2014-03-16 08:59:10
Φωτογραφία για Πρώτα «βήματα» για το bitcoin
Τα πρώτα του... βήματα και στην Ελλάδα αναμένεται να κάνει το bitcoin, το νέο ψηφιακό νόμισμα που επιτρέπει τις άμεσες πληρωμές από το καλοκαίρι παρά το γεγονός ότι το...

κανόνι που χτύπησε ένα από τα βασικά ανταλλακτήρια του νέου εικονικού νομίσματος πριν από λίγο διάστημα θορύβησε πολλούς απ' όσους το είχαν έως τώρα προτιμήσει.

Ηδη η AirFastTickets, η online εταιρεία τουρισμού, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την πρόθεσή της να δέχεται bitcoins, αποτελώντας την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα αλλά και το πρώτο πρακτορείο ταξιδιωτικών κρατήσεων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που δέχεται το νέο ψηφιακό νόμισμα.

Αυτήν τη στιγμή προχωρούν στον σχεδιασμό υλοποίησης με στόχο να είναι έτοιμοι να το θέσουν σε εφαρμογή από το β' εξάμηνο της χρονιάς.

Ουσιαστικά οι ταξιδιώτες απ' όλο τον κόσμο που θα επιλέξουν την εταιρεία για τις κρατήσεις τους θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αγοράζουν αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια αλλά και να πραγματοποιούν κρατήσεις σε ξενοδοχεία χρησιμοποιώντας bitcoins μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της εταιρείας ή της εφαρμογής για έξυπνα κινητά.


«Η AirFastTickets ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη και προσφάτως επέκτεινε τις υπηρεσίες της στις ΗΠΑ. Η παρουσία μας εκεί μας επιτρέπει μια συνολικότερη αντίληψη σχετικά με τις ανάγκες των ανθρώπων που ταξιδεύουν, σε διεθνές επίπεδο. Αναγνωρίζουμε ότι οι συναλλαγές ενός ανθρώπου στη διάρκεια του ταξιδιού του μπορούν να απλοποιηθούν με την επιλογή πληρωμής μέσω ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου νομίσματος, του bitcoin», αναφέρει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικόλαος Κοκλώνης.

«Πλέον, κάνουμε τα πράγματα ευκολότερα στον ταξιδιώτη από την πρώτη κιόλας στιγμή της εμπειρίας του, τη διαδικασία της κράτησης».

Μέλλον

Η απόφαση να προχωρήσουν σ' αυτή την κίνηση, όπως επισημαίνει ο ίδιος, οφείλεται στο γεγονός ότι πιστεύουν πως το bitcoin σε μεγάλο βαθμό εκφράζει το μέλλον των συναλλαγών:

«Ως digital εταιρεία παρακολουθούμε πολύ στενά οτιδήποτε συμβαίνει στο διεθνές ψηφιακό περιβάλλον και στον χώρο της τεχνολογίας. Θεωρούμε ότι το bitcoin θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συναλλακτικών τρόπων του μέλλοντος», υπογραμμίζει.

Εκπληξη, πάντως, αποτέλεσε ακόμα και για τα στελέχη της εταιρείας το ενδιαφέρον που έδειξε το κοινό από την πρώτη στιγμή. «Ομολογώ ότι όταν σκεφθήκαμε αυτό το βήμα πιστεύαμε ότι θα περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να υπάρξει ένα ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Προς έκπληξή μας από τις πρώτες κιόλας μέρες επικοινώνησαν μαζί μας πελάτες και ζήτησαν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Γεγονός που κατ' αρχάς μας γεμίζει χαρά για την αποδοχή που έχουν οι φίλοι μας στο καινούργιο και διαφορετικό, και ενισχύει την αρχική μας θέληση να παρέχουμε πρώτοι και όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή την υπηρεσία», σημειώνει ο κ. Κοκλώνης.

Τι είναι το bitcoin

Πρόκειται για ένα εικονικό νόμισμα ή διαφορετικά ένα διαδικτυακό οικονομικό δίκτυο, που χρησιμοποιείται για αγορές μεταξύ των χρηστών του. Δεν ανήκει σε κάποιον και λειτουργεί με δομή peer-to-peer, αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο ανοιχτό χρηματοπιστωτικό δίκτυο του κόσμου.

Το bitcoin κυκλοφόρησε στην αγορά το 2009 κερδίζοντας γρήγορα την αποδοχή γνωστών εταιρειών, οι οποίες πλέον προσφέρουν στους καταναλωτές την επιλογή να το χρησιμοποιούν για τις πληρωμές τους. Μεταξύ των ηλεκτρονικών καταστημάτων που προσφέρουν ήδη αυτήν τη δυνατότητα συγκαταλέγονται τα Amazon, e-bay, zappos.com ?μέσω snapCard?, Overstock.com αλλά και η Virgin Galactic.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Φόβοι για τα «κανόνια»

Παιδικές... αρρώστιες ή η αρχή του τέλους; Αυτό έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται οι αναλυτές διεθνώς για το bitcoin. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το πρόσφατο κανόνι που... χτύπησε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο για το ψηφιακό νόμισμα, το Mt. Gox που σταμάτησε επ΄αόριστον τη λειτουργία του προκάλεσε πανικό στους ανά τον κόσμο κατόχους bitcoins.

Κατακόρυφη ήταν και η πτώση της αξίας του bitcoin, το οποίο από το ιστορικό υψηλό των 1.147 δολαρίων που είχε καταγράψει, βρέθηκε στα 424 δολάρια για να ξανανέβει πάνω από τα 500 λίγες ημέρες μετά. Αυτό που κυρίως επλήγη, εκτός των κατόχων των bitcoins, ήταν όμως η εμπιστοσύνη των χρηστών στο νέο αυτό «νόμισμα».

Σύλληψη

Αλλωστε είχε προηγηθεί και η σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου ενός άλλου μεγάλου ανταλλακτηρίου, του BitInstant στη Νέα Υόρκη για ξέπλυμα χρήματος μέσω της πώλησης περίπου 1 εκατομμυρίου bitcoins, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ναρκωτικών και άλλων παράνομων αντικειμένων.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το bitcoin έχει ταράξει τα νερά των συναλλαγών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κίνα έχει απαγορεύσει αυτού του τύπου τις συναλλαγές, ενώ αντίθετα στην Ιαπωνία πληθαίνουν διαρκώς τα καταστήματα που το δέχονται.

Η άνοδός του άλλωστε θεωρείται εντυπωσιακή αν σκεφτεί κανείς ότι η αξία του ξεκίνησε από τα 0,30 δολάρια στις αρχές του 2011. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 12 εκατομμύρια bitcoins, η αξία των οποίων αποτιμάται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ