2014-03-11 08:13:05
Φωτογραφία για Η χρήση του Facebook «δείχνει» την ανορεξία
Οι νεαρές γυναίκες που περνούν πολλές ώρες στο Facebook τείνουν να ανησυχούν περισσότερο για την εικόνα του σώματός τους και ίσως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FSU) ζήτησαν από 960 φοιτήτριες να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια για το χρόνο που διέθεταν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, το πόσο σημαντικά ήταν τα like από τους «φίλους» τους και αν αφαιρούσαν (untagged) φωτογραφίες του εαυτού τους.

Το 95% από αυτές χρησιμοποιούσαν το Facebook, με τον μέσο όρο της ενασχόλησης να είναι 1 ώρα την ημέρα και τον μέσο όρο κάθε επίσκεψης 20 λεπτά.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, όσο περισσότερη ώρα περνούσαν στο Facebook, τόσο πιο πιθανό ήταν να ανησυχούν για το βάρος και την εικόνα του σώματός τους, καθώς και να πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, όπως η ανορεξία.


Οι φοιτήτριες αυτές έτειναν επίσης να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα σχόλια και στα likes που λάμβαναν σε κάθε τι που αναρτούσαν, καθώς και να «κατεβάζουν» συχνότερα τις φωτογραφίες τους.

Είχαν επίσης την τάση να συγκρίνουν τις δικές τους φωτογραφίες και την αποδοχή τους με εκείνες των «φίλων» τους.

«Το Facebookσυνδυάζει τις ισχυρές επιρροές από τους φίλους με ευρύτερα κοινωνικά μηνύματα, τα οποία δίνουν μεγάλη έμφαση στην εμφάνιση της γυναίκας - και ο συνδυασμός αυτός “ακολουθεί” τις χρήστριες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πάμελα Κέελ, από το Τμήμα Ψυχολογίας του FSU.

«Η επιστημονική κοινότητα, λοιπόν, που προσπαθεί να καταλάβει και να αντιμετωπίσει τους παράγοντες κινδύνου των διατροφικών διαταραχών, πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στον αναδυόμενο ρόλο που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή των νέων ανθρώπων».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Διεθνή Επιθεώρηση Διατροφικών Διαταραχών» (IJED). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ