2014-03-14 21:42:15
Φωτογραφία για Κέρι-Λαβρόφ: Χωρίς συμφωνία για την Κριμαία - Μόσχα: «Δεν θα εισβάλουμε»
Παραμένουν οι διαφορές - Ρωσικά τζετ στη Μεσόγειο - Δημοψήφισμα την Κυριακή

O αμερικανός Τζον Κέρι (αριστερά) και ο ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ (δεξιά) περπατούν σκεπτικοί και συζητώντας με μια κίτρινη μπάλα ανάμεσά τους. Ισως η μπάλα να παίζει τον ρόλο της Κριμαίας ( Πηγή: REUTERS)

Άκαρπη η συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ στο Λονδίνο για την Κριμαία, δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα: «Δεν έχουμε κοινό όραμα» για την Ουκρανία είπε ο ρώσος ΥΠΕΞ, επιμένοντας πως η Μόσχα θα σεβαστεί την «βούληση του λαού της Κριμαίας» στο δημοψήφισμα -το οποίο οι δυτικές χώρες απορρίπτουν ως παράνομο- και καταγγέλλοντας ότι δεν έγινε σεβαστή η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου στο Κίεβο. 

«Οι διαφωνίες παραμένουν» είπε ο Λαβρόφ στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του. Οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνάντηση.

Η Μόσχα «δεν χρειάζεται διεθνή διαμεσολάβηση για να συνομιλήσει με την Ουκρανία».

Ο ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε ως «αντιπαραγωγικές» τις κυρώσεις με τις οποίες έχουν απειλήσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ την Ρωσία.

Κυρώσεις από τους 28

Το απόγευμα της Παρασκευής, στη δημοσιότητα βγήκε ότι οι «28» έχουν καταλήξει σε λίστα περίπου 120 και 130 ρώσων αξιωματούχων, σε βάρος των οποίων θα στρέφονται οι κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η ΕΕ τη Μόσχα εξαιτίας της Κριμαίας. 

Το δεύτερο στάδιο κυρώσεων με το οποίο έχει απειλήσει η ΕΕ φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει απαγορεύσεις εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Η λίστα, γνώση της οποίας επικαλείται το Reuters, εκτείνεται σε πέντε σελίδες και περιλαμβάνει ονόματα στρατηγών και στελεχών στην κορυφή της ρωσικής «πυραμίδας», από το στενό περιβάλλον του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σχεδόν παράλληλα με την αναφορά του Reuters, η γερμανική Bild υποστήριξε, επικαλούμενη δικές της πηγές, πως ανάμεσα στους ρώσους αξιωματούχους θα βρίσκονται και οι επικεφαλής των δύο ρωσικών κολοσσών Gazprom, ο Αλεξέι Μίλερ, και της Rosneft, οΙγκόρ Σετσίν.

Οι αντιδράσεις στο δημοσίευμα ήταν άμεσες, με εκπρόσωπο της Rosneft να λέει πως η εταιρεία «ελπίζει ότι όλα αυτά θα αποδειχθούν κενή ρητορική». Επιβολή κυρώσεων εναντίον του Σετσίν, είπε, θα ήταν «ηλίθια, μικροπρεπής και προφανώς θα προξενούσε ζημιά κυρίως στους ίδιους [την ΕΕ]», λέγοντας πως θα υπήρχαν «μεγάλης έκτασης επιπτώσεις κυρίως στις σχέσεις της Rosneft με εμπορικούς της εταίρους στη Δύση».

Ρώσικη άσκηση

Μετά την ρωσική άσκηση στα σύνορα με την Ουκρανία, ξεκίνησαν και ρωσικές αεροπορικές ασκήσεις στη Μεσόγειο.

Οι δύο υπουργοί, Κέρι και Λαβρόφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή από την οποία δεν προέκυψε κάτι νέο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε να αναφέρει πως ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τζον Κέρι «συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες ρωσικές και αμερικανικές προτάσεις για να ομαλοποιηθεί η ατμόσφαιρα».

Ο Κέρι από την πλευρά του, μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου, ανέφερε ότι στην επικοινωνία του με τον ρώσο ομόλογό του προειδοποίησε ότι προσάρτηση της Κριμαίας θα οδηγήσει σε «πολύ σοβαρά μέτρα» από τη Δύση, μιλώντας σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.

Η Μόσχα, είπε, «πρέπει να υπολογίζει» πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα λάβουν μέτρα εναντίον της εάν αποδεχθεί το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία για προσάρτησή της στη Ρωσία και προχωρήσει σε κινήσεις για να κάνει τη χερσόνησο μέρος της ρωσικής επικράτειας.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ΗΠΑ υπέβαλαν πρόταση, στην οποία χαρακτηρίζουν παράνομο το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας.

Η Ρωσία πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ασκήσει βέτο στη συγκεκριμένη πρόταση.

Η πρέσβυς των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ότι στόχος της πρότασης είναι να αλλάξουν τα σχέδια της Ρωσίας «προτού χαθούν αθώες ζωές».

Μιλώντας στο Συμβούλιο είπε ότι στην πρόταση «υποστηρίζεται η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο». Η Πάουερ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «βιαστικά προγραμματισμένο, αδικαιολόγητο και διχαστικό». 

Είπε επίσης ότι αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι ο χρόνος για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης εξαντλείται, ενώ προέτρεψε τη Ρωσία να εισακούσει «τις φωνές» των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ουκρανικού λαού.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά τις επόμενες μέρες και η ψηφοφορία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο.

Ρωσικά τζετ στη Μεσόγειο - «δικαιούμαστε να προστατεύσουμε τους συμπατριώτες μας»

Την Παρασκευή, μία ημέρα μετά τα γυμνάσια του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, το ρωσικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν εκπαιδευτικές αεροπορικές ασκήσεις πάνω από τη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Ναυτικού Βαντίμ Σέργκα ανακοίνωσε πως πτήσεις μαχητικών ξεκίνησαν από το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», το οποίο είχε δέσει πριν από έναν μήνα στην Κύπρο.

Στην άσκηση παίρνουν μέρος μαχητικά Sukhoi SU-33 και ελικόπτερα Kamov Ka-27. Οι πτήσεις θα συνεχιστούν «αναλόγως των καιρικών συνθηκών», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ στο Λονδίνο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση του για τη ρωσική εμπλοκή στην Κριμαία.

«Η Ρωσία έχει συνείδηση της ευθύνης της για τις ζωές των συμπρατριωτών της και των φίλων πολιτών στην Ουκραναί και διατηρεί το δικαίωμα να τους θέσει υπό την προστασία της»αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση αναφέρεται και στο θάνατο διαδηλωτή στο Ντονέτσκ, λέγοντας πως η επίθεση «δείχνει πως οι αρχές του Κιέβου δεν έχουν τον έλεγχο της κατάστασης στην Ουκρανία».
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ