2014-03-11 12:26:08
Φωτογραφία για Ρέθυμνο: Εφημερίες χωρίς γιατρούς!
Αδικαιολόγητες απουσίες εφημερευόντων γιατρών από το καθήκον τους, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Εξέταση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς και συχνά χωρίς να τηρείται η σειρά προτεραιότητας.

Εφημερίες χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται περιστατικά σε άλλες μονάδες, να καθυστερεί η εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και να χάνονται έσοδα για τα νοσοκομεία κατά την εφημερία. Προβληματική καταγραφή των ασθενών που εισέρχονται στα ΤΕΠ.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έκθεση των επιθεωρητών υγείας, όπως τα δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» για το δύσκολο πεδίο των επειγόντων των νοσοκομείων, τα οποία εξυπηρέτησαν πέρυσι 4.790.521 περιστατικά.

Σύμφωνα με το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός του προσωπικού που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τη θέση του κατά τις εφημερίες, ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας.


Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι γιατροί, οι εφημερίες που γίνονται είναι πέραν των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία ορίων και μάλιστα χωρίς πληρωμή και ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας το προσωπικό είναι αυτό που κρατάει «όρθιο» το σύστημα υγείας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Κοπανατζήδες της δημόσιας υγείας είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης και όλο το συνονθύλευμα των συνεργατών του που υπακούνε στις εντολές της τρόικας. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας και ειδικά το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, δουλεύουν μόνο και μόνο επειδή το προσωπικό έχει ξεπεράσει και τα ωράρια εργασίας, τα σωματικά και ψυχικά του όρια για να είναι αυτό το νοσοκομείο ανοιχτό. Εάν τηρούνταν η νομοθεσία για τα ωράρια εργασίας, το νοσοκομείο αυτό θα υπολειτουργούσε. Αυτό έχουμε να απαντήσουμε στις κατασκευασμένες έρευνες του Άδωνι Γεωργιάδη».

Το έργο των γιατρών υποστήριξε ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Νίκος Ξυπολυτάς:

«Κοπανατζήδες δεν είναι. Υπάρχουν εφημερίες μικτές, εφημερίες ετοιμότητας κατά τις οποίες ο γιατρός μπορεί να είναι και εκτός νοσοκομείου σε απόσταση 5 λεπτών.

Πολλοί γιατροί κάνουν και παραπάνω εφημερίες από όσο πρέπει, άλλοι έχουν να πληρωθούν αυτές τις υπερωριακές εφημερίες εδώ και δυο χρόνια αλλά τώρα φυσικά θα πληρώνονται. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν έχουμε τέτοια προβλήματα».

Ειδικότερα, τα βασικότερα συμπεράσματα της έκθεσης, που- όπως αναφέρει η «Καθημερινή»- αναλύονται σε 44 σημεία, είναι:

1. Σε πολλά νοσοκομεία, προσωπικό που περιλαμβανόταν σε προγράμματα εφημερίας και βαρδιών απουσίαζε από τον χώρο του νοσοκομείου. Yπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν έχει οριστεί συντονιστής εφημερίας, ενώ, όπου έχει οριστεί, δεν είναι πάντα ενημερωμένος για τις αρμοδιότητές του... Σε πολλές μονάδες δεν υπήρχε αναρτημένο πρόγραμμα εφημεριών γιατρών. Σε άλλες περιπτώσεις, στο πρόγραμμα δεν αναγραφόταν εάν οι γιατροί είναι ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι ούτε ο «τύπος» της εφημερίας που διενεργούν. Δεν γίνεται έλεγχος παρουσιών στις βάρδιες του μη ιατρικού προσωπικού.

2. Σε αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας, υπήρχαν ημέρες του μήνα που οι εφημερίες γίνονται χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, όπως π.χ. τραυματιοφορείς, χειριστές-εμφανιστές στα εργαστήρια κ.ά., σε πολλά νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών, τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία του κέντρου, αλλά και τη μη αξιοποίηση ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού.

3. Σε πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι δεν έφεραν κάρτα πιστοποίησης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν γνώση του προσώπου που τους παρέχει υπηρεσίες.

4. Στα περισσότερα νοσοκομεία η διαδικασία υποδοχής ασθενών, καταγραφής στοιχείων και καθοδήγησης είναι προβληματική, με αποτέλεσμα να δίνουν πληροφορίες οι γιατροί, ενώ δεν έχει συσταθεί και δεν λειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία ομάδα «διαλογής» περιστατικών ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Σε ορισμένα νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, η εξέταση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γίνεται μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς.

5. Μόνο σε μικρό αριθμό νοσοκομείων, η καταγραφή των στοιχείων των ασθενών κατά την είσοδό τους στα εξεταστήρια γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά δεν καταγράφονται. Σε ορισμένα νοσοκομεία δεν έχει οριστεί για τη νυχτερινή βάρδια διοικητικός υπάλληλος, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται βασικές υπηρεσίες, όπως έκδοση εισιτηρίων ασθενών, οικονομική τακτοποίηση παρακλινικών εξετάσεων κ.ά.
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ