2014-03-19 11:38:06
Φωτογραφία για Τι ακριβώς έχει συμβεί με την... Κορακιά;
Πριν 10 σχεδόν χρόνια, επί νομαρχίας Δ.Σαρρή, είχαν αναγγείλει μετά...βαϊων και κλάδων την επιλογή της Κορακιάς ως του... τόπου εκείνου που η ΔΕΗ θα κατασκεύαζε το νέο ΑΗΣ ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου και εναλλακτικό καύσιμο ελαφρύ ντίζελ, συνολικής ισχύος 520 MW. Το …2006 έγινε η πρώτη αυτοψία στην περιοχή και ακόμη και πριν 1-2 χρόνια έλεγαν ότι ο σταθμός θα λειτουργήσει το 2017! Κάτι όμως άλλαξε και η ΔΕΗ έχει κάνει...πίσω ολοταχώς στον σχεδιασμό αυτόν αφού ούτε αναγκαστική απαλλοτρίωση προχωρά, ούτε και σταθμό σχεδιάζει! Κι αυτό φυσικά δεν έχει να κάνει με το ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το ιδιοκτησιακό στην περιοχή της Κορακιάς (εκκρεμεί το πολιτικό δικαστήριο) αφού γι αυτά έχει λύση ένας οργανισμός όπως η ΔΕΗ.

Οι πληροφορίες ότι η ΔΕΗ λόγω της…διάσπασης και πώλησης των δυο κομματιών της σε ιδιώτες καλοβλέπει το σενάριο να παραμείνουν στα Λινοπεράματα οι σταθμοί και εκεί να καταλήξει ακόμη και το υποβρύχιο καλώδιο όποτε και αν γίνει προκαλούν αντιδράσεις τόσο στο Μαλεβίζι όσο και στο Ηρακλειο.


“Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλαξε και διαρρέουν όλα αυτά. Εμείς είμαστε Κάθετοι για να γίνει οτιδήποτε νέο στα Λινοπεράματα. Το έχουμε διαμηνύσει προς Κάθε κατεύθυνση” λέει ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, ενώ αντίθετος δηλώνει και ο ‘γειτνιάζων’ δήμος Ηρακλείου.

“Ούτε να το συζητάνε ότι θα έρθουν να κάνουν νέες εγκαταστάσεις στα Λινοπεράματα ή να φέρουν καλώδιο’ είπε ο κ.Κουράκης που θεωρεί ότι κάποιοι στη ΔΕΗ απεργάζονται σχέδια και παιγνίδια.

Τι όμως συνέβη και εκεί που η ΔΕΗ πέρασε από σαράντα κύματα για να λύσει το γόρδιο δεσμό στην Κοράκια- Πέρα Γαληνούς και είχε ετοιμάσει τοπογραφικά και κτηματολόγιο δεν προχωρά την αναγκαστική απαλλοτρίωση;

«Όλα αυτά που γίνονται τα ξέρουν. Το ιδιοκτησιακό θα κριθεί και θα τελειώσει. Έχουμε βάλει πραγματογνώμονα και το δικαστήριο θα αποφασίσει. Αλλά η ΔΕΗ δεν έχει λόγο να περιμένει. Τουλάχιστον δύο φορές είχα πει στον κ.Ζερβό ότι το καλύτερο για εκείνους είναι να προχωρήσουν την αναγκαστική απαλλοτρίωση, να καταθέσουν τα χρήματα υπέρ των φερόμενων ιδιοκτητών και να πάρουν την έκταση και να προχωρήσουν. Και μου είπε ότι συμφωνεί απολύτως» τόνισε ο κ.Μαμουλάκης που δεν μπορεί να εξηγήσει την καθυστέρηση Η φημολογία είναι πάντως έντονη. Λίγο η πώληση των κομματιών της ΔΕΗ, λίγο τα προβλήματα με το καλώδιο και οι απεντάξεις των μεγάλων εταιρειών έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Και οδηγούν Κάποιους να υποστηρίζουν ότι τα Λινοπεράματα θα παραμείνουν σαν χώρος και θα πάει εκεί το καλώδιο...

«Να το ξεχάσουν! Δεν θα δεχτούμε λύση τέτοια. Να έρθουν να φτιάξουν ΔΥο κτίρια 90 μέτρων επί 45 σε ένα από τα καλύτερα μερη της Κρήτης; Δεν γίνεται! Τους έχουμε πει ότι για το νέο σταθμό η καλύτερη περίπτωση είναι η Κοράκια που δεν φαίνεται τίποτα και έχουν και λιμάνι να φτιάξουν» καταλήγει ο κ.Μαμουλάκης που θα ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον διοικητή της ΔΕΗ.

Ακριβή λύση

Για Κάποιους...ειδικούς η λύση της Κοράκιας στη ΔΕΗ φαίνεται...ακριβή.

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης 2.700 στρεμμάτων στην θέση Κορακιά, στο Φόδελε κοστολογείται στα 22 εκατ. ευρώ και μαζί με το σταθμό θα…πάει λέει στα ύψη!

Αλλά τι θα γίνει τελικά; Πριν από λίγο καιρό ο τότε υπουργός ΠΕΚΑ διαβεβαιωνε στη βουλή ότι

μέχρι το 2017 θα γίνει η μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ από τα Λινοπεράματα στην Κορακιά, και μέχρι το 2020 θα έχει υλοποιηθεί η υπόγεια καλωδιακή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Και για τις λοιπές μονάδες των Λινοπεραμάτων (δηλ. τις ατμoηλεκτρικές μονάδες), προβλέπεται η σταδιακή θέση τους εκτός λειτουργίας από το 2017 - οπότε και εκτιμούμε ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί σταδιακά η Κορακιά - έτσι ώστε να μην διακυβεύεται η επάρκεια ενεργειακής τροφοδοσίας του νησιού.

Σχετικά με την πρόοδο των έργων στην περιοχή Κορακιάς πρέπει να αναφέρουμε ότι οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, παρ' όλο που η ΔΕΗ ΑΕ αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποίο σχετίζονται με την προσπάθεια της να αποκτήσει την αναγκαία γη στην περιοχή» έλεγε...

Παρά τις δυσκολίες η ΔΕΗ ΑΕ προχώρησε μετά από αεροφωτογράφηση του χώρου από εξωτερικό συνεργάτη στη «Σύνταξη Κτηματολογικών Διαγραμμάτων και. Πινάκων για την Εκτέλεση Απαλλοτριώσεων και Λοιπών Τεχνικών Εργασιών στην Περιοχή Κορακιάς Δήμου Γαζίου».

Το Δ.Σ ΔΕΗ ΑΕ (81/03-05-2011) αποφάσισε να προχωρήσει στην Αναγκαστική απαλλοτρίωση της αναγκαίας περιοχής Φόδελε του Δήμου Μαλεβιζίου (πρώην Γαζιού) του Νομού Ηρακλείου Κρήτης για τις ανάγκες κατασκευής και λειτουργίας του ΑΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΣ, των αναγκαίων βοηθητικών εγκαταστάσεων και την πρόσβαση στο χώρο, στη θέση ΚΟΡΑΚΙΑ-ΠΑΛΑΙΟΙ ΓΑΛΗΝΟΙ.

Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίας. σύνταξης Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και όλων των απαιτούμενων ενεργειών και μελετών που απαιτούνται για την Κήρυξη Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης της αναγκαίας έκτασης για τον ΑΗΣ ΚΟΡΑΚΙΑΣ, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία.

Τίποτα όμως από αυτά δεν προχώρησε. Γιατί δεν κηρύσσουν την απαλλοτρίωση; Γιατί η ΔΕΗ δεν θέλει τώρα την Κορακια;
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ