2014-03-05 10:28:09
Φωτογραφία για Σε πιστωτική αιχμαλωσία οι ελληνικές τράπεζες
Η στάση του ΔΝΤ και τα stress tests της ΕΚΤ δημιουργούν καθεστώς συνεχούς αμφισβήτησης της κεφαλαιακής τους επάρκειας

Παπαϊωάννου Γιώργος 

Σε πιστωτική αιχμαλωσία έχουν οδηγηθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και η οικονομία εν γένει, εξαιτίας της σύγκρουσης που έχει ξεσπάσει σχετικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

Κατά τη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου με τους εκπροσώπους των πιστωτών το απόγευμα της Τρίτης οι διαφορές που είχαν καταγραφεί κατά την προηγούμενη συνάντηση δεν γεφυρώθηκαν με αποτέλεσμα η τρόικα να αποχωρήσει χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Επειτα από αυτό, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests μέχρι το τέλος της εβδομάδος. 

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σύγχυση στην αγορά. «Τι νόημα θα έχει το αποτέλεσμα που θα ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος όταν η τρόικα λέει ότι άλλες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες...» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Τα stress tests είναι μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση για τον τραπεζικό τομέα, η οποία δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που φιλοδοξούσε να λύσει. 


«Αυτό που ξεκίνησε ως μια καλή ιδέα το καλοκαίρι του 2013, δηλαδή να στρεσάρουμε τις ελληνικές τράπεζες για να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την ανακεφαλαιοποίηση, στην πορεία πιάστηκε όμηρος μιας υψηλής πολιτικής από την πλευρά του ΔΝΤ, ενώ στη συνέχεια προέκυψαν και τα stress tests της ΕΚΤ για να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.  Ετσι, ενώ τα αποτελέσματα από την έκθεση της BlackRock αρχικά προγραμματίζονταν να ανακοινωθούν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, θα ανακοινωθούν την τρέχουσα εβδομάδα, δηλαδή στις αρχές Μαρτίου. Και αυτό διότι το ΔΝΤ, για δικούς του λόγους, που σχετίζονται με τη στάση που θέλει να κρατήσει έναντι της Ευρώπης, ανεβάζει τον «λογαριασμό» από περίπου 6 δισ. ευρώ, που λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Financial Times». «Το ΔΝΤ χρησιμοποιεί την Ελλάδα για άσκηση πολιτικής, με στόχο είτε να αποχωρήσει από την Ευρώπη, είτε να πετύχει κούρεμα του ελληνικού χρέους, είτε να πιέσει τους Ευρωπαίους να βάλουν και άλλα κεφάλαια»εκτιμούν κοινοτικές πηγές.

Εισροή κεφαλαίων θέλει η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ από την πλευρά της, που προετοιμάζει τα δικά της πανευρωπαϊκά stress tests, έχει ήδη αποστείλει στις τράπεζες τις σχετικές οδηγίες, οι οποίες ούτε λίγο ούτε πολύ αριθμούν 242 σελίδες. Πρόκειται για έναν έλεγχο τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν τον προσεχή Νοέμβριο και αφορά το σύνολο του ισολογισμού των τραπεζών και όχι μόνο των δανείων, όπως ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΕΚΤ, ως εποπτική αρχή των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, θεωρεί ότι όσο περισσότερα χρήματα μπουν τώρα στις ελληνικές τράπεζες, τόσο το καλύτερο.

Εκτός αυτού, η ΕΚΤ δεν θέλει μια λύση για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος που να περιλαμβάνει την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, των επονομαζόμενων ΑΝFAs, και των εγγυήσεων του Eλληνικού Δημοσίου για την πρώτη κεφαλαιακή στήριξη των ελληνικών τραπεζών, που είναι γνωστές ως «ομόλογα Αλογοσκούφη».

Και τούτο διότι στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θα επωμιστούν το ανάλογο κόστος. Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, μιλώντας τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτήρισε πρόωρες τις εικασίες για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης. Η Κομισιόν από την πλευρά της θέλει να κλείσει το θέμα για να δείξει έργο εν όψει ευρωεκλογών. Αλλά η ΕΕ δεν είναι η Κομισιόν, αλλά τα κράτη-μέλη, και ιδιαίτερα η Γερμανία, τα οποία όμως δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος μιας νέας βοήθειας προς την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε ρόλο ισορροπιστή ο κ. Προβόπουλος

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος προσπαθεί να εξισορροπήσει τα πράγματα. Ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης κ. Γιώργος Προβόπουλος, έχοντας τρεις ισχυρές υπογραφές στα χέρια του που προέρχονται από ισάριθμους διεθνείς οίκους, BlackRock, Ernst & Young και Rothschild, τους οποίους χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, επιμένει στο ύψος των 6 δισ. ευρώ των κεφαλαιακών αναγκών. Ολη αυτή η περίπλοκη κατάσταση κρατά τις τράπεζες oμήρους, αφού, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος, το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει και πάλι να μπουν σε καθεστώς αξιολόγησης και νέου ελέγχου, του πέμπτου μέσα σε τέσσερα χρόνια, από την ΕΚΤ.

Μπλοκάρισμα στο έργο του ΤΧΣ

Είναι προφανές ότι σε ένα καθεστώς συνεχούς αμφισβήτησης της κεφαλαιακής τους επάρκειας οι τράπεζες αδυνατούν να παίξουν τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Επιπλέον, με τους συνεχείς ελέγχους και τις καθυστερήσεις, το ΤΧΣ αδυνατεί να χαράξει στρατηγική για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, που είναι ο απώτερος στόχος του προγράμματος. Και τούτο διότι, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, «είναι διαφορετικό πράγμα οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank να είναι 2-2,5 δισ. ευρώ και άλλο 3-3,5 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος, δεν μπορεί να αποφασίσει σε ποια τιμή το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί για την τράπεζα είναι συμφέρον για το Δημόσιο ή όχι».

Επιπλέον, όσο καθυστερεί η ανακοίνωση του αποτελέσματος των stress tests, τόσο αναβάλλεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στη Eurobank. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας πρώτα θέλει να ανακοινωθεί το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών και μετά να φέρει τον νόμο προς ψήφιση.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ