2014-02-26 18:36:32
Φωτογραφία για ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν τράπεζες, καθώς η συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργου Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα συνάντηση με τη διοίκηση της ΤτΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Πλέον, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests μετατίθεται για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η διοίκηση της ΤτΕ προσήλθε στη συνάντηση έχοντας τα αποτελέσματα της BlackRock, σύμφωνα με τα οποία τα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες την επόμενη τριετία ανέρχονται σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία έχουν ελεγχθεί και από δύο ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους, τους E.Υ και Rothcild, προκύπτουν από το βασικό σενάριο και όχι από το δυσμενές, σύμφωνα με τις οδηγίες της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται καταρχήν να διαφωνεί με τις εκτιμήσεις αυτές, ανεβάζοντας τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών στα 22 δισ. ευρώ. Η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο εκτιμήσεων είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests, η οποία αρχικώς είχε προγραμματιστεί για το τέλος Δεκεμβρίου 2013. Συνακόλουθα καθυστέρησε και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την έκθεση της Βlackrock, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εurobank υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank εμφανίζεται επαρκώς κεφαλαιοποιημένη.

Reuters: Στο 31% τα επισφαλή δάνεια στο τρίτο τρίμηνο του 2013

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εγχώριων τραπεζών ανήλθαν στο 31% του συνολικού χαρτοφυλακίου τους στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2013, από 29,3% στο πρώτο εξάμηνο, είπε τραπεζίτης στο Reuters την Τετάρτη. Την ίδια στιγμή σε αλλεπάλληλες συναντήσεις τρόικα, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να καθορίσουν το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και να λύσουν σειρά κρίσιμων θεμάτων για το τραπεζικό σύστημα.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών βρίσκεται στο επίκεντρο των stress test που πραγματοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) που θα καθορίσουν το ύψος των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των δικών της stress test για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στα τέλη Οκτωβρίου.

Τραπεζίτες είπαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 5 δισ. ευρώ, βάσει των stress test της ΤτΕ. Ωστόσο, το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους επικεφαλής της τρόικας των δανειστών της χώρας. 

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πλήττουν τους ισολογισμούς των τραπεζών αναγκάζοντας τις διοικήσεις τους να λαμβάνουν προβλέψεις κάθε χρόνο. Το ύψος τους συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο ο ρυθμός αύξησής τους επιβραδύνεται. Ο συντελεστής κάλυψης του συνόλου των επισφαλών δανείων με προβλέψεις ανήλθε στο 48,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2013. 

Στην καταναλωτική πίστη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν περίπου στο 46% στο τέλος Σεπτεμβρίου από 43,8% στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013, είπε ο τραπεζίτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Στη κατηγορία των στεγαστικών δανείων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σχεδόν στο 26% από 24% στα τέλη του πρώτου εξαμήνου.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, που πραγματοποιεί την Πέμπτη την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της, αναμένεται να ανακοινώσει νέα στοιχεία για το ύψος των προβληματικών δανείων.

ΑΜΠΕ

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ