2014-03-19 01:14:04
Φωτογραφία για Σημαντικά συμπεράσματα για την ενέργεια από την ημερίδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου για το «Δίκαιο Ενέργειας»
Σημαντικά συμπεράσματα για την αγορά ενέργειας αλλά και την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων βγήκαν κατά την διάρκεια ημερίδας με θέμα «Δίκαιο Ενέργειας: Υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) Νομικές, Οικονομικές, Περιβαλλοντικές, Επενδυτικές, Γεωπολιτικές Εκφάνσεις», που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος , προεδρεύοντος του Καθηγητή Νομικής ΑΠΘ,

Μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Προέδρου Δ.Σ. ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Αθανασίου Καΐση.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια ημερίδας η διείσδυση φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη το 2013 ανήλθε στο 48% του πληθυσμού και εκτιμάται ότι 670.000 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα χρήστες του φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε στην εισήγησή του με τίτλο: «Η διείσδυση του Φυσικού Αερίου στην Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία», ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων, Εξωτερικών Σχέσεων και Ρυθμιστικών Υποθέσεων ΕΠΑ Θεσσαλονίκης- ΕΠΑ Θεσσαλίας, το 2018 περισσότεροι από 830.000 κάτοικοι θα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη, ποσοστό που θα ανέρχεται στο 64% του πληθυσμού.


Όπως ανακοινώθηκε για το 2014 προγραμματίζονται για κατασκευή νέα δίκτυα στη Νέα Μαγνησία, του δήμου Δέλτα και στην Νέα Ραιδεστό του δήμου Θέρμης, ενώ το οδικό δίκτυο, στους 12 Δήμους που έχει αναπτυχθεί δίκτυο φυσικού αερίου, εκτιμάται σε 1.715 χιλιόμετρα.

Επίσης όπως ανέφερε στη εισήγηση του ο κ. Ανανίας Τομπουλίδης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,  «το μίγμα φυσικού αερίου που καταναλώθηκε στην Ελλάδα το έτος 2012 προερχόταν, το 56% από τη Ρωσία (Gazprom), το 14% από την Τουρκία (Botas), το 17% από την Αλγερία (LNG από Sonatrach) και το 13% άλλους προμηθευτές spot LNG (Eni, Κατάρ). Επίσης, την ίδια χρονιά, οι πωλήσεις φυσικού αερίου ανά τομέα κατανάλωσης, ήταν: 66,3% στην ηλεκτροπαραγωγή, 18,1% στη βιομηχανία και το 15,6% στις ΕΠΑ για οικιακή κατανάλωση».

Στο κομμάτι των ερευνών αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, κ. Ανδρέας Γεωργακόπουλος, στην εισήγησή του, με θέμα: «Νέοι ορίζοντες στην έρευνα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», αναφέρθηκε στις σημαντικές προόδους, που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στις νομικές, γεωλογικές, γεωπολιτικές, κ.α. παραμέτρους που διέπουν το καθεστώς ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, στο θαλάσσιο και χερσαίο χώρο. Ο κ. Γεωργακόπουλος εξέφρασε την απορία του για το γεγονός, όπως επισήμανε, ότι στην Ελλάδα, από το 1996 μέχρι το 2010 έγιναν ελάχιστες έρευνες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ελλάδα γίνονται 1 έως 2 γεωτρήσεις το χρόνο και στο Ιράκ 5.000 έως 6.000.

 Η τοποθέτηση του καθηγητή κ. Αθανασίου Καΐση, αφορούσε στο νομικό καθεστώς που διέπει την διανομή ενέργειας. Αφού ανέλυσε τα στάδια παροχής έννομης προστασίας για τις διαφορές που ανακύπτουν στον τομέα των υδρογονανθράκων και αξιολογώντας την πρότυπη σύμβαση για τις μισθώσεις του ελληνικού Δημοσίου, που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΚΑ, είπε χαρακτηριστικά ότι «ανταποκρίνεται μεν στα διεθνή standarts, αλλά ο διορισμός του «μόνου εμπειρογνώμονα» από το Δημόσιο με μονομερή πράξη είναι αντίθετος προς τη διεθνή πρακτική και θέτει εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία και ουδετερότητα του «μόνου εμπειρογνώμονα».

Τέλος όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα στο διάστημα 2000 – 2013 καταναλώθηκαν περισσότερα από 2.8 δισεκ. Νm3 (μονάδα μέτρησης ποσότητας μάζας φυσικού αερίου), υποκαθιστώντας το πετρέλαιο και το μαζούτ, με αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα από σημαντικές ποσότητες ρύπων: διοξειδίου του άνθρακα (3.418 τόνοι), διοξειδίου του θείου (2.315 τόνοι), μονοξειδίου του άνθρακα (506 τόνοι), μονοξειδίου του αζώτου (5.566 τόνοι) και μικροσωματιδίων (ΡΜ) (2.214 τόνοι).
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ