2014-03-03 14:34:09
Φωτογραφία για Ηλεία: Πιο λιτό φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι
Η οικονομική κρίση θα κάνει το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι πιο λιτό για τους καταναλωτές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού το κάθε πέρυσι και καλύτερα έχει γίνει πλέον καθεστώς. Βεβαίως οι επαγγελματίες του είδους στην Ηλεία, ψαράδικα, μπακάλικα, σούπερ μάρκετ και φούρνοι για την παραδοσιακή λαγάνα, έχουν επάρκεια και διατηρούν βεβαίως την ελπίδα ότι ο κόσμος θα γιορτάσει ως είθισται τα Κούλουμα και τουλάχιστον για την Καθαρά Δευτέρα θα στρώσει παραδοσιακά το σαρακοστιανό του τραπέζι με ότι το βαλάντιό του μπορεί να σηκώσει.

Οι τιμές – μετά από μια μικρή έρευνα που κάναμε στην αγορά του Πύργου- στα περισσότερα νηστίσιμα είτε είναι ίδιες με πέρυσι, είτε έχουν μειωθεί ελαφρά, κυρίως στα θαλασσινά, σε μια κίνηση των επαγγελματιών να κάνουν το σαρακοστιανό τραπέζι που άλλοτε ήταν «αλμυρό», πιο προσιτό στον κόσμο. Οι καταναλωτές οδεύοντας προς την Καθαρή Δευτέρα, έχουν ήδη ξεκινήσει έναν έλεγχο αγοράς, πολλοί έχουν ήδη ψωνίσει τα απαραίτητα νηστήσιμα για να γιορτάσουν τα Κούλουμα
. Μπορεί λοιπόν ο κόσμος να είναι συγκρατημένος στις αγορές του, να καταναλώσει λιγότερο, αλλά την παράδοση θα την τηρήσει, έστω και πιο φτωχικά, με λαγάνα, ελιές, ταραμά και χαλβά και αν αντέχει το πορτοφόλι του θα πάρει και τα θαλασσινά του. Οι τιμές στην αγορά του Πύργου ποικίλουν, ανάλογα την προέλευση, και το αν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα, πιο ακριβά τα πρώτα, πιο φτηνά τα δεύτερα.

Ο λόγος στους ίδιους τους επαγγελματίες, ψαράδικα και μπακάλικα, που σημειωτέον θα είναι ανοιχτά και την Καθαρά Δευτέρα από το πρωί ως το μεσημέρι για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και οι καταναλωτές να κάνουν τα τελευταία τους ψώνια.

Τάκης Ρουμπίνης - μπακάλικο

Η κίνηση έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή, αγώνας γίνεται για την δουλειά, δεν είναι εύκολες οι εποχές, ωστόσο ο κόσμος ανταποκρίνεται ως ένα σημείο, γιατί μπορεί να πάρει λιγότερα αλλά την παράδοση θα την τιμήσει. Στο κατάστημά μας έχουμε όλα τα νηστίσιμα. Τον περιβόητο χαλβά Δραπετσώνας, που είναι ο βασιλιάς της νηστείας, χειροποίητος, εκλεκτός σε διάφορες γεύσεις και από τους καλύτερους όπως λέει ο κόσμος που τον ζητάει και αγοράζει, είναι λίγο πιο ακριβός, ξεκινάει από 10,50 ευρώ το κιλό- 12,50, αλλά είναι εξαιρετικός. Έχω όμως κι άλλα είδη χαλβά, από γνωστές εταιρίες που ξεκινούν από 6,80 το κιλό. Έχουμε βολβούς, πίκλες, καλαμαράκια, ντολμαδάκια ότι φέρνουμε κάθε φορά. Όσον αφορά τους ταραμάδες, έχουμε τον κλασικό τον κόκκινο με 4,5 ευρώ το κιλό και τον λευκό που είναι ακριβότερος γιατί είναι αυγά ψαριού (αυγοτάραχο βακαλάου) με 22 ευρώ το κιλό. Θα είμαστε ανοιχτοί την Δευτέρα, θα βγάλουμε το τραπεζάκι μας έξω αλλά παλαιά και θα περιμένουμε τον κόσμο να ψωνίσει.

Τοπιντζής Γιάννης - κατάστημα κατεψυγμένων

Από την αρχή της εβδομάδας ο κόσμος προμηθεύεται τα απαραίτητα για τα κούλουμα και την νηστεία, υπάρχει επάρκεια από όλα τα προϊόντα τα νηστίσιμα, οι ημέρες κορύφωσης της κίνησης είναι το Σάββατο αλλά και την Καθαρή Δευτέρα που θα είμαστε ανοιχτά για να ψωνίσει ο κόσμος. Την τιμητική τους συνήθως έχουνε καλαμάρια, γαρίδες και χταπόδια. Οι τιμές στα περισσότερα είδη είναι ίδιες με τις περσινές, ελαφρά αυξημένα σε ορισμένα από αυτά, καλαμάρι που ξεκινάει από 2,95 ευρώ, το χταπόδι από 6,95 ευρώ και οι γαρίδες από 3,75 ευρώ, εξαρτάται πάντα από το μέγεθος και την προέλευση. Ο κόσμος εμπιστεύεται πλέον απόλυτα τα κατεψυγμένα προϊόντα γιατί καταλαβαίνει ότι είναι άριστη η ποιότητά τους και η τιμή πολύ καλή. Είναι προϊόντα φρεσκοκατεψυγμένα, άμεσης και βαθιάς κατάψυξης και ποιοτικά ελεγμένα.

Ιχθυοπωλείο Φυντριλής

Η κίνηση είναι αυξημένη στο ιχθυοπωλείο μας τις δύο τελευταίες μέρες και θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα που θα είμαστε ανοιχτά για να μπορεί ο κόσμος να προμηθευτεί και όστρακα, τις λεγόμενες γυαλιστερές που πρέπει να είναι ημέρας, φρεσκότατα. Οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι. Τα καλαμάρια κοστίζουν από 9,60 ευρώ έως 14,80, τα χταποδάκια από 8,90 ευρώ έως 14 ευρώ και οι γαρίδες φτάνουν μέχρι και 12 ευρώ το κιλό. Οι πελάτες μας εδώ προτιμάνε τα φρέσκα προϊόντα έναντι των κατεψυγμένων, ψωνίζουν βέβαια ανάλογα με το βαλάντιό τους. Ευχόμαστε καλή σαρακοστή σε όλον τον κόσμο.

Χορηγάς Απόστολος – Ιχθυοπωλείο

Τα πράγματα για τον κόσμο είναι δύσκολα, το βιώνουμε όλοι καθημερινά, ωστόσο η κίνηση ενόψει Καθαρής Δευτέρας έχει ήδη ξεκινήσει σε χαλαρούς θα λέγαμε ρυθμούς και περιμένουμε Σάββατο και ανήμερα τα Κούλουμα να κορυφωθεί. Οι φετινές τιμές είναι πολύ λογικές, στα περσινά επίπεδα τουλάχιστον όσον αφορά το δικό μας ιχθυοπωλείο. Χταπόδια και καλαμάρια ολόφρεσκα κοστίζουν περίπου 12 ευρώ το κιλό, γαρίδες περίπου στην ίδια τιμή και την Καθαρά Δευτέρα θα φέρουμε και γυαλιστερές, γιατί άλλα όστρακα που είναι πιο ακριβά ο κόσμος δεν έχει πλέον λεφτά να τα αγοράσει κι έτσι δεν τα προτιμάει. Η τιμή τους θα είναι γύρω στα 9-10 ευρώ το κιλό.

Ρεπορτάζ: Ελένη Παπαδοπούλου

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ