2014-02-24 15:38:05
Φωτογραφία για «Ασυμβίβαστο βουλευτή - υποψηφίου στις ευρωεκλογές στη ΝΔ»
Ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και του υποψηφίου για τις ευρωεκλογές βάζει στη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο «Βήμα fm» ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, το ασυμβίβαστο αφορά σε εσωτερική διαδικασία της ΝΔ και όχι κανόνα για όλα τα κόμματα.

«Άμεσα, μέσα στα επόμενα 24ωρα, θα δώσουμε τη συνολική μας πρόταση. Μπορώ να σας πω ότι στο θέμα των σταυρών θα υπάρχει δικαίωμα επιλογής, στους 4, με τη λογική της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, της Β’ Αθήνας. Στόχος είναι ο πολίτης να μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στους υποψηφίους και να έχει πολλές επιλογές. Βάλαμε για αυτό το ύψος της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας και εκλογική περιφέρεια (για τις ευρωεκλογές) θα είναι μία, όλη η χώρα. Μέχρι τώρα, υπήρχε ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, με κάποιες εξαιρέσεις στον νόμο. Αυτό που θα γίνει είναι να αρθεί το ασυμβίβαστο. Όμως, για τη ΝΔ, με απόφαση του προέδρου, ο βουλευτής του Κοινοβουλίου που θα θελήσει να είναι υποψήφιος και για την Ευρωβουλή θα πρέπει πρώτα να υποβάλει την παραίτησή του. Διευκρινίζω ότι αυτή είναι εσωτερική διαδικασία της ΝΔ και απόφαση του προέδρου. Εάν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα παραιτείται από βουλευτής» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.


«Από εκεί και πέρα, τα άλλα κόμματα θα μπορούν να κάνουν αυτό που νομίζουν. Ο νόμος, δηλαδή, θα επιτρέπει στους βουλευτές να βάζουν υποψηφιότητα χωρίς κανένα πρόβλημα για το Ευρωκοινοβούλιο. Νομίζω, δε, ότι η απόφαση του κ. Σαμαρά για την εσωτερική διαδικασία της ΝΔ είναι απολύτως σωστή. Το θέμα αυτό είναι και προσωπικής επιλογής και συνείδησης του καθενός» τόνισε.

«Θα μπορούσαμε να το ανοίξουμε και για την υπόθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ίδια λογική είναι. Δεν αφήνουμε να υπάρχουν κωλύματα που είναι και προσωπικές επιλογές και των υποψηφίων και των κομμάτων τους. Σας θυμίζω, όμως, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κάτι διαφορετικό. Ο όγκος των υποψηφίων σε όλη τη χώρα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Εγώ, όμως, προσωπικά, εάν ήμουν υποψήφιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είχα υποβάλει την παραίτησή μου από τη βουλευτική έδρα. Είναι ένα πράγμα προσωπικό του καθενός. Δεν σημαίνει ότι επειδή εγώ το υποστηρίζω είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για έναν συνάδελφό μου να το πράξει. Αλλά θεωρώ ότι για την Ευρωβουλή είναι απολύτως σωστό και θα έχει για αυτό και τη θετική απήχηση στην κοινωνία» πρόσθεσε.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς και ότι θα υπάρχει μια εκλογική περιφέρεια. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ