2014-03-09 00:29:13
Φωτογραφία για H Σάντρα Μπούλοκ εμπνέει τη NASA
Πριν καλά καλά παιχθεί στις αίθουσες, επαινέθηκε σαν ένα φιλµ οπτικά και ηχητικά ριζοσπαστικό. Την περασµένη Κυριακή (ξηµερώµατα Καθαρής Δευτέρας στην Ελλάδα) επιβεβαίωσε τον χαρακτηρισµό, κερδίζοντας πέραν του Οσκαρ σκηνοθεσίας και όλα τα αντίστοιχα τεχνικά - ειδικών εφέ, φωτογραφίας, µοντάζ, µείξης ήχου, ηχητικού µοντάζ, µουσικής.

Ισως γι' αυτό οι «σπασίκλες» διάφορων διαστηµικών υπηρεσιών απόλαυσαν, όπως λέγεται, και µε το παραπάνω το «Gravity». Το πλήρωµα ειδικά του Διεθνούς Διαστηµικού Σταθµού το παρακολούθησε σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας, η NASA όµως φαίνεται πως πήγε και ένα βήµα παραπέρα. Με αφορµή την ταινία, αναθεωρεί ήδη τα σχέδια διάσωσης αστροναυτών σε περίπτωση προβλήµατος εκεί πάνω.

Στην ταινία, η Σάντρα Μπούλοκ, μια μηχανικός στην πρώτη της αποστολή, και ο Τζορτζ Κλούνι, ο επικεφαλής βετεράνος αστροναύτης, μένουν κυριολεκτικά μετέωροι περίπου τετρακόσια χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, όταν το διαστημόπλοιό τους καταστρέφεται από καταιγίδα διαστημικών θραυσμάτων.


Το ότι το φιλμ ανήκει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, δεν σημαίνει ότι δεν έχει μπόλικα πραγματικά στοιχεία ή ότι η πρωταγωνίστριά του δεν χρειάστηκε να τα μάθει από την καλή κι από την ανάποδη.

Επικοινώνησε, ας πούμε, με τον αστροναύτη Κάντι Κόουλμαν για να της μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία της ζωής σε μηδενική βαρύτητα κι εκείνος της είπε ότι αν έκοβε μια τρίχα από τα μαλλιά του και με αυτήν πίεζε ένα τοίχωμα του σκάφους, η δύναμη θα ήταν αρκετή για να τον ωθήσει προς τα πίσω.

Με δεδομένη τώρα τη ραγδαία αύξηση των ιδιωτικών διαστημικών αεροσκαφών, το καταστροφικό σενάριο της ταινίας γίνεται ολοένα πιθανότερο. Μια ενδεχόμενη ανάπτυξη των διαστημικών ταξιδιών, με τους πιο ευκατάστατους τουρίστες να αγοράζουν θέσεις σε διαστημόπλοια ή να στριμώχνονται σε κάποιο διαπλανητικό όχημα της εταιρείας Virgin Galactic, σημαίνει ότι ορδές ανυποψίαστων ματαιόδοξων ίσως πολλαπλασιάσουν τα διάσπαρτα συντρίμμια, προς μεγάλη δυσαρέσκεια όσων εργάζονται εκεί κοντά.

Ετσι, τον περασμένο Ιανουάριο, η NASA και άλλοι εξειδικευμένοι φορείς από την Κίνα και την Ινδία συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν λεπτομερώς τον τρόπο συλλογικής αντιμετώπισης μιας τέτοιας καταστροφής. Είτε οφείλεται σε απώλεια καυσίμων του σκάφους, είτε σε ασθένεια των χειριστών του, είτε απειλεί το μεν, είτε τους δε.

Η συζήτηση, φυσικά, δεν άνοιξε τώρα. Πέρυσι, μέχρι και στο Κογκρέσο ακούστηκαν σχετικές τοποθετήσεις από δύο μέλη του. Την Εντι Τζόνσον και τη Ντόνα Εντουαρντς, οι οποίες πρότειναν σχέδιο διάσωσης που να περιλαμβάνει και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και το κινεζικό «φυλάκιο» Τιανγκόνγκ-1. Σχεδόν όπως γίνεται και στην ταινία.

Οι πρόσφατες συζητήσεις, που άρχισαν τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής στο Παρίσι, συνιστούν ότι αφού οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πλέον ένα ενεργό διαστημόπλοιο να σουλατσάρει εκεί ψηλά, οι αστροναύτες θα πρέπει να μπορούν να διασωθούν και από ρωσικούς ή κινεζικούς διαστημικούς πυραύλους - ακόμα και από το ιδιωτικό «SpaceX Dragon» του επιχειρηματία Ελον Μασκ, που εκτελεί μεταφορές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το προσχέδιο έγινε επί της αρχής δεκτό από αξιωματούχους της NASA. Πρόσωπο του περιβάλλοντός τους δήλωνε προ ημερών:

«Το "Gravity" πρόσθεσε μια ιδιότυπη σπουδή στις συζητήσεις, γιατί κανείς δεν ήθελε να πιαστεί χωρίς σχέδιο αν ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι ή οι πολιτικοί. Απομένουν πολλές λεπτομέρειες προς διασάφηση, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν γνωρίζω κανέναν στη NASA που δεν ένιωσε συμπόνια για την κ. Μπούλοκ στην ταινία. Ηταν οδυνηρά οικεία».

Ακόμα και με τα Οσκαρ ασχολήθηκε η ξακουστή διαστημική υπηρεσία, αφενός αναρτώντας μετά τη βράβευση, σε twitter και flickr, πραγματικές φωτογραφίες από πραγματικές αποστολές, που μοιάζουν σαν να βγήκαν από την ταινία, και αφετέρου εκφράζοντας ολόθερμα συγχαρητήρια για τις διακρίσεις της ταινίας.

Ο Μπαζ Ολντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη μετά τον Νιλ Αρμστρονγκ, την είχε ήδη επαινέσει, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, «υπερβολικά εντυπωσιασμένος από την απεικόνιση της μηδενικής βαρύτητας».

Η Σάντρα Μπούλοκ λογικά, με ένα συμβόλαιο που της απέφερε 12 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της αλλά και ένα 15% επί των κερδών που ήδη αγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί παρά να είναι με όλα αυτά και εκείνη ευχαριστημένη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ