2014-03-16 21:37:12
Φωτογραφία για Κριμαία: Το 93% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία
ΤΑ ΠΡΩΤΑ EXIT POLL 

Το 93% των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα στην Κριμαία ψήφισε υπέρ της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας και μόλις το 7% υπέρ τη διατήρησης του καθεστώτος αυτονομίας εντός της Ουκρανίας.

Την «ιστορική» απόφαση που εκφράστηκε με το δημοψήφισμα για την ένωση της χερσονήσου της Ουκρανίας με τη Ρωσία χαιρέτισε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σέργκι Αξιόνοφ.

«Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία», έγραψε ο Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο twitter, ενώ οι ρωσόφιλοι ξεκίνησαν ήδη τους πανηγυρισμούς και στο Ντόνετς γίνεται παρέλαση με ρωσικά εμβατήρια.

Μόλις εφτά ώρες μετά την έναρξη του δημοψηφίσματος, κυρίως στη Συμφερόπολη, είχε σημειωθεί ρεκόρ προσέλευσης, που έφτανε το 44,2%, σύμφωνα με τον προσωρινό δήμαρχο της Κριμαίας, Ντμίτρι Μπέλικ.


«Στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας, και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης» ανέφεραν νωρίτερα ρωσικά ΜΜΕ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ανέφερε πως υπάρχει μια «πρωτοφανή προσέλευση» προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει εξαναγκασμός ή πίεση στους ανθρώπους. Το δημοψήφισμα διεξάγεται ομαλά, ελεύθερα και ανοιχτά…».

Σημειώνεται ότι από την ψηφοφορία απείχαν οι Τάταροι, ο ηγέτης των οποίων ζήτησε να απέχουν από το δημοψήφισμα, καθώς, έχει δηλώσει ξεκάθαρα εδώ και μέρες ότι επιθυμεί η Κριμαία να παραμείνει κομμάτι της Ουκρανίας.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το πρωί της Δευτέρας, θα καθορίσει και τις μετέπειτα σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ επιμένουν ότι η διαδικασία είναι παράνομη και προειδοποιούν τη Μόσχα πως οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές.
Εθνος
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ