2014-03-17 09:41:04
Φωτογραφία για Πάτρα η δική μας Πόλη το όνομα του συνδυασμού του Νίκου Τζανάκου - Ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Πατρέων
Ανακοινώνει κι επίσημα πλέον την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Πατρέων, ο Νίκος Τζανάκος,παρουσιάζοντας το όνομα και το έμβλημα του συνδυασμού. "Πάτρα η δική μας Πόλη" είναι το όνομα του συνδυασμού και στο λογότυπο υπάρχουν οι Γρύπες.

Οι Γρύπες είναι οι άγρυπνοι φρουροί της πόλης

Οι Γρύπες, μυθικά όντα, συνήθως μισό λιοντάρι μισός αετός, που αγαπήθηκαν και έγιναν σύμβολα-φύλακες και οι Έλληνες καλλιτέχνες, τους αποτύπωσαν σε όλες τις εποχές της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Ο συμβολισμός συνδέθηκε με τη λατρεία του Απόλλωνα, του οποίου εθεωρείτο ιερό ζώο και φύλακάς του.

Παραστάσεις του Γρύπα, βρίσκουμε σε σαρκοφάγους, αγγεία, ψηφιδωτά δάπεδα ελληνικών πόλεων, νομίσματα κλπ. Περιοχές που λατρευόταν ο θεός Απόλλωνας, ως κύρια θεότητα, το μαρτυρούν.

Στις Μυκήνες, Αβδηρα, Τέω, Φωκαία, Άσσο, Αμβρακία, κλπ, ο Γρύπας συμβολίζει τη δύναμη και τον άγρυπνο φύλακα της πόλης. Τα νύχια του γρύπα, θεωρούνταν πολύτιμα το Μεσαίωνα, επειδή έλεγαν, πως μπορούσαν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη δηλητηρίου στα υγρά.


Όταν επικράτησε ο χριστιανισμός, οι αρχαίες αυτές παραδόσεις γύρω από το Γρύπα, είχαν τόσο πολύ ριζώσει στις λατρευτικές συνήθειες, αλλά και τα έθιμα των Ελλήνων, ώστε εξακολουθεί και σήμερα να χρησιμοποιείται, ως συμβολικό αλλά και αλληγορικό στοιχείο.

Οι Γρύπες τα σιντριβάνια και η Πάτρα

Το 1874, το Δημαρχείο της πόλης ήταν στο κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α’ και τόσο το εσωτερικό του, όσο και μπροστά ο χώρος της πλατείας, ήταν γεμάτος με αρχαία γλυπτά, αγάλματα και σαρκοφάγους. Ο ιστορικός Π. Χιώτης μαρτυρά, πως μόνο στο Βατικανό είχε δει τόσα και τέτοιας αξίας γλυπτά και ιδιαίτερα σαρκοφάγους. Μια από τις σαρκοφάγους, η οποία διασώζεται μέχρι σήμερα στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, αναπαριστά γρύπες. Όταν λοιπόν συνέθεταν το σχέδιο, για να παραγγείλουν τα σιντριβάνια, από τους καταλόγους της παρισινής εταιρίας, Val D’Osne με στοιχεία που να παραπέμπουν σε μύθους της αρχαιότητας, ήταν φυσικό να επιλέξουν σαν βασικό συστατικό το γρύπα.

Το γρύπα φαίνεται ότι τον είχαν αγαπήσει οι πατρινοί, αφού τον βρίσκουμε τόσο σε αρχοντικά της εποχής, όσο και στους αρχιεπισκοπικούς θρόνους της Μητρόπολης της Παντάνασσας και του Παντοκράτορα.

Σημείωση: Απόσπασμα από το νέο βιβλίο του Νίκου Τζανάκου, το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες, με τίτλο:

«Πάτρα 19ος αι.: Μια πλατεία μύθος, σε μια παγκόσμια πόλη».
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ