2014-02-25 01:55:08
Φωτογραφία για Ο κουρέας που δικαιώθηκε από Rehn και ΔΝΤ, αλλά όχι από το Δημόσιο
Η ιστορία του βρίσκεται στο μικροσκόπιο σχεδόν όλων των αξιωματούχων Ε.Ε και Νομισματικού Ταμείου. Το αίτημα για ένα "μπαρμπέρικο" , αντιμετωπίστηκε αρχικά με "καχυποψία" από τον ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, "πέρασε" μέσα από τον Μπομπ Τραα και την Κριστίν Λαγκάρντ  και εσχάτως έφτασε μέχρι... το Ecofin.

"Έχω χάσει το λογαριασμό των ξένων αξιωματούχων στους οποίους έχω απευθυνθεί για την υπόθεσή μου" λέει ο κουρέας από την Αχαράβη της Κέρκυρας με τον οποίο συνομίλησε το capital προκειμένου να παρακολουθήσει πώς, με ποιούς και γιατί έχει χαθεί στη ...μετάφραση το αίτημά του να ανοίξει "μπαρμπέρικο" όπως λέει ο ίδιος, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ένα βορεινό χωριό του νησιού των Φαιάκων.

"Έχω απευθυνθεί από τον Όλι Ρεν και τον Μπομπ Τραα μέχρι την Κριστίν Λαγκάρντ, τον  Μισέλ Μπαρνιέ και τον Χορστ Ραιχενμπαχ".

-και;

" Στην αλληλογραφία με όλους τους ξένους έχω δικαιωθεί πλήρως. Μόνο που στην πράξη, η Οδύσσεια συνεχίζεται".


Η ιστορία ενός κουρείου που δεν άνοιξε ποτέ

Συνοπτικώς, ο Σπύρος Πρίφτης, μόλις αποφοίτησε από εργαστήρι ελευθέρων σπουδών μαθαίνοντας την τέχνη της κομμωτικής, επιδίωξε να την εξασκήσει ανοίγοντας απευθείας δικό του κουρείο στην Κέρκυρα, αξιοποιώντας τον νόμο που 3919 περί ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Μετά την ψήφισή του, πηγαίνει στον Δήμο όπου ανήκει να υποβάλει τα χαρτιά του, όπου πληροφορείται, όπως εξιστορεί ο ίδιος στο capital "Δεν γίνεται να λάβετε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος γιατί το επάγγελμά σας δεν έχει συμπεριληφθεί στον σχετικό νόμο".

Στο τέλος του 2013 και αφού έστειλε επιστολή μέχρι και στον Επίτροπο Όλι Ρεν, τελικώς το επάγγελμά του συμπεριλαμβάνεται στο νόμο 3919 μόνον που ανακαλύπτει και πάλι ότι ο θησαυρός που περίμενε ήταν άνθρακας: Δεν δικαιούτο άδεια άσκησης επαγγέλματος διότι το δίπλωμά του από το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών στο οποίο είχε φοιτήσει δεν αναγνωριζόταν από το ελληνικό κράτος και ως εκ τούτου απαιτείτο να συμπληρώσει "δύο χρόνια προϋπηρεσίας σε κομμωτήριο. και πού να το βρω το κομμωτήριο στην Αχαράβη; Την δυνατότητα να πάω να δουλέψω 2 χρόνια απλήρωτος στο κέντρο της Κέρκυρας, όπως ουσιαστικά μου έλεγαν, δεν την είχα".

ΔΝΤ- Δημόσιο σημειώσατε 1

Μετά από ένα γαϊτανάκι αλληλογραφίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, του συνηγόρου του πολίτη μέχρι και του Πρωθυπουργικού Γραφείου, συνεχίζει τις επιστολές διαμαρτυρίας σε Κομισιόν, ΔΝΤ, Task Force και ...όπου δη για να κοινοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος του απαντά δις ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία ουσιαστικού ανοίγματος των επαγγελμάτων και τον παρέπεμψε στην εν Ελλάδι ομάδα του Χορστ Ραιχενμπαχ, Task Force. Κάπου εκεί, παρεμβαίνει και ο Επίτροπος για την Εσωτερική αγορά Μισέλ Μπαρνιέ.

"Αρχικά, ο Όλι Ρεν αντιμετώπισε τις καταγγελίες μου με αρχκετή δόση καχυποψίας" εξηγεί ο κ Πρίφτης "γιατί του φαινόταν πολύ περίεργο πώς ενώ η Ελλάδα υποτίθεται ότι διευκόλυνε με νόμο το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σύμφωνα με τη δική μου μαρτυρία, στην πράξη ίσχυε το αντίθετο. Μετά, κατάλαβε".

Το βασικό πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζουν και οι ξένοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με όσα αφηγείται στο capital ο κ. Πρίφτης, λέγεται " μη αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών". Επ αυτού, ήταν και η παρέμβαση του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος με απαντητική επιστολή που έστειλε στον κερκυραίο κουρέα, τον ενημέρωσε στις 25 Νοεμβρίου 2013 ότι για το ζήτημα αυτό έχει συγκαλέσει σε διάλογο τα κράτη μέλη της Ε.Ε για απελευθέρωση από τα σχετικά δεσμά των εθνικών νόμων που αποτελούν στην ουσία τροχοπέδη για το άνοιγμα της αγοράς.

-Τώρα σε τί φάση βρίσκεται η υπόθεσή σας; " Την έχω πάει μέχρι το Ecofin. Τώρα πρόσφατα απευθύνθηκα και στον ΟΟΣΑ. Εδώ στην Ελλάδα δεν μπορώ να βρω άκρη γιατί το ένα υπουργείο με κάνει μπαλάκι στο άλλο. Το Παιδείας, το οποίο είναι αρμόδιο για τα κέντρα ελευθέρων σπουδών, μου λέει να πάτε στο υπουργείο Υγείας γιατί εάν αυτό αναγνωρίσει τον τίτλο σπουδών για το δικό σας επάγγελμα, εμείς δεν  έχουμε πρόβλημα".

Σημειωτέον , ότι τα κομμωτήρια και τα κουρεία υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, ως χώροι υγιειονομικού ενδιαφέροντος, εξ ού και η εμπλοκή.

" Το πρόβλημα είναι οι ενώσεις, οι σύλλογοι και τα συνδικάτα. Αυτοί πιέζουν να μην ανοίξει το επάγγελμά μας γιατί τους συμφέρει να παραμένει η πίτα της αγοράς μικρή και ελεγχόμενη. Κι ό,τι διακηρύξεις και να κάνουν στην Κυβέρνηση για το αντίθετο, στην πραγματικότητα, ενδίδουν σε αυτές τις πιέσεις", καταλήγει.
capital.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ