2014-03-13 23:00:05
Φωτογραφία για GP Αυστραλίας: Πρεμιέρα την Κυριακή!
Ομάδες πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονται στο Άλμπερτ Παρκ της Μελβούρνης "έτοιμοι" για την πρώτη μάχη της χρονιάς.

Η μεγάλη πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 16/3 και θα μεταδοθεί από την τηλεόραση του Alpha στις 14:10 το μεσημέρι. Το "έτοιμοι" μπήκε σε εισαγωγικά καθότι φέτος το σπορ βρίσκεται μπροστά στις μεγαλύτερες αλλαγές τεχνικών κανονισμών στην ιστορία του. Όπως φάνηκε και στις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης, το μεγάλο θέμα στην Αυστραλία θα είναι η αξιοπιστία αλλά και η διαχείριση καυσίμου. Οι πιλότοι καλούνται φέτος να καλύψουν την απόσταση των 305km/h με 100kg/140lt καυσίμου δηλαδή με καύσιμο μειωμένο κατά 35%.

Η στιγμή που σβήνουν τα κόκκινα φώτα για τον πρώτο αγώνα της σεζόν είναι ξεχωριστή. Σταματούν τα λόγια και ξεκινά η δράση. Οι περισσότεροι πιλότοι αδημονούν να συμβεί αυτό φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σα μια βουτιά στο άγνωστο σε σκοτεινά νερά. Τι θα δούμε φέτος; Όλα δείχνουν ότι πάμε για ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα, ίσως το πιο αμφίρροπο των τελευταίων ετών. Η μεγαλύτερη έκπληξη φέτος θα ήταν να μην υπάρχει κάποια έκπληξη στην πρεμιέρα όπου τα λογικά φαβορί είναι Mercedes, Ferrari, Williams με τη σειρά αναφοράς όχι τυχαία.


Η περσινή εκκίνηση στο Άλμπερτ Παρκ.

Mercedes και Ferrari έδειξαν στις δοκιμές εξέλιξης ότι έχουν τη δυναμική για να πρωταγωνιστήσουν. Λογικό καθώς είναι οι δυο ομάδες που κατασκευάζουν το δικό τους κινητήρα. Όλες οι υπόλοιπες συνεργάζονται με κάποιον κατασκευαστή. Κατά την άποψή μας οι τρεις ομάδες που συνεργάζονται με τη Mercedes Williams, McLaren και Force India θα παρουσιαστούν πιο δυνατές στην πρεμιέρα από τις Sauber και Marussia που συνεργάζονται με τη Ferrari, αλλά και τις Red Bull, Lotus, Toro Rosso και Caterham που συνεργάζονται με τη Renault. Στη γαλλική εταιρεία δουλεύουν νυχθημερόν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα νεότητας που παρουσίασε η μονάδα ισχύος τους στις χειμερινές δοκιμές εξέλιξης.

Η Αυστραλία έχει παράδοση στο άνοιγμα της αυλαίας του πρωταθλήματος που διοργανώνεται εκεί ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση το 2006 και το 2010 που η χρονιά ξεκίνησε στο Μπαχρέιν. Στο Άλμπερτ Παρκ από το 1996 φιλοξενείται αγώνας F1 και φέτος είναι η 17η φορά που ανοίγει την αυλαία σ’ όλα αυτά τα χρόνια. Η συγκεκριμένη διαδρομή αποτελείται από δημόσιους δρόμους και δρόμους του πάρκου που συνθέτουν μια μοναδική πρόκληση για ομάδες και οδηγούς.

Το άστατο τοπικό κλίμα μπορεί να δώσει ξαφνική μπόρα ή έντονη αλλαγή ανέμου ή απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας ενώ το οδόστρωμα είναι σκονισμένο γιατί δε χρησιμοποιείται σ’ άλλους αγώνες. Με το Μαρκ Γουέμπερ πλέον να κάνει δοκιμές με την Porsche στο LMP1 το ενδιαφέρον των Αυστραλών έχει στραφεί στον 25χρονο αντικαταστάτη του στο κόκπιτ της Red Bull Ντανιέλ Ρικιάρντο, επίσης Αυστραλό και μέχρι πέρυσι οδηγό της Toro Rosso.

Ο 25χρονος Αυστραλός Ντανιέλ Ρικιάρντο, χαιρετά τους συμπατριώτες του, που μαζεύτηκαν σήμερα στο Άλμπερτ Παρκ για ένα αυτόγραφο.

Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 17:00 τοπική ώρα (σ.σ: 08:00 ώρα Ελλάδος) ώστε να διευκολυνθεί η προβολή του στην Ευρώπη. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα ελαστικά η Pirelli θα έχει στη διάθεση των ομάδων τη μέση και τη μαλακή γόμα. Όπως όλα τα ελαστικά του 2014, η μεσαία και μαλακή γόμα είναι ελαφρώς σκληρότερες και πιο ανθεκτικές από τις αντίστοιχες περσινές.

Μιλώντας σχετικά ο αγωνιστικός διευθυντής της Ιταλικής εταιρείας κατασκευής ελαστικών, Πωλ Χέμπερι τόνισε: «Είναι η πιο ριζική ανανέωση κανονισμών στη σύγχρονη εποχή της F1, γι’ αυτό έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα τελείως διαφορετικό σετ ελαστικών σύμφωνα με τα νέα χαρακτηριστικά των μονοθεσίων του 2014. Οι δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν ανέδειξαν την πρόκληση. Δουλέψαμε πολύ σκληρά προκειμένου να δημιουργήσουμε τη νέα γκάμα ελαστικών ειδικά σχεδιασμένη για τα φετινά μονοθέσια. Τα ελαστικά αυτά αποτελούνται από νέες γόμες και δομές που περιορίζουν την πτώση της απόδοσης κατά τη διάρκεια ζωής του ελαστικού. Στόχος μας παραμένει να γίνουν δύο έως τρία pit stops ανά μονοθέσιο στη Μελβούρνη, αν και θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ακριβείς προβλέψεις αφού δούμε τα μονοθέσια στην πίστα στις ελεύθερες δοκιμές. Ο πρώτος αγώνας της σεζόν είναι πάντα απρόβλεπτος και για φέτος αυτό ισχύει περισσότερο από ποτέ».

Η ομαλή επιτάχυνση στην έξοδο των στροφών και η σταθερότητα στο φρενάρισμααποτελούν κλειδί για έναν γρήγορο γύρο στη Μελβούρνη, με τις φορτίσεις που ασκούνται στα ελαστικά να είναι ιδιαίτερα υψηλές στον διαμήκη άξονα καθότι δεν υπάρχουν πολύ γρήγορες καμπές. Η πρόγνωση του καιρού κάνει λόγω για βροχή τη μέρα του αγώνα όπως ίσως θυμάστε η Μελβούρνη έχει φιλοξενήσει αρκετούς αγώνες υπό βροχή στο παρελθόν. Όπως μας είπε στο Μπαχρέιν το τελευταίο 4ημερο δοκιμών εξέλιξης ο Πωλ Χέμπερι υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα βρόχινα ελαστικά: " Προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά τους στην υδρολίσθηση αλλάζοντας τη σχεδίαση του πέλματος. Πλέον το πέλμα έχει περισσότερα κομμάτια, αυτό όμως δημιουργεί μια νέα πρόκληση για μας, καθότι κινούνται - υπερθερμαίνονται και είναι επίφοβη η παραμόρφωση λόγω υπερθέρμανσης. Έτσι αλλάξαμε και τη σύνθεση της γόμας για ν' αντιμετωπίσουμε αυτό τον κίνδυνο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι μειώθηκε η διαφορά ανάμεσα στα ενδιάμεσα και τα βρόχινα ελαστικά. Φέτος λογικά θα δούμε τις ομάδες σε μεικτές συνθήκες να μεγιστοποιούν τη χρήση των βρόχινων ελαστικών".

Το φρενάρισμα είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο στη Μελβούρνη. Υπάρχουν αρκετά σημεία με δυνατά φρεναρίσματα έως και 5G. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα των τροχών και τοπική φθορά, που οδηγεί σε απώλεια ζυγοστάθμισης και ανομοιόμορφη φθορά. Φέτος, υπάρχει νέο ηλεκτρονικό σύστημα φρένων (brake by wire), που προσαρμόζει την πίεση πέδησης στους πίσω τροχούς για την αντιστάθμιση της λειτουργίας των νέων συστημάτων ανάκτησης ενέργειας. Υπάρχουν εννέα σημεία με τέρμα γκάζι όταν τα μονοθέσια προσπαθούν να βγάλουν όλη τη δύναμή τους (περίπου 760 ίππους) στην πίστα. Αυτό συχνά προκαλεί περισσότερο σπινάρισμα και κατά συνέπεια πτώση στην απόδοση. Η αεροδυναμική πίεση έχει μειωθεί φέτος κάτι που επίσης επιδρά στα ελαστικά. Η αυξημένη ολίσθηση μπορεί να προκαλέσει ανομοιόμορφη φθορά και τοπική παραμόρφωση – αν και από ότι φάνηκε στις δοκιμές πριν την έναρξη της σεζόν, η τοπική παραμόρφωση έχει μειωθεί και οι αποκολλήσεις κομματιών έχουν εξαφανιστεί παρά την μείωση της αεροδυναμικής πίεσης κατά 20%. Το πίσω αριστερό ελαστικό καταπονείται περισσότερο στη Μελβούρνη, με 10 δεξιές στροφές και έξι αριστερές. Οι διαμήκεις δυνάμεις στα ελαστικά είναι πιο σημαντικές από τις εγκάρσιες.

Πέρσι, ο Ράικονεν που οδηγούσε για λογαριασμό της Lotus, κέρδισε τον αγώνα από την έβδομη θέση εκκίνησης με στρατηγική δύο pit stop: Εκκίνησε με την πιο μαλακή διαθέσιμη γόμα (supersoft, ενώ φέτος soft) και ολοκλήρωσε βάζοντας δυο φορές τη μέση γόμα (medium). Αυτό αποδείχτηκε καθοριστικής σημασίας για τη νίκη του, ενώ οι υπόλοιποι πιλότοι της πρώτης εξάδας έκαναν τρία pit stop.Στο βάθρο βρίσκονταν επίσης οι Αλόνσο και Φέτελ. Ο Ράικονεν είναι ο πρώτος πιλότος που κέρδισε το Αυστραλιανό GP εκκινώντας από τόσο πίσω (7ος). Ο Φινλανδός πρωταθλητής που φέτος οδηγεί με τα χρώματα της Ferrari είχε κερδίσει στην Αυστραλία και το 2007 επίσης για λογαριασμό της Ferrari. Από τους πιλότους που θα βρεθούν την Κυριακή στην εκκίνηση πολυνίκης είναι ο Τζένσον Μπάτον που έχει κερδίσει τρεις φορές (2009, 2010, 2012). Ο Φέτελ κέρδισε το 2011 ο Χάμιλτον το 2008 και Αλόνσο το 2006.

ΤV Μετάδοση

Ο Alpha εξασφάλισε τα δικαιώματα προβολής των αγώνων για το 2014. Το GP της Αυστραλίας θα προβληθεί την Κυριακή στις 14:10. Επίσης υπάρχει απευθείας μετάδοση από τη συνδρομητική τηλεόραση (ΟΤΕ TV).

Άλμπερτ Παρκ, Μελβούρνη, Αυστραλία

Αριθμός στροφών: 16 (6 αριστερές)

Φρεναρίσματα: 8 ( 6 βίαια)

Μήκος γύρου: 5.303km

Ρεκόρ γύρου: 1:24.125 Μ.Σουμάχερ, Ferrari, 2004

Αριθμός γύρων: 58

Απόσταση: 307.574km

Όριο ταχύτητας στο pit lane: 60km/h σε δοκιμές και αγώνα
πηγη
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Gregorian: Cydia tweak new free
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Gregorian: Cydia tweak new free
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ