2014-03-11 14:44:14
Φωτογραφία για «ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΔΟΞΑ Η ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ»! (ΒΙΝΤΕΟ & PHOTOS)
Ο Νέιθαν Μακρής, δημιουργός των τοιχογραφιών στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μιλάει στο "woop.gr".

Αναλυτικά Λίγες μέρες πριν το μεγάλο ματς για το UEFA Champions League του Ολυμπιακού με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», έγιναν θεαματικές αλλαγές στο εσωτερικό του γηπέδου.

Η ερυθρόλευκη ΠΑΕ έκανε βελτιωτικά έργα σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, για διευκόλυνση όσων τους χρησιμοποιούν, αλλά και για να είναι το γήπεδο του Θρύλου πιο μοντέρνο!

Αυτό που κέντρισε τα βλέμματα των περισσότερων και ακούστηκαν τα καλύτερα λόγια, ήταν οι τοιχογραφίες στο προθάλαμο του αγωνιστικού χώρου του «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Μεγάλες μορφές του Ολυμπιακού του παρελθόντος αλλά και σημερινές, όπως οι Καρεμπέ, Τουρέ, Ζιοβάνι, Ριβάλντο, Ιμπαγάσα, Τζόρτζεβιτς, Σαβιόλα και Αβραάμ κοσμούν πλέον τον χώρο πριν βγουν οι ομάδες στον αγωνιστικό χώρο. Ο ένας τοίχος είναι αφιερωμένος σε όλα τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού και το μότο των ερυθρόλευκων που αναφέρεται στο γήπεδο με τα λόγια: "WE RULE THIS LAND" και δίνει μία εντυπωσιακή εικόνα στους παίκτες πριν βγουν στο γρασίδι.


Ο δημιουργός αυτού του έργου, Νέιθαν Μακρής μιλάει για το πώς άλλαξε τον συγκεκριμένο χώρο, ζωγραφίζοντας στους τοίχους παλιές, αλλά και σημερινές δόξες των ερυθρόλευκων, δίνοντας μία διαφορετική, πιο όμορφη και μοντέρνα… πνοή στον συγκεκριμένο χώρο του γηπέδου!

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης ανέλυσε πόσο καιρό του πήρε να τελειοποιήσει το έργο, ποιος παίκτης τον δυσκόλεψε περισσότερο στο να τον δημιουργήσει, αλλά και πως αισθάνθηκε (αφού είναι και φίλαθλος του Ολυμπιακού και Πειραιώτης) που κλήθηκε να κάνει το συγκεκριμένο έργο, για την αγαπημένη του ομάδα.

Αναλυτικά ο Νάθαν Μακρής είπε:

Πόσο χρόνο σου πήρε για να το ετοιμάσεις;

«Ο χρόνος που χρειάστηκα ήταν 12 μέρες εργασία, αλλά κι άλλες τόσες μελέτη. Μου είπαν από την ΠΑΕ ποιο είναι το σκεπτικό και χρειάστηκα 12-15 μέρες να το μελετήσω, πριν ξεκινήσω».

Πως αισθάνθηκες κάνοντας ένα τέτοιο έργο;

«Καταρχάς ήταν μεγάλη χαρά για μένα και τιμή σαν καλλιτέχνης, που θα έκανα αυτό το έργο. Είχα ένα άγχος, αλλά με υπομονή και μεράκι έγινε κάτι όμορφο».

Να φανταστώ είσαι και Ολυμπιακός. Πως αισθάνθηκες που μεγάλες μορφές της ομάδας, τις οποίες μπορεί και να έχεις γνωρίσει, έπρεπε να τις σχεδιάσεις;

«Ναι, είμαι Ολυμπιακός και Πειραιώτης! Θα ήθελα να πω εδώ ότι μου έκανε πολύ καλή εντύπωση που και ο κύριος ο Καρεμπέ και ο κύριος Ισά ήταν πολλοί απλοί και καλοί άνθρωποι, παρότι πρόκειται για μεγάλες προσωπικότητες. Ήταν πολύ όμορφο όλο αυτό για μένα».

Πόσο δύσκολο ήταν να αποτυπώσεις τους χαρακτήρες με τέτοια παραστατικότητα; Πες μας λίγο λόγια για το έργο.

«Μου δόθηκε το υλικό και κατόπιν έπρεπε να συνδυάσω τους χώρους και το που θα πρέπει να πάει το καθένα. Επίσης, θέλαμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα ήταν διαχρονικό. Είχαμε ασπρόμαυρα πρόσωπα και κατακόκκινη φανέλα, γιατί θέλαμε να παίρνει την δόξα η ερυθρόλευκη και όχι τα πρόσωπα. Ήταν δύσκολα πορτρέτα. Έπρεπε να προσέξεις τις λεπτομέρειες κι ήταν πολύ καλό που γνώριζα τους παίκτες είτε από την τηλεόραση, είτε από το γήπεδο. Γιατί άμα κάνεις κάποιον που δεν ξέρεις, είναι πιο δύσκολο να αποτυπώσεις τις λεπτομέρειες».

Ποιο πρόσωπο σε δυσκόλεψε περισσότερο να φτιάξεις;

«Πιο πολύ ο Καρεμπέ, επειδή είχε πολλά μαλλιά! (γέλια)»

Είναι κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα ή ακόμα και τα ευρωπαϊκά;

«Κάτι τέτοιο μπορείς να το βρεις μόνο στο εξωτερικό. Στην Αμερική δηλαδή, γιατί και στην Ευρώπη δύσκολο είναι. Πολλοί για ταχύτητα και οικονομία το κάνουν με εκτύπωση και όχι χειροποίητα. Η ζωγραφιά δίνει μία άλλη… ζεστασιά!»

Πες μας δύο λόγια και για την δουλειά σου, πέρα από τα όσα έκανες στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

«Γενικά μου αρέσουν τα ανθρωποκεντρικά θέματα. Περισσότερο μου άρεσε η Μέρλιν Μονρόε που έκανα στην Μύκονο, αλλά και πολλούς Έλληνες και ξένους του κινηματογράφου. Επίσης, ασχολούμαι πολύ με παιδικά δωμάτια, αλλά και με πορτρέτα. Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι και θέλω να κάνω συνέχεια νέα πράγματα.

Αυτό μου άρεσε και στον Ολυμπιακό, καθώς ήταν κάτι καινούριο και μεγάλο αφού ήταν πολλά τετραγωνικά μέτρα και ταβάνι και είχα την ευθύνη ότι έπρεπε να το έχω έτοιμο πριν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χωρίς λάθη και καθυστέρηση και γι’ αυτό κάποιες μέρες δούλευα πρωί έως βράδυ».

Ένα μίνι βιογραφικό του Νάθαν:

"Ονομάζομαι Nathan Makris και γεννήθηκα στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Έχω σπούδασει Γραφιστική και Εικονογράφηση σε αναγνωρισμένες σχολές. Δούλεψα ως εικονογράφος βιβλίων και γραφίστας για επτά χρόνια σε μεγάλες εκδοτικές εταιρίες. Απο το 2004 ομως, άρχισε να με κερδίζει και ένα άλλο είδος καλλιτεχνικής έκφρασης, η τοιχογραφία.

Πάντα μου άρεσε να ζωγραφίζω με αερογράφους και οι μεγάλες επιφάνειες καθώς και η σκηνογραφία των χώρων με βοήθησαν να κάνω το hobby μου πραγματικότητα. Μέσα σε λίγο καιρό άρχισε να γίνεται γνωστή η δουλειά μου καθώς και η ποιότητα που την χαρακτηρίζει και έτσι έχω την χαρά να βλέπω όλο και περισσότερους πελάτες μου να ενθουσιάζονται καθώς βλέπουν τον χώρο τους να μεταμορφώνεται σε κάτι μοναδικό που τους γεμίζει θετική ενέργεια".

Το site του Νάθαν Μακρή: http://www.toixografies.gr

*Οι φωτογραφίες του κείμενου είναι από το προσωπικό αρχείο του Νάθαν.

Δείτε στο βίντεο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όλα όσα δημιούργησε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ο Νάθαν:
olympiacos-blog
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ