2014-02-27 17:31:11
Φωτογραφία για Αυξήσεις στις συντάξεις... αλλα μόνο μέχρι τον Ιούνιο
Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας -και πάντως όχι πριν τις εκλογές- η ενιαία παρακράτηση στα ποσά

όλων των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), από την οποία οι συνταξιούχοι θα έχαναν από τον επόμενο μήνα έως 30 ευρώ από το ποσό των συντάξεων που λαμβάνουν μέχρι σήμερα.

Για «τεχνικούς λόγους» και επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΗΔΙΚΑ δεν είναι ακόμη έτοιμη να αθροίζει τα εισοδήματα από κύριες και επικουρικές συντάξεις ή άλλες παροχές, ώστε να διενεργήσει στο σύνολο των αποδοχών την παρακράτηση φόρου που πρέπει γίνεται κάθε μήνα, θα συνεχίζει έως τον Ιούλιο να παρακρατά φόρο σε κάθε εισόδημα ξεχωριστά.

Αυτό σημαίνει μικρότερη παρακράτηση φόρου στην κύρια σύνταξη και σχεδόν καθόλου παρακράτηση σε επικουρικές, μερίσματα κλπ, παρά την πρόβλεψη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Με πλήρη παρακράτηση στο σύνολο των αποδοχών από συντάξεις, ο συνταξιούχος θα έχανε ένα μέρος των μηνιαίων εσόδων του, αλλά θα είχε προπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των φόρων της χρονιάς, ώστε στην τελική εκκαθάριση που θα γίνει το 2015 να πληρώνει λιγότερο φόρο ή να παίρνει και επιστροφή από την εφορία.


Αντιθέτως, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα έχει προσωρινά ένα άμεσο όφελος στην τσέπη του για το α΄εξάμηνο του 2014 αλλά στο β΄εξάμηνο θα τα χάσει αν αρχίσει να του κρατά η ΗΔΙΚΑ ό,τι γλίτωσε στην αρχή της χρονιάς. Αν μάλιστα δεν καλυφθεί πλήρως έως τον Δεκέμβριο η υστέρηση στην παρακράτηση των πρώτων μηνών, τότε στην εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος του 2014 ο συνταξιούχος θα πληρώσει και επιπλέον φόρο.

Η μηνιαία παρακράτηση φόρου στα ποσά των επικουρικών συντάξεων, των βοηθημάτων και των μερισμάτων θα διενεργείται έως τον Ιούνιο αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο με βάση την φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, στην οποία ισχύουν μεν φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και έκπτωση φόρου που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις θα δουν- πρόσκαιρα- αυξήσεις στο μηνιάτικο, οι οποίες θα κυμαίνονται από 5 ευρώ για επικουρική σύνταξη 100 ευρώ και φτάνουν τα 29,55 ευρώ για επικουρική σύνταξη 300 ευρώ το μήνα.

Ό,τι γλιτώσουν έτσι όμως θα το επιστρέψουν μετά τις εκλογές, όταν τεθεί σε εφαρμογή η πρόβλεψη του νόμου για ενιαία παρακράτηση φόρου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις .
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
6 μύθοι για το χρήμα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
6 μύθοι για το χρήμα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ