2014-03-13 13:18:10
Φωτογραφία για 190.000 νέες θέσεις εργασίας φέρνουν οι μεταρρυθμίσεις
Η υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας από την ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσει σε βάθος πενταετίας στη δημιουργία περισσότερων από 190.000 θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 5,4%.

Η πρόβλεψη αυτή διατυπώνεται σε μελέτη της Κομισιόν στην οποία υπογραμμίζεται πως οι μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν περισσότερο την ελληνική οικονομία είναι εκείνες που αφορούν στην αγορά προϊόντων και στη βελτίωση των συνθηκών για την επιχειρηματικότητα.

Εκταμίευση της δόσης μόνο αν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις

Μάλιστα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή σε διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ετών, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ακριβές χρονικό εύρος, η αύξηση της απασχόλησης θα φθάσει στο 22% ή περίπου 790.000 νέες θέσεις εργασίας.

Επί της ουσίας στη μελέτη «φωτογραφίζεται» η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη της Κομισιόν αναλύονται οι επιπτώσεις που θα είχε πλέγμα μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ν. Ευρώπης και ειδικότερα σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία και το κατά πόσο με την υλοποίησή τους μπορεί να καλυφθεί το κενό που χωρίζει αυτές τις οικονομίες με τον μέσο όρο των τριών πλουσιότερων ευρωπαϊκών οικονομιών (Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ολλανδία).


Για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι με τις μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να περιοριστεί αυτό το κενό κατά 78%, το χαμηλότερο πάντως ποσοστό σε σχέση με την απόσταση που θα καλύψουν Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.

Ειδικότερα για την Ελλάδα διατυπώνονται οι ακόλουθες εκτιμήσεις.

Αγορά προϊόντων: αποτελεί κομβικό τομέα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Υπολογίζεται πως από μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν το περιθώριο κέρδους επί της τελικής τιμής προϊόντων, το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3,4% στην πενταετία και κατά 39,4% σε ορίζοντα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Το όφελος για την απασχόληση υπολογίζεται σε 2,2% στην 5ετία και κατά 11,5% μακροπρόθεσμα. Από την άρση των εμποδίων για την έναρξη επιχειρήσεων το ΑΕΠ θα μπορούσε να ενισχυθεί 0,8% στην πενταετία και η απασχόληση 0,1%.

Αγορά εργασίας: αναφέρεται πως το φορολογικό βάρος θα πρέπει να μετατοπιστεί από την αγορά εργασίας στην κατανάλωση, εκτιμά πως από μια τέτοια τάση το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί 1,4% στην πενταετία και 4,5% σε ορίζοντα μεγαλύτερο των δέκα ετών. Η αύξηση στην απασχόληση υπολογίζεται σε 2,7% και 4,7% αντιστοίχως.

Εκπαίδευση - καινοτομία: εάν αυξηθούν οι επιδοτήσεις για έρευνα και ανάπτυξη στην πενταετία το ΑΕΠ θα μειωθεί 0,4% αλλά θα αυξηθεί 1,4% σε ορίζοντα μεγαλύτερο των δέκα ετών.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ