2014-03-07 21:23:49
Φωτογραφία για Ματβιένκο: Δώστε στους κατοίκους της Κριμαίας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση
Να σταματήσει να ορίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά στο δικαίωμα των ανθρώπων στην αυτοδιάθεση και να κάνει μια εξολοκλήρου νόμιμη αξιολόγηση της κατάστασης στην Ουκρανία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο. 

«Η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα του νόμιμα εκλεγμένου Κοινοβουλίου της Κριμαίας. Το δικαίωμα των ανθρώπων στην αυτοδιάθεση δεν έχει καταργηθεί ακόμα»είπε στους δημοσιογράφους η Ματβιένκο. «Οι Αρχές της Κριμαίας καταλαβαίνουν ότι έχουν την ευθύνη να διεξάγουν το δημοψήφισμα σύμφωνα με τις διεθνείς απαιτήσεις, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία διαφανή και νόμιμη», ανέφερε και σημείωσε ότι «αν σε κάποιον δεν αρέσει η απόφαση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, αυτό είναι θέμα γούστου – αυτό που χρειάζεται όμως εδώ είναι μια αξιολόγηση αυστηρά νόμιμη».

«Αναρωτιέμαι γιατί κανείς δεν έχει πει ως τώρα ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεν είναι a priori παράνομο
. Εμείς πάντως δεν έχουμε ακούσει να εκφράζονται τέτοιες απόψεις. Γιατί λοιπόν οι πολίτες της Κριμαίας να στερηθούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Άνω Βουλής και παρότρυνε άπαντες «να αρχίσουν να μιλούν τη γλώσσα του νόμου» γιατί πλέον έχει γίνει προφανές ότι ζητήματα τέτοιου είδους «μεταφράζονται» κατά το δοκούν απ' τον καθένα. Η Ματβιένκο έκανε σαφές ότι «όταν η Ρωσία δήλωσε ότι οι σημερινές Αρχές της Ουκρανίας είναι παράνομες, το έκανε λαμβάνοντας υπ' όψιν το Σύνταγμα και τους νόμους της Ουκρανίας». «Αν όλοι διαβάσουμε το ίδιο Σύνταγμα και τους ίδιους νόμους, δεν μπορεί να υπάρξει διπλή ερμηνεία», είπε σημειώνοντας για άλλη μια φορά ότι στην Ουκρανία η κατάληψη της εξουσίας ήταν αντικυβερνητική. «Εμείς έχουμε πάρει λεπτομερείς γνωμοδοτήσεις νομικών – όχι μόνο Ρώσων. Κι αυτές θα τις κυκλοφορήσουμε στη διεθνή νομική κοινότητα για να δούμε πώς θα τις αντικρούσουν».

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ