2014-03-14 15:36:08
Φωτογραφία για Ύφεση-έκπληξη στην Ιρλανδία προκαλεί ανησυχία σε πολλούς
Ανησυχία έχει ενσκήψει για το «success story» της Ιρλανδίας, αφού όπως έδειξαν τα στοιχεία των τελευταίων μηνών του 2013, η οικονομία της χώρας πέρασε πάλι σε ύφεση, με αποτέλεσμα το συνολικό αποτέλεσμα του έτους να είναι αρνητικό, κάτι που υπονομεύει την επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Το Κεντρικό Στατιστικό Γραφείο (CSO) της χώρας ανακοίνωσε χθες, ότι η οικονομία σημείωσε σοβαρή ύφεση της τάξης του -2,3% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι προβλέψεις μιλούσαν για οριακή ανάπτυξη της τάξης του 0,3%. Επίσης, η προσωπική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,6% το ίδιο τρίμηνο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1% και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8%.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για το αποτέλεσμα της απώλειας της προστασίας της πατέντας σε φαρμακοβιομηχανίες που κατασκευάζουν φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ιρλανδία, λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος προστασίας.

Τα στοιχεία στην αγορά εργασίας είναι ενθαρρυντικά, υποστηρίζει όμως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μάικλ Νούναν. Υπενθυμίζεται, ότι το πρόβλημα για την Ιρλανδία ήταν ότι το χρέος της χώρας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είχε ανέλθει στο 124% και χρειάστηκε «πακέτο» βοήθειας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πιστώσεις Πλέον αναμένεται να διαπιστωθεί κατά πόσον θα επαληθευθούν οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,7% και 2,2% αντίστοιχα για τα έτη 2014 και 2015, ενώ τα στοιχεία για την ανεργία είναι εξαιρετικά, αφού η χώρα ήδη βρίσκεται κάτω από το 11,9% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης.
defence-point.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ