2014-03-12 11:42:07
Φωτογραφία για Εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας
Την ανάθεση της μελέτης ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας ενέκρινε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της 5ης τακτικής συνεδρίασής του. Η μελέτη ανατέθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη σύμπραξη μελετητικών γραφείων που τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε από την Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού στη μελετητική ομάδα που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλο και Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη, το μηχανολόγο μηχανικό Δημήτριο Μακρή και τη γεωπόνο Παναγιώτα Κούλαλη.  Σύμβουλοι της ομάδας είναι οι αρχιτέκτονες Εδουάρδο Κάστρο και Παναγιώτης Τζώνος και ο πολιτικός μηχανικός Ιωάννης Μέγας. Η Κριτική Επιτροπή οδηγήθηκε στην πρότασή της αυτή κατόπιν αξιολόγησης των 131 προτάσεων που υποβλήθηκαν στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με ανοικτή διαδικασία, ενώ το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακυρώθηκε με απόφαση (αρ. πρωτ. 965/2013) της Οικονομικής Επιτροπής.


Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση ειδικής αρχιτεκτονικής, ηλεκτρο-μηχανολογικής και φυτοτεχνικής πλήρους μελέτης για το σύνολο της έκτασης του δημόσιου χώρου που νοείται ως «Πλατεία Ελευθερίας» και ορίζεται από τις προσόψεις των κτιρίων που την περιβάλλουν, συμπεριλαμβανομένης της προεξοχής του παραθαλάσσιου κρηπιδώματος έναντι της Πλατείας.  Σε κεντρικό σημείο της πλατείας προβλέπεται ότι θα στηθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

«Προχωρούμε σταθερά στο σχεδιασμό μας για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας με την υλοποίηση της σημερινής απόφασης για την ανάθεση της μελέτης, η οποία αναμένεται να παραδοθεί σε ένα χρόνο και περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους όπως προέβλεπε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός» ανέφερε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι η απόδοση της Πλατείας στους πεζούς, μέσω του ανασχεδιασμού της ως χώρου περιπάτου και αναψυχής με σύγχρονες αρχιτεκτονικές και αστικές παρεμβάσεις, ο εμπλουτισμός του υφιστάμενου πρασίνου, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ιστορίας της Πλατείας και ο μετασχηματισμός της σε είσοδο/πύλη της πόλης από τη θάλασσα».

Επισήμανε ότι το σημείο όπου θα στηθεί το υφιστάμενο Μνημείο του Ολοκαυτώματος μπορεί να αλλάξει εφόσον ο ανάδοχος προτείνει μετακίνησή του για τη βέλτιστη ένταξή του στο συνολικό σχεδιασμό, πάντα όμως εντός του χώρου της Πλατείας Ελευθερίας. Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα στην περιοχή του Παλαιού Σταθμού Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού η μελετητική ομάδα του 1ου Βραβείου θα παραδώσει μαζί με τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας και την προμελέτη κατασκευής υπόγειου διώροφου σταθμού αυτοκινήτων στον ίδιο χώρο, προκειμένου η βιωσιμότητα του έργου να αξιολογηθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το πρακτικό αξιολόγησης της Κριτικής Επιτροπής, η συγκεκριμένη μελέτη απαντά με επιτυχία στο σύνολο των κριτηρίων του διαγωνισμού και επιτυγχάνει μια ισορροπημένη σχέση της πλατείας με το αστικό περιβάλλον, εξασφαλίζοντας την ενοποιημένη αντίληψη του χώρου ως πλατείας.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η διαμόρφωση του χώρου σε ένα ενιαίο επίπεδο, ενισχύεται η θεατρικότητα της πλατείας στη σχέση της με τη θάλασσα με την παρουσία του παραθαλάσσιου τείχους και επιτυγχάνεται αναφορά του ιστορικού διωγμού των Εβραίων Θεσσαλονικέων με την κατασκευή ενός «κοσμικού» ρολογιού.

Επιπλέον δίνεται έμφαση στα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του χώρου, στο πράσινο, στον ηλιακό φωτισμό και στον αερισμό, ενώ τα υφιστάμενα ψηλά δένδρα αντιμετωπίζονται ως βασικό δομικό στοιχείο της πρότασης και ενισχύονται με περαιτέρω εμπλουτισμό του πρασίνου.

Η σχετική μελέτη (την οποία επιβλέπει και θα παραλάβει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης) έχει προβλεφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και οι αμοιβές της ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 170.047 € πλέον Φ.Π.Α. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου, με βάση την πρόταση του 1ου Βραβείου, ανέρχεται σε 2.350.000 € χωρίς ΦΠΑ για το σύνολο της περιοχής μελέτης (δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος κατασκευής ενδεχόμενου υπόγειου χώρου στάθμευσης).
e-saloniki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ