2014-02-27 09:52:20
Φωτογραφία για ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές σε Άγκυρα και Αθήνα θα έχουν σήμερα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, αντίστοιχα. Ο κ. Μαυρογιάννης θα γίνει δεκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρίογλου και ο κ. Οζερσάι από τον γ.γ. του Ελληνικού ΥΠΕΞ, Αναστάσιο Μητσιάλη. Τον Ανδρέα Μαυρογιάννη θα συνοδεύει στη συνάντηση ο νομικός, Πόλυς Πολυβίου, και η διπλωμάτης, Πόλυ Ιωάννου.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι μεταβαίνει στην ελληνική πρωτεύουσα με «μια τσάντα γεμάτη εκπλήξεις», προσθέτοντας ότι δεν θέλει να αποκαλύψει το περιεχόμενό της πριν τη συνάντηση. Μιλώντας, εξάλλου, στον παράνομο Μπαϊράκ, ο κ. Οζερσάι τόνισε ότι το κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί μόνο μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, αλλά μέρος του είναι και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Απ’ αυτή την άποψη, είπε, η πραγματοποίηση αυτών των επισκέψεων είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία ενός υγιούς διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών.


Ο κ. Οζερσάι διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ότι σε αυτές τις συναντήσεις θα γίνει διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα και πως στο τέλος της ημέρας, το κυπριακό θα λυθεί με διαπραγματεύσεις μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. ''Αν θέλουμε μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, οι συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων δεν είναι η Τουρκία, πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι οι Τουρκοκύπριοι και αυτούς θα πρέπει να πείσουν'', τόνισε. Το κοινό ανακοινωθέν, πρόσθεσε, έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τις συνομιλίες, λέγοντας ότι οι συναντήσεις αυτές είναι επίσης σημαντικές για να καταλάβουν οι εγγυήτριες δυνάμεις τις θέσεις των πλευρών, χωρίς παρερμηνείες.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, δεν προέβη σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του. Σύμφωνα, ωστόσο με πληροφορίες, μετέβη στην Άγκυρα με χαμηλές προσδοκίες. Ο κ. Μαυρογιάννης αναμένεται να αναφερθεί αρκετά στο θέμα των ΜΟΕ και κυρίως της επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μια θέση, που η κυβέρνηση πιστεύει πως βρίσκει υποστηρικτές και στο διεθνή παράγοντα.

ΚΥΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ