΑΛΑΓΑ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ