2014-02-26 20:22:09
Φωτογραφία για Με χαμηλές τιμές συνεχίζεται η συγκομιδή πορτοκαλιών σε ολόκληρη τη χώρα
Δύσκολη χαρακτηρίζουν τη φετινή χρονιά για το πορτοκάλι οι παραγωγοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας αφού όπως μας αναφέρουν οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα στην περιοχή της Αργολίδας, αφού φέτος οι ζημιές που σημειώθηκαν από τις πλημμύρες του περασμένου Δεκεμβρίου έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην παραγωγή πορτοκαλιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μας τονίζουν παραγωγοί, γεωπόνοι και εκπρόσωποι Συνεταιρισμών, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 10 με 12 λεπτά το κιλό. Για την φετινή χρονιά ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών, Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange» κ. Γιώργος Καλαμβόκης λέει στον ΑγροΤύπο:

Λακωνία

«Η χρονιά είναι πολύ δύσκολη και χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές τιμές και μειωμένη ζήτηση για εξαγωγές. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια κυμαίνεται στα 6 με 10 λεπτά το κιλό
. Επίσης, η τιμή για την χυμοποίηση είναι στα 5 λεπτά το κιλό και όπως όλα δείχνουν εκεί θα οδηγηθεί ο όγκος της παραγωγής τελικά. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που η παραγωγή μας είναι πολύ καλή ποιοτικά ενώ είναι επίσης αυξημένη σε ποσοστό 40% σε σχέση με πέρσι». Και ολοκληρώνει τονίζοντας: «το χειρότερο στη φετινή χρονιά είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την πολιτεία. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε σαν συνεταιρισμός είναι να πραγματοποιήσουμε από μόνοι μας κάποιες εξαγωγές ώστε να βγάλουν έστω τα έξοδά τους τα μέλη μας».

Κρήτη

Από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, Γενικός Γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, σημειώνει όσον αφορά την κατάσταση στην Κρήτη: «Αυτήν την εποχή έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας New Hall και συγκομίζονται τα ομφαλοφόρα (Washington Navel). Οι τιμές των New Hall κυμάνθηκαν από 28 λεπτά το κιλό έως 16 λεπτά το κιλό. Όσον αφορά στα ομφαλοφόρα που συγκομίζονται τώρα οι τιμές τους κυμαίνονται στα 10 - 12 λεπτά το κιλό (και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ καλών ποιοτικά πορτοκαλιών στα 13 λεπτά/κιλό)».

Και συμπληρώνει: «η χρονιά για τα πορτοκάλια φέτος δεν εξελίχθηκε καλά και αυτό που λένε οι παραγωγοί είναι ότι κάθε χρόνο είναι και χειρότερα. Η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί περίπου το Πάσχα.

Αργολίδα

Για τα αποτελέσματα των πλημμύρων του Δεκεμβρίου και πως αυτά αποτυπώνονται στην παραγωγή μέχρι και σήμερα, μιλάει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών (Ο.Π.) Φρούτων της ΕΑΣ Αργολίδας. «Η άσχημη κατάσταση στην Αργολίδα συνεχίζεται αφού λόγω των ζημιών από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου οι ποιότητα των πορτοκαλιών δεν είναι καλή. Η τιμή αυτή την περίοδο κυμαίνεται στα 13 με 14 λεπτά το κιλό αλλά σε αυτή συμπεριλαμβάνονται και τα έξοδα συγκομιδής (3,5 με 4 λεπτά/κιλό ). Αυτό σημαίνεί ότι η καθαρή τιμή παραγωγού δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά το κιλό», μας δηλώνει.

Άρτα

Για μια δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο κ. Βαγγέλης Βαγγέλης, παραγωγός από την Άρτα και μέλος της ΕΑΣ Άρτας – Φιλλιπιάδας: «η φετινή εμπορική περίοδος για τα πορτοκάλια είναι πολύ δύσκολη. Εκτός του ότι η τιμές είναι πολύ χαμηλές – αυτήν την περίοδο δεν ξεπερνούν τα 10 λεπτά το κιλό (στο δέντρο) – πεσμένη είναι και η ζήτηση. Ο κύριος όγκος της συγκομιδής συνήθως συγκομίζεται μέχρι τον Μάρτιο και με δεδομένη την άσχημη φετινή χρονιά δεν προβλέπεται αναστροφή του κλίματος. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του Πρόεδρου της ΕΑΣ, κ. Νίκου Γκίζα, ο οποίος συμπληρώνει ότι ενώ η χρονιά ξεκίνησε καλά δεν εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Σύμφωνα με τον κ. Γκίζα οι τιμές παραγωγού για χυμό είναι στα 7 λεπτά το κιλό ενώ για εξαγωγές 12 με 13 λεπτά και αν αφαιρεθούν τα κοπτικά πέφτουν στα 8 με 9 λεπτά το κιλό.

Incofruit

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, δήλωσε στον ΑγροΤύπο για την πορεία των εξαγωγών: «οι εξαγωγές φέτος στα πορτοκάλια κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι όσον αφορά τον όγκο τους και το τονάζ. Υπήρξε μια καθυστέρηση στην Αργολίδα λόγω μικροκαρπίας και των πλημμύρων που σημειώθηκαν εκεί, αλλά σε γενικές γραμμές δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα. Επίσης και η Ισπανία είχε μεγαλύτερο ποσοστό μικροκαρπίας από ότι η χώρα μας.

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και τα πορτοκάλια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ!
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ