2014-03-12 12:58:07
Φωτογραφία για Κίνημα λαϊκής οργής για τον θάνατο του 15χρονου
Το κίνημα λαϊκής οργής ενάντια στην κυβέρνηση Ερντογάν έχει πλέον βρει τον δικό του ήρωα-σύμβολο στο πρόσωπο ενός ανήλικου θύματος της αστυνομικής βίας.

Η αστυνομία αντιμετώπισε τους διαδηλωτές στην Αγκυρα με κανόνια νερού.

Ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν άφησε χθες την τελευταία του πνοή αφού προηγουμένως συμπλήρωσε περίπου εννέα μήνες νοσηλευόμενος σε κωματώδη κατάσταση. Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους όλων των μεγάλων τουρκικών πόλεων (σε Αγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Σαμψούντα, Εσκισεχίρ, Αττάλεια κ.α.) και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Παράλληλα, σε πολλά σχολεία και πανεπιστήμια οι μαθητές/φοιτητές έκαναν αποχή από τα μαθήματα, ενώ κλειστά έμειναν χθες και πολλά εμπορικά καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη. Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν μάλιστα το θράσος να εμφανιστούν χθες και έξω από το νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 15χρονος, με αποτέλεσμα να σημειωθούν και εκεί επεισόδια, όταν οι συγκεντρωμένοι που βρίσκονταν εκεί για να θρηνήσουν τον νεκρό έδειξαν την ενόχλησή τους.


Ο Μπερκίν Ελβάν είναι συνολικά ο όγδοος νεκρός του αντικυβερνητικού κύματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε το περασμένο καλοκαίρι με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια ώρα, ωστόσο, είναι και ο πλέον... τραγικός, όχι μόνο λόγω του νεαρού της ηλικίας του αλλά και λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε. Κι αυτό διότι δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις. Είχε απλώς βγει από το σπίτι του στις 16 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη για να πάει να αγοράσει ψωμί όταν ένα δακρυγόνο τον χτύπησε στο κεφάλι.

Πίσω στο παρόν, ο Ελβάν είναι πια νεκρός αλλά για τον θανάσιμο τραυματισμό του δεν έχει λογοδοτήσει κανείς, δεν έχει καν πραγματοποιηθεί ουσιαστική έρευνα για να διαπιστωθούν οι πιθανές ευθύνες της αστυνομίας (πράγμα που θίγει με ανακοίνωσή της και η οργάνωση Human Rights Watch).

Αντιθέτως, παρά τη φαινομενική λύπη της τουρκικής κυβέρνησης (που εκφράστηκε χθες διά στόματος του προέδρου Γκιουλ), ο πρωθυπουργός Ερντογάν το μόνο που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες είναι να πλέξει ανοιχτά το εγκώμιο της αστυνομίας για τον «ηρωισμό» που αυτή επέδειξε το περασμένο επεισοδιακό καλοκαίρι. Με δεδομένα τα παραπάνω, εξηγείται και η κραυγή της χαροκαμένης μάνας του 15χρονου, Γιουλσούμ Ελβάν, όταν αυτή φωνάζει: «Δεν είναι ο Αλλάχ που μου πήρε τον γιο, είναι ο Ταγίπ Ερντογάν».
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ