2014-02-25 13:06:18
Φωτογραφία για Προσφέρουν τον άρτον ημών τον… συσκευασμένο στην Ξάνθη – Συμμορφώνονται τα Αρτοποιεία
-Γίνονται έλεγχοι από το Τμήμα Εμπορίου, δεν έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής πρόστιμα.

Ψωμιά σε συσκευασίες πωλούν πλέον, στο σύνολό τους, τα Πρατήρια Άρτου της Ξάνθης, εφαρμόζοντας και στην πράξη την αγορανομική διάταξη του 2009 κατ’ εφαρμογή του Ν. 3526/2007.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη τα σούπερ μάρκετ δεν μπορούν πλέον να παρασκευάζουν ψωμί στους χώρους πώλησης των προϊόντων τους χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες θερμές γωνιές.

Επίσης, το ψωμί που θα διαθέτουν στην κατανάλωση, και το οποίο θα παραλαμβάνουν ψημένο, θα πωλείται μόνο συσκευασμένο. Η συσκευασία αρτοσκευασμάτων, προβλέπεται με τους Ν. 3526/2007, 3982/2011και την ΑΔ 7/2009.

Με την αναμόρφωση της αρτοποιητικής νομοθεσίας, προκειμένου να εξασφαλισθεί η δημόσια υγεία, έγινε υποχρεωτική η συσκευασία αρτοσκευασμάτων (ψωμί, κουλούρι, σταφιδόψωμο κλπ) είτε αυτά πωλούνται σε αμιγή πρατήρια άρτου, είτε σε μικτά- μεγάλα καταστήματα (σούπερ μάρκετ).


Ο νόμος απαιτεί από τα καταστήματα που διαθέτουν φρέσκο ψωμί να τα μεταφέρουν από το χώρο παραγωγής και να τα πωλούν μέσα σε χάρτινη ή νάιλον σακούλα, η οποία θα αναγράφει στο εξωτερικό της, το είδος, τα συστατικά και την ημερομηνία παραγωγής του εκάστοτε προϊόντος.

Στην Ξάνθη η διάταξη αυτή του Νόμου πρακτικά δεν εφαρμοζόταν, ωστόσο πρακτικά δεν γίνονταν και οι σχετικοί έλεγχοι, οι οποίοι άρχισαν προσφάτως με αποτέλεσμα αυτό να επιταχύνει τις διαδικασίες εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Κλιμάκια ελέγχου του Τμήματος Εμπορίου έχουν ήδη προχωρήσει στη σύνταξη εκθέσεων ελέγχου, από τις οποίες θα προκύψει η επιβολή ή όχι σχετικών προστίμων, εφόσον φυσικά βεβαιωθούν οι όποιες παραβάσεις. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο περί μη συμμόρφωσης αρτοποιείου της περιοχής στη σχετική νομοθεσία.

Στο σύνολό τους τα Πρατήρια Άρτου της Ξάνθης αλλά και τα μικρά παντοπωλεία τα οποία διαθέτουν προς πώληση ψωμιά, τα προσφέρουν στους καταναλωτές συσκευασμένα πλέον, ενώ στις συσκευασίες αναγράφεται η επωνυμία του παρασκευαστή αλλά και στοιχεία γύρω από τα στατιστικά του άρτου.

thrakitoday.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ