2014-03-13 12:24:39
Φωτογραφία για Τα «δώρα» της Άγκυρας
Άρθρο της Ευρωβουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου

Η πολιτική της ανοχής απέναντι στην Τουρκία αποτελεί πλέον μόνιμη προσέγγιση της ΕΕ, η οποία εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, σε δημόσιες τοποθετήσεις, σε κοινοτικά έγγραφα και εκθέσεις. Οι Βρυξέλλες κλείνουν τα μάτια μπροστά στις προκλήσεις και το θράσος της Άγκυρας, με το πρόσχημα ότι η Τουρκία διαδραματίζει ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο, στοιχεία που την καθιστούν, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της ΕΕ, απαραίτητο στρατηγικό σύμμαχο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής κινείται και η Έκθεση Προόδου της Τουρκίας (για το 2013), η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ρία Όουμεν, φρόντισε και φέτος να περάσει ανώδυνα και αυτό το στάδιο η Τουρκία, καθώς σωρεία τροπολογιών που κατατέθηκαν δεν έγιναν αποδεκτές, ενώ στο θέμα του Κυπριακού δεν ασκήθηκε ιδιαίτερα αυστηρή κριτική για την άρνησή της γείτονα χώρας να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.


Πέρα από κάποιες παραινέσεις και υποδείξεις όπου στηλιτεύεται η ετσιθελική συμπεριφορά του Ερντογάν όσον αφορά το νόμο του διαδικτύου, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και τα σκάνδαλα, δεν επιβάλλονται κυρώσεις. Θετικό για την πλευρά μας είναι το γεγονός πως έχουν καταψηφιστεί τροπολογίες για τουρκοκύπριους παρατηρητές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η έκθεση καλωσορίζει την κοινή διακήρυξη για επανέναρξη των συνομιλιών και τη δέσμευση για «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα» και  ότι ακόμη «η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, θα έχει μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία κοινή κυπριακή ιθαγένεια».

Καλεί την Τουρκία να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Η.Ε., ζητώντας έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υπό την αιγίδα των Η.Ε. σύμφωνα με το ψήφισμα 550, απευθύνοντας ωστόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία έκκληση να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου κάτω από ευρωπαϊκό τελωνειακό έλεγχο ώστε να προωθηθεί θετικό κλίμα στις συνομιλίες. Παράλληλα ζητά όπως επιτραπεί στους Τ/κ το απευθείας εμπόριο.

Σημειώνεται πως χωρίς ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις, απευθύνεται έκκληση για άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων (23,24). Ξεκάθαρη είναι την ίδια ώρα η προσπάθεια να αναδειχθεί μέσα από την έκθεση η σημασία της Τουρκίας στην ευρύτερη γεωστρατηγική περιοχή και κατ΄ επέκταση η ανάγκη να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Συναφής προς τούτο είναι η έγκριση τροπολογίας της Emine Bozkurt, όπου καταγράφεται πως «λόγω του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου, θα πρέπει να αξιολογηθεί η σημασία που θα είχε η έναρξη διαπραγματεύσεων για το κεφάλαιο 15 σχετικά με την Ενέργεια». Στην ίδια τροπολογία καταγράφεται ότι «είναι σημαντικό να συμμετέχει η Τουρκία στη διαδικασία διαμόρφωσης της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης».

Η Τουρκία συνεχίζει δηλαδή να λαμβάνει τα «δώρα» της από την ΕΕ, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που εξισώνει θύμα και θύτη, προκαλώντας αφενός έντονο προβληματισμό για τις επιπτώσεις που έχει στα συμφέροντα της Κύπρου και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και αφετέρου γιατί θέτει σε κίνδυνο την ίδια την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια της ΕΕ. Πολύ φοβούμαι, πως το κεφάλαιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε Βατερλώ για την ίδια την ΕΕ, με ανυπολόγιστές ζημιές και επιπτώσεις.  

 Η στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία θα πρέπει συνεχώς να αξιολογείται και να λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση στρατηγικής για το Κυπριακό. Η αποθράσυνση της Τουρκίας λόγω των ευρωπαϊκών διευκολύνσεων είναι ένας αρνητικός παράγοντας. Επίσης, ζητήματα όπως το θέμα της Αμμοχώστου και  άλλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Ο διάλογος είναι ευπρόσδεκτος, φτάνει να υπάρχουν ξεκάθαροι όροι και προϋποθέσεις που να δημιουργούνται συνθήκες για θετικά αποτελέσματα.    

Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φιλελεύθερος 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ