2014-03-01 18:00:55
Φωτογραφία για ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΔΟΥΜΑ (VIDEO)
Το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία άναψε η ρωσική Βουλή, έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απόφαση αυτή εντείνει την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και τους φόβους ότι η Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση. Άμεση αναμένεται να είναι η αντίδραση του προσωρινού προέδρου της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε την έγκριση του Κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή και «της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος».

«Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή» σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Να σημειωθεί πως ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες, δύναμη αρκετά σημαντική. Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν, η Βουλή κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να «προστατεύσει με όλους τους τρόπους» τον πληθυσμό της Κριμαίας «από τις αυθαιρεσίες και τη βία».

Τις εξελίξεις παρακολουθεί ανήσυχη η διεθνής κοινότητα, ενώ αυστηρό μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι τυχόν στρατιωτική επέμβαση θα έχει κόστος.

Το Σάββατο, τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στη χερσόνησο και, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων.

Στη Συμφερόπολη, όπου έχουν αναπτυχθεί δεκάδες κουκουλοφόροι με καλάσνικοφ, ο εναέριος χώρος έχει κλείσει και το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό. Οι ουκρανικές δυνάμεις καταγγέλλουν την κατάληψή του από ρώσους στρατιώτες, καθώς και την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων στη Σεβαστούπολη και την Κιρόφσκογε. 

Στο Χάρκοβο, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης φιλορώσων ακτιβιστών η οποία εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της κυβέρνησης. Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, σημειώθηκαν συγκρούσεις και σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Περίπου 300 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική. «Ρωσία, βοήθησε μας» και «Μην αγγίζετε το Χάρκοβο» ήταν τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στη διαδήλωση.

Ο δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε τουλάχιστον 20 αιμόφυρτους ανθρώπους ενώ πολλά ασθενοφόρα είχαν σπεύσει στο κέντρο της πόλης για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

 ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ