2014-03-10 07:52:55
Φωτογραφία για EUROGROUP: ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθοριστική αναμένεται να είναι η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας. Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, στο σημερινό eurogroup δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη, πλην μιας θετικής δήλωσης για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, όπου θα αποτυπώνεται, με σαφήνεια η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο ο Πρωθυπουργός έκανε τις επαφές του και έθεσε στο τραπέζι τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς. Ζήτησε από τους δανειστές μας να δουν με πολιτικά κριτήρια την ελληνική πρόοδο και να μη σταθούν δογματικά στην αξιολόγηση. Άλλωστε, παραδέχεται το ίδιο στέλεχος, κυβέρνηση και εκπρόσωποι της τριμερούς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε μία σειρά από θέματα, ενώ σε κάποια άλλα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς, όπως έπραξε και στο παρελθόν.


Όσον αφορά στο μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η πλευρά του ΔΝΤ μάλλον είναι απομονωμένη μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και τις ανακοινώσεις των ελληνικών τραπεζών για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

ΠΑΣΟΚ και υποψηφιότητες προβληματίζουν το Μαξίμου

Προβληματισμός υπάρχει στο Μαξίμου για την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και την δημοσκοπική πορεία ορισμένων υποψηφιοτήτων που ήταν και προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού. Για το μεν πρώτο λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν. Ωστόσο βουλευτής της Ν.Δ. σημειώνει με νόημα ότι μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει για την κυβέρνηση από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών για την «Ελιά» και λιγότερος από τη διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Για δε τις υποψηφιότητες, ούτε αυτή του κ. Κουμουτσάκου στην περιφέρεια Αττικής δείχνει να «περπατά», ούτε στην κεντρική Μακεδονία του κ. Ιωαννίδη. Ο Πρωθυπουργός βλέπει κορυφαίους υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης να αποστασιοποιούνται και να μη δείχνουν διάθεση να στηρίξουν στην πράξη τις υποψηφιότητες. Έχει χτυπήσει προ πολλού το καμπανάκι, αλλά και πάλι ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν.

«Δεν υπάρχει success story από τα μνημόνια, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ιρλανδία».

Είναι το μήνυμα που αποστέλλει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας από το Δουβλίνο, το οποίο επισκέπτεται ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.  Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά και την επιλογή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναμένεται να επιμείνει στην διεξαγωγή debate μεταξύ των υποψηφίων όλων των κομμάτων. Μεταξύ, δηλαδή, του ιδίου, του Ζ.Κ. Γιούνκερ, του Μάρτιν Σουλτς, του Γκι Φέρχοστατ και του υποψηφίου των Οικολόγων Πράσινων. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα περιοδεύσει σε κρίσιμες για τις εκλογικές αναμετρήσεις επαρχίες της χώρας, ώστε να πολιτικοποιήσει, πέραν των ευρωεκλογών και τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Στην Κρήτη π.χ. αν ρίξει το βάρος του, όπως εκτιμά η Κουμουνδούρου, αυξάνονται οι πιθανότητες του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσιωτάκη να κερδίσει τον νυν περιφερειάρχη Γ. Αρναουτάκη. 

Τα θέματα της Χρυσής Αυγής και του Κυπριακού που διχάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα συζητηθούν σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Τετάρτη. «Δεν συμφωνούμε να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή» είπε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας. Πλην, όμως, στελέχη του κόμματός του όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Μητρόπουλος, η Σοφία Σακοράφα, αλλά και ο Μανώλης Γλέζος, πιθανόν και ο Στάθης Παναγούλης, εμφανίζονται αρνητικοί στο να ψηφίσουν υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. 

Ο Αλέξης Μητρόπουλος έχει ήδη αποστείλει σχετικό πολυσέλιδο έγγραφο στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης έχει διαμηνύσει πως δεν θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας 3 εκ των 9 βουλευτών που κατηγορούνται, αφού θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το πόρισμα. 

Πρόβλημα με το πόρισμα θεωρούν ότι υπάρχει και γνωστοί νομικοί και συνταγματολόγοι που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει την προφυλάκιση βουλευτών της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να περνάει ευκολότερα στη Βουλή νομοσχέδια, ενώ στη διάθεσή τους υπάρχουν πληροφορίες ότι η μη δυνατότητα ψήφου των προφυλακισμένων βουλευτών μπορεί να οδηγήσει και σε παιχνίδια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με λιγότερες από 180 ψήφους.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ