2014-03-03 18:36:42
Φωτογραφία για ΚΡΙΜΑΙΑ: ΡΩΣΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ
 Ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας φέρεται να έδωσε τελεσίγραφο στα ουκρανικά στρατεύματα στο έδαφος της Κριμαίας να παραδοθούν έως τις 5.00 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα δεχτούν στρατιωτική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, το τελεσίγραφο εκδόθηκε από τον διοικητή του Στόλου Αλεξάντερ Βίτκο.

«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο Τρίτη, θα ξεκινήσει μία πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία» φέρεται να δήλωσε η πηγή που επικαλείται το Interfax. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ενώ δεν έχει υπάρξει επίσης σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.


Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ προειδοποιεί ότι μία στρατιωτική σύρραξη «θα καταστρέψει την περιφερειακή σταθερότητα», ζητώντας την πολιτική και οικονομική στήριξη της Δύσης. 

Διαμηνύει ότι το Κίεβο δεν θα επιτρέψει την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, όμως είναι σαφές πως η μεταβατική κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση και ο ίδιος ο Αρσένι Γιάτσενιουκ αναγνωρίζει πως «για σήμερα δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι».

Φιλορωσικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, και χθες Κυριακή περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν κυματίζοντας ρωσικές σημαίες στην έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ διαμαρτυρόμενοι για το διορισμό κυβερνήτη προσκείμενου στο Κίεβο. Εν συνεχεία κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου στο Ντόνετσκ, γενέτειρα του καθαιρεθέντος Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στην οροφή του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης κυματίζει εδώ και τρεις ημέρες η ρωσική αντί της ουκρανικής σημαίας.

Η μεταβατική κυβέρνηση στο Κιέβο έχει θέσει τα ουκρανικά στρατεύματα σε ετοιμότητα μάχης, ενώ την ίδια στιγμή απέναντι στον παράλληλο κίνδυνο της χρεοκοπίας ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να διασφαλίσει οικονομική ενίσχυση.

Με ορατή την αγωνία της Δύσης για τις τελικές προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι αναμένεται στο Κίεβο αύριο Τρίτη, σε συνέχεια της επίσκεψης του Βρετανού ομολόγου του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει εγκρίνει ήδη σειρά διπλωματικών και οικονονομικών κινήσεων με στόχο να απομονώσει τη Μόσχα και να την εμποδίσει από το να καταλάβει μεγαλύτερο τμήμα ουκρανικής επικράτειας, επισημαίνουν οι New York Times.

ΣΥΡΙΖΑ: Ουραγός των εξελίξεων στην Ουκρανία η Ελλάδα

«Ουραγός των εξελίξεων είναι για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση», καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κίνδυνος πολέμου στην Ουκρανία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη στην Ευρώπη. Σφοδρή επίθεση εξαπολύει και προσωπικά στον Ευ.Βενιζέλο, κατηγορώντας τον ότι η επίσκεψή του στο Κίεβο δεν είχε καμία ουσιαστική συμβολή στην επίλυση της κρίσης, αλλά και ότι «ο ΥΠΕΞ της χώρας δεν μπορεί να λειτουργεί ως 'εντολοδόχος' ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων και χρηματοπιστωτικών δυνάμεων». 

Τη λύπη του για τη στάση των κομμάτων της Αντιπολιτευσης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η στάση αυτή μπορεί να βλάψει καίρια τα εθνικά συμφέροντα. 

«Η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να αποκλιμακωθεί. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου» τόνισε ο κ. Βενιζέλος προτάσσοντας ως βασικό όπλο της Ε.Ε. τον διάλογο, που είναι «επιταγή του διεθνούς δικαίου».

«Πρέπει η αντίδρασή μας να είναι καθαρή, απόλυτη, αλλά και ψύχραιμη και παραγωγική. Γιατί δεν μπορούμε, φυσικά, να υποτιμήσουμε τον ρόλο της Ρωσίας και των ευρω-ρωσικών σχέσεων, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά για την κατάσταση παγκοσμίως» είπε ο Ευ.Βενιζέλος.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κίνδυνος πολέμου στην Ουκρανία και ο διαμελισμός της χώρας εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και για την ευημερία των λαών της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι, για μια ακόμη φορά, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ουραγός των εξελίξεων» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επίσκεψη Βενιζέλου στην Ουκρανία, που ήρθε να καλύψει την απουσία της ελληνικής προεδρίας από τις εξελίξεις, ήταν μόνο για επικοινωνιακή χρήση και δεν είχε καμία ουσιαστική συμβολή αναφορικά με την επίλυση της κρίσης. 

» Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ δεν είπε λέξη για τη συμμετοχή στην νεοσυσταθείσα ουκρανική κυβέρνηση νεοναζιστικών μορφωμάτων που προωθούν την κατάργηση μειονοτικών δικαιωμάτων, ούτε καταδίκασε τις επιθέσεις σε ιστορικά κτήρια, μνημεία, αλλά και σε πολίτες της χώρας.

» Είναι σαφές πλέον ότι παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα πολιτών της Ουκρανίας. Η πρότασή του για παροχή οικονομικής βοήθειας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπου μάλιστα η Ελλάδα θα συνδράμει με την 'τεχνογνωσία' της, δείχνει την απερίγραπτη ανεδαφικότητα των προτάσεων και των πρωτοβουλιών της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης». Δεν μπορεί ο Υπ. Εξ. της χώρας να λειτούργει ως ''εντολοδόχος'' ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων και χρηματοπιστωτικών δυνάμεων» τονίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να βρεθεί στο κέντρο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη, η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η ανεξαρτησία της και η ασφάλεια των πολιτών της, χωρίς ζώνες επιρροής και ξένους προστάτες, με βάση μια βιώσιμη δημοκρατική, πολιτική λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. 

» Ο κυρίαρχος λαός της Ουκρανίας πρέπει να είναι εκείνος που θα αποφασίσει για το μέλλον του, σε συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υπηρετήσει αυτήν την αναγκαιότητα στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλωσεις του Ευ.Βενιζέλου

«Η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να αποκλιμακωθεί. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι πολιτική αρχών. Για μας, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας των κρατών είναι θεμελιώδεις αρχές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ.Βενιζέλος, στο περιθώριο του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. 

«Βεβαίως» πρόσθεσε, «πρέπει η αντίδρασή μας να είναι καθαρή, απόλυτη αλλά και ψύχραιμη και παραγωγική. Γιατί δεν μπορούμε, φυσικά, να υποτιμήσουμε τον ρόλο της Ρωσίας και των ευρω-ρωσικών σχέσεων, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά για την κατάσταση παγκοσμίως. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν, μέσα από το διάλογο, να εφαρμοστούν και να επιτευχθούν. Ο διάλογος είναι επιταγή του διεθνούς δικαίου. Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία σήμερα, ως Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επεξεργαστούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και για την πρόοδο της Ουκρανίας, για την υπέρβαση της εσωτερικής ουκρανικής κρίσης αλλά και για την αποφυγή της έντασης, για την αποφυγή μιας κλιμάκωσης, η οποία θα είναι εις βάρος όλων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα από την Αντιπολίτευση σχετικά με το ταξίδι του στο Κίεβο, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε: 

«Λυπάμαι, ειλικρινά, πάρα πολύ, γιατί μετέφερα στον Ελληνισμό της Μαριούπολης την μέριμνα, την φροντίδα, την αγάπη όλης της ελληνικής Πολιτείας, όλων των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και όχι μόνο της Κυβέρνησης. Επίσης, λυπάμαι γιατί οι πολιτικοί Αρχηγοί, όπως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, που φαίνεται ότι λειτουργούν συντονισμένα, προσπαθούν να μεταφέρουν στα θέματα της διεθνούς πολιτικής την τακτική και το ύφος που ακολουθούν στα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Στην εσωτερική πολιτική συγχωρούνται πολλά, πολλές δημαγωγικές και ανεύθυνες στάσεις. Όταν, όμως, αυτά τα μεταφέρεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική, μπορεί να οδηγηθείς στο περιθώριο και να βλάψεις, καίρια, τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κλοπή αυτοκινήτου στην Ξάνθη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κλοπή αυτοκινήτου στην Ξάνθη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ