2014-02-26 08:20:52
Φωτογραφία για Ηλεία: Αυξάνουν τα κρούσματα σκλήρυνσης κατά πλάκας
Επιστημονικά μπορεί να μην έχει -επισήμως τουλάχιστον- αποδειχθεί ότι η οικονομική κρίση ενισχύει την εξάπλωση ασθενιών που ως αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα πλήττουν ολοένα και περισσότερους πληθυσμιακά, ασθενείς, όμως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας αφορά ως τώρα 12500 Έλληνες κάθε ηλικίας αλλά μόλις οι 2500 εξ αυτών ,είχαν το σθένος να το παραδεχθούν Οι υπόλοιποι κινούνται ανάμεσα μας με τον φόβο μήπως η ασθένεια τούς προδώσει και γίνουν αντιληπτοί…γιατί από εκεί και πέρα ,ξεκινά ένας άλλος Γολγοθάς, δυστυχώς πιο βασανιστικός και από την ίδια την νόσο! Ο κοινωνικός αποκλεισμός του πάσχοντα, η ανεργία και ο οικονομικός αφανισμός, αφού η θεραπεία είναι δαπανηρή και η Πολιτεία απούσα και σε αυτήν περίπτωση!

Και στην Ηλεία αυξήθηκαν οι νοσούντες…

Η επιστημονική εκδήλωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής 'Ενωσης για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας Δυτικής Ελλάδας έγινε την Κυριακή στο Λάτσειο Μέγαρο Πύργου, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τους
. Είχε ωστόσο, απώτερο σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες για τη νόσο , την επαναστατική ιατρική εξέλιξη για την φαρμακευτική αγωγή που μπορούν να εφαρμόσουν οι πάσχοντες ώστε να επιβραδύνουν την εκφυλιστική «διάθεση» του προσβεβλημένου νευρικού συστήματος και να απολαμβάνουν μια κατά το δυνατόν, φυσιολογική ζωή.

Εκείνο που τονίστηκε ωστόσο στην διάρκεια της εκδήλωσης ήταν καταρχήν η άρνηση του πάσχοντα να παραδεχθεί στον εαυτό του και κατ΄επέκταση στον κοινωνικό του περίγυρο την ασθένεια του από τον φόβο της άρνησης που θα λάβει.

«Η εξωτερίκευση του πάσχοντα και η παραδοχή της κατάστασης του είναι η μισή θεραπεία»,τόνισε με νόημα στην ομιλία της η πρόεδρος της ένωσης Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, κα Μαργαρίτα Καραγιώργου, δίνοντας έτσι τη διάσταση του σημερινού προβλήματος, εφόσον δεν είναι η νόσος που τους φοβίζει τόσο, όσο οι κοινωνικές της προεκτάσεις που θα λάβει η ζωή του ασθενούς ζώντας ούτως ή άλλως ,μέσα σε ένα κλίμα απογοήτευσης και αποκλεισμού.

Επιζητούν το αυτονόητο…

Οι πάσχοντες με Σκλήρυνση κατά Πλάκας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην υγεία τους και στο καθεστώς τρομοκρατίας εξαιτίας των οικονομικών μεταβολών στις ζωές τους , τόνισε η κα Καραγιώργου και συνέχισε:

«Οι πάσχοντες της νόσου κρίνονται από επιτροπές ΚΕΠΑ και ενώ θα έπρεπε να έχουν άμεσα με την διάγνωση της ασθένειας, ποσοστό αναπηρίας από 67%και άνω ,ώστε να δικαιούνται μόνιμης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, δυστυχώς λαμβάνουν ποσοστά αναπηρίας από 30 έως και 50%,με αποτέλεσμα να διακοπεί το εξωιδρυματικό επίδομα που λάμβαναν και στη συνέχεια να χάσουν και τον ασφαλιστικό τους φορέα αδυνατώντας να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τη νόσο. Σε αυτό το κλίμα τα ΑμΣΚΠ γίναμε αποδέκτες μιας παράνοιας οριζόντιων και άδικων μέτρων σε όλους τους τομείς. Διεκδικούμε δωρεάν και μόνιμη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους και μηδενική συμμετοχή για όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρειαζόμαστε για τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε. Να ενταχθεί η σος της σκλήρυνσης κατά πλάκας στις παθήσεις που χαρακτηρίζονται μη αναστρέψιμες και η διάρκεια αναπηρίας να καθοριστεί επ΄αόριστον» επεσήμανε στην ομιλία της στον Πύργο, η πρόεδρος της ένωσης, κα Καραγιώργου.

Λιγοστοί τόλμησαν…

Και την Κυριακή, εκείνο που διεφάνη είναι ο φόβος. Έτσι εξηγούνται τα πολλά κενά στις θέσεις της αίθουσας εκδηλώσεων του Λατσείου δημοτικού μεγάρου στην πλευρά του κοινού που την παρακολούθησε ενώ την πλαισίωσαν επιστήμονες της περιοχής μας με έγκριτο και υποστηρικτικό λόγο για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Τον λόγο αμέσως με την πρόεδρο της ένωσης έλαβε η νευρολόγος Μαρία Σικαλιά, κάνοντας αναφορά στην συμπωματική θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού.

Στον χώρο υποδοχής της εκδήλωσης λειτουργούσε και περίπτερο με ενημερωτικό υλικό τόσο για την αντιμετώπιση της νόσου όσο και των δράσεων της ένωσης, με το γενικό σύνθημα, «Όλοι μαζί, ενωμένοι, Μπορούμε», που αποτελεί την καταπακτή των σωρευμένων προβλημάτων των πασχόντων ανά την χώρα και ειδικά της Δυτικής Ελλάδας, που είχαν και την πρωτοβουλία της εκδήλωσης.

Νωρίτερα, εξάλλου, είχε πραγματοποιηθεί και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των μελών της Ένωσης Αμ ΣΚΠ Δυτικής Ελλάδας, με την ευχή το τρέχον έτος να αποτελέσει εφαλτήριο αλλαγών υπέρ τους και να υπάρξει μέριμνα για τους μη έχοντες πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το ιδιαίτερο στην κοπή της βασιλόπιτας –που ευλόγησε ο π.Άγγελος Ζέζας εκπροσωπώντας την ΙΜ Ηλείας-ήταν ότι μετά την πρόεδρο της ένωσης, από ένα κομμάτι έκοψαν οι , Τάκης Αντωνακόπουλος , αναπληρωτής διοικητής της 6Ης ΥΠΕ, κάνοντας μνεία στην ευόδωση των στόχων της ένωσης την οποία χαρακτήρισε «δραστήρια» και «σωτήρια», σε περιπτώσεις ανασφάλιστων πασχόντων που τους στηρίζει με κάθε μέσο. Στη συνέχεια η εκστατικός κα Βούλτσου που αφιέρωσε το κομμάτι της, στους καλλιτέχνες που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και παραγκωνίζονται . Και ακολούθως ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαλιάδας, Αναστάσιος Σμέρος, που ήταν μεταξύ των παρεβρεθέντων, ο οποίος κόβοντας ένα κομμάτι της βασιλόπιτας, έκανε την ευχή να καλυφθούν ανάγκες σε όσους πάσχοντες δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη και τέλος, ο μουσικός επικοινωνιολόγος Γιώργος Γεωργόπουλος, που τιμώντας κι αυτός την εκδήλωση με την παρουσία του, στάθηκε στα ευεργετήματα της μουσικής ως διεξόδου και δημιουργικής απασχόλησης για τους πάσχοντες με ΣΚΠ. Το πάρων μεταξύ άλλων έδωσαν και η βουλευτής της ΝΔ δρ Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου καθώς η κα Ρούλα Γκουβίτσα ενώ τηλεφωνικά απέστειλε τις ευχές του, χαιρετίζοντας την εκδήλωση της ένωσης και ο βουλευτής της ΝΔ Ηλείας, Ανδρέας Μαρίνος.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ MASSA...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ MASSA...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ