2014-02-28 01:35:06
Φωτογραφία για Δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα τα περισσότερα εν χρήσει ψεκαστικά μηχανήματα στη χώρα μας
Μία από τις πλέον δύσκολες απαιτήσεις της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ για την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων και του Νόμου 4036/2012 στην Ελλάδα, είναι ο έλεγχος, η χρήση και η συντήρηση του ψεκαστικού εξοπλισμού σε συμμόρφωση με τα κριτήρια που επιβάλουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στην ομιλία του με θέμα «Μέσα και μέθοδοι εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων», στα πλαίσια της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας στη Λάρισα, ο κ. Γεώργιος Μπουροδήμος, MSC Τεχνολόγος Γεωπόνος στο Ινστιτούτο Γεωργικών Μηχανών και Κατασκευών του ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Μπουροδήμος για το θέμα στον ΑγροΤύπο: «σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα “Life Eco Pest” στην Κωπαΐδα της Βοιωτίας. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού πραγματοποιήσαμε ελέγχους σε 33 ψεκαστικά μηχανήματα. Σύμφωνα με όσα προέκυψαν ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 90% δεν πληροί τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 13790».


Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Μπουροδήμο, η Οδηγία 2009/128/ΕΚ και ο Νόμος 4036/2012 δεν αναφέρονται σε ποσοτικά όρια αποκλίσεων, τα οποία πρέπει να καθοριστούν προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στους επικείμενους ελέγχους.

Έλλειψη σταθμών ελέγχων

«Με τη νέα νομοθεσία θεσπίζεται σύστημα περιοδικής επιθεώρησης του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων το οποίο οδηγεί στη χορήγηση πιστοποιητικού καταλληλότητας. Πριν ξεκινήσουν οι έλεγχοι για τα εν χρήσει ψεκαστικά μηχανήματα θα πρέπει να δημιουργηθούν σταθμοί επιθεώρησης. Αυτή τη στιγμή ελέγχους διενεργεί μόνο το Ινστιτούτο Γεωργικών Μηχανών και Κατασκευών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Η επιθεώρηση των εν λόγω μηχανημάτων θα γίνεται ανά πέντε έτη έως το 2020 και ανά τρία έτη στη συνέχεια. Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016 πρέπει να διενεργηθεί τουλάχιστον ένας έλεγχος του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού. Μετά από αυτό το διάστημα, μόνο εξοπλισμός που έχει υποβληθεί σε επιτυχή έλεγχο μπορεί να χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς», μας κάνει γνωστό ο κ. Μπουροδήμος.

Το κόστος για τον αγρότη

Σε ερώτησή μας σχετικά με το κόστος που θα επιφέρει στους αγρότες αυτή η εναρμόνιση με τα πρότυπα ο κ. Μπουροδήμος μας απαντά: «το κόστος συμμόρφωσης διαφέρει και μπορεί να κυμαίνεται από 30 έως και 2.000 ευρώ. Οι επεμβάσεις που χρειάστηκε να γίνουν στα 33 ψεκαστικά που εξετάσαμε στο πρόγραμμα “Life Eco Pest” στην Κωπαϊδα κόστισαν κατά μέσο όρο 600 ευρώ.

Στενά χρονικά περιθώρια

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, τα χρονικά περιθώρια για τους ελέγχους είναι «στενά», αν ληφθεί υπόψη μάλιστα ότι ο αριθμός των καταχωρημένων ψεκαστικών μηχανών στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 120.000. Όμως όπως τονίστηκε και στην 6η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας στη Λάρισα οι έλεγχοι των μηχανημάτων φυτοπροστασίας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γιατί θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας τους καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος.
agrotypos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ