2014-03-04 14:09:08
Φωτογραφία για Η πίτα της ασφαλιστικής αγοράς
Μοιρασμένα είναι τα μερίδια της ασφαλιστικής αγοράς μεταξύ των Ελληνικών και των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα σύμφωνα με την Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2013.

Ειδικότερα στην έκθεση επισημαίνεται ότι, το μερίδιο αγοράς των ελληνικών ανώνυμων εταιριών ανήλθε σε 50,9%, των θυγατρικών ομίλων ΕΕ σε 42,8%, των υποκαταστημάτων τρίτων χωρών και των υποκαταστημάτων κρατών-μελών της ΕΕ σε 6,3%.

Όσον αφορά το βαθμό συγκέντρωσης, ως προς την παραγωγή ασφαλίστρων, οι 5 και 10μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατέχουν το 71,8%και 89,8% της αγοράς στις ασφαλίσεις ζωής και το 37,5% και 63,2% στις ασφαλίσεις κατά ζημιών αντίστοιχα.

Αλλά κύρια χαρακτηριστικά της ασφαλιστικής αγοράς που αναφέρονται στην έκθεση είναι:

3437777884854Η μείωση της παραγωγής των ασφαλίστρων, η συνέχιση αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης στην περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013.


Συνολικά οι ασφαλιστικές άνλτησαν 200 εκατ. ευρώ,

Η ΤτΕ επέμεινε στην πολιτική επιτόπιων ελέγχων στις ασφαλιστικές, διενεργώντας πάνω από 100 το 2013. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις διοικήσεις και στελέχη των επιχειρήσεων, όπου και τους επισημάνθηκαν ζητήματα διοικητικής οργάνωσης και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Η σταθεροποίηση της πορείας προς τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των δομών αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματική ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, και την Ελληνικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή, η Τράπεζα της Ελλάδος με συνεχείς ελέγχους στοχεύει στη βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, τη διαφάνεια των συναλλαγών, καθώς και την προστασία της αγοράς, συνεπώς και του χρηματοπιστωτικού τομέα γενικότερα, από κάθε είδους αθέμιτες και ζημιογόνες πρακτικές, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου

Τα έσοδα από πάσης φύσεως ασφάλιστρα υποχώρησαν κατά 9,75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 και ανήλθαν σε 3 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων το 40,3% προήλθε από ασφαλίσεις ζωής και το 59,7% από ασφαλίσεις κατά ζημιών.

Ειδικότερα, η μείωση των εσόδων από ασφαλίσεις ζωής ήταν της τάξεως του 13,7%,ενώ των εσόδων από ασφαλίσεις κατά ζημιών 6,9%. Το σύνολο των Τεχνικών Αποθεμάτωντων ασφαλιστικών επιχειρήσεων που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος υποχώρησε περαιτέρω και διαμορφώθηκε σε 11,7 δισεκ. ευρώ (2012: 12,0 δισεκ. ευρώ). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις ασφαλίσεις ζωής, εξαιτίας των εξαγορών συμβολαίων αλλά κα της υποχώρησης της νέας παραγωγής.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2013, η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα περιλάμβανε 72 ασφαλιστικές επιχειρήσεις με καθεστώς εγκατάστασης, με συνολικό ενεργητικό ύψους 14,9 δισεκ. ευρώ.
asfalisinet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ