2014-03-20 10:02:12
Φωτογραφία για Γιάννης Σγουρός: Ο αγώνας της Αττικής είναι... μαραθώνιος σε ρυθμό σπριντ
naftemporiki.gr

Ο Γιάννης Σγουρός μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αττική, δεσμεύεται για την υλοποίηση όλων των έργων που έχει ανοιχτά η Περιφέρεια και απαντά με ντοκουμέντα στις κατηγορίες των πολιτικών του αντιπάλων.

Για τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την έλλειψη πόρων που αντιμετωπίζει -όπως και ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανά την Ελλάδα- μιλά ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στη «Ναυτεμπορική».

Οπως τονίζει ο κ. Σγουρός, δεσμεύεται για την υλοποίηση όλων των έργων που έχει ανοιχτά η Περιφέρεια Αττικής, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να τρέχει «μαραθώνιο» με υψηλή ταχύτητα για την επίλυση των ζητημάτων, ζητεί σταθερότητα στην πολιτική κατάσταση και απαντά με ντοκουμέντα στις κατηγορίες των πολιτικών του αντιπάλων, προκαλώντας τους να «ανακαλέσουν και να ζητήσουν συγγνώμη για τις συκοφαντίες».


Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την Τ.Α., δυσχεραίνοντας σημαντικά τη λειτουργία της. Ποια είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής; Πού βρισκόμαστε;

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό την Περιφέρεια. Οι πόροι μας που προέρχονται από κρατική χρηματοδότηση έχουν περικοπεί κατά 67%.

Παρ' όλα αυτά, εμείς εκμεταλλευτήκαμε πλήρως το ΕΣΠΑ και έχουμε επίσης και το αποθεματικό των 313 εκατ. ευρώ που δημιουργήσαμε από τη χρηστή και συνετή διαχείριση. Ετσι κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Περισσότερα από 1.000 έργα και στους 66 δήμους του λεκανοπεδίου, κόστους 3,5 δισ. ευρώ, με τη δημιουργία περίπου 100.000 θέσεων εργασίας.

Οσο για το αποθεματικό των 313 εκατ. είναι κωδικοποιημένο σε έργα και δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για την επόμενη 5ετία. Οσοι ισχυρίζονται ότι τα χρήματα αυτά είναι παρκαρισμένα έχουν παρκάρει τη λογική και τρέχουν με το λαϊκισμό.

Ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και στη Νομαρχία Αθηνών, που είχα την ευθύνη, δεν εντάχθηκε έργο χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα. Πάντοτε υπήρχαν τα χρήματα και εντασσόταν το έργο.

Ο παραλογισμός πρέπει να σταματήσει, γιατί το επόμενο βήμα είναι να με κατηγορήσουν επειδή η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει χρέη και δεν έχει δανειστεί ούτε ένα ευρώ. Να λογικευτούμε και να σοβαρευτούμε. Δεν ακολούθησα ποτέ τη γνώριμη πρακτική του παρελθόντος, να εξαγγέλλονται έργα και τα λεφτά να μην υπάρχουν».

Τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ του ΣΕΣ, πιστεύετε ότι θα δώσουν μια ανάσα; Τι διεκδικείτε για την Περιφέρεια Αττικής;

«Σίγουρα τα κονδύλια αυτά αποτελούν σημαντική ανάσα, αφού το ελληνικό κράτος δεν μπορεί μέσω των δημοσίων επενδύσεων να κάνει έργα υποδομής.

Τα χρήματα και οι άξονες του νέου ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένα και για την Περιφέρεια Αττικής. Στη συνάντησή μου με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, του επεσήμανα ότι τα χρήματα του νέου ΕΣΠΑ είναι λίγα για την Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας με το μισό περίπου πληθυσμό».

Αρκετές φορές ακούμε παράπονα για κονδύλια που δεν απορροφώνται. Σε ποια επίπεδα κινείται η απορροφητικότητα των κονδυλίων;

«Οταν ως Περιφέρεια Αττικής παραλάβαμε το ΕΣΠΑ την 1η Ιουλίου του 2011, η απορροφητικότητα του ΠΕΠ Αττικής (δηλαδή του ΕΣΠΑ) ήταν στο 14% και το φτάσαμε στο 77%, δηλαδή πετύχαμε αύξηση 400%.

Αυτό άλλωστε αναγνωρίστηκε και από τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν, ο οποίος χαρακτήρισε ως φωτεινό παράδειγμα την Περιφέρεια Αττικής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στον τρόπο διαχείρισης και αποτελεσματικότητας όσον αφορά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Συνεπώς εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής, δεν αντιμετωπίζουμε θέμα στην απορρόφηση των κονδυλίων. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο με τα υπουργεία, τα οποία διαχειρίζονται τα τομεακά προγράμματα».

Τι σκέφτεστε να κάνετε για την περαιτέρω αύξηση της απορρόφησης;

«Το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάζεται τώρα και στο επόμενο διάστημα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για αυτό. Τα έργα του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013 βρίσκονται σε φάση πλήρους υλοποίησης, και μέχρι το 2015 που κλείνει και τυπικά το Πρόγραμμα, θα έχουν ολοκληρωθεί».

Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το σημαντικότερο επίτευγμα κατά τη διάρκεια της θητείας σας και τι θεωρείτε ότι δεν έγινε και χρειάζεται ακόμα δουλειά;

«Η δημιουργία σημαντικών έργων υποδομής που απουσίαζαν από το Λεκανοπέδιο και που κανείς επί δεκαετίες δεν τολμούσε να αγγίξει θεωρώ ότι αποτελεί το σπουδαιότερο έργο μας.

Για παράδειγμα, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας - Παιανίας αποτελεί την απαρχή για την οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος των βόθρων που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι κάθε μήνα επωμίζονται ένα δυσβάσταχτο κόστος.

Συνολικά, 40.000 βόθροι θα καταργηθούν με την ολοκλήρωση του ΚΕΛ Κρωπίας, κάτι που θα συμβάλει και στον περιορισμό των ευρωπαϊκών προστίμων που επιβάλλονται στη χώρα μας.

Επίσης, μέσα από την κατασκευή των βρεφονηπιακών σταθμών συμβάλαμε στη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, διευκολύνοντας τους γονείς και την εύρυθμη λειτουργία της οικογένειας.

Παράλληλα, υλοποιήσαμε ένα σημαντικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 230 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην τόνωση της απασχόλησης.

Τέλος, μέσω των έργων υποδομής που κάνουμε έχουν δημιουργηθεί περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 800 εκατ. ευρώ εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την επιστροφή του ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα, εκμεταλλευτήκαμε τους κοινοτικούς πόρους που ήταν διαθέσιμοι για τα Προγράμματα Απασχόλησης. Μπόρεσαν έτσι να απασχοληθούν και να μην είναι άνεργοι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Είχαμε άλλες δυνατότητες; ΟΧΙ δυστυχώς. Οποιος λέει κάτι διαφορετικό, ή δεν ξέρει ή εσκεμμένα λαϊκίζει.

Εχει γίνει λοιπόν μια σπουδαία δουλειά. Πρέπει να γίνουν πολλά, όμως, ακόμη. Οι σημαντικές αυτές υποδομές που έχουν ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστούν.

Τα εργοστάσια για την επεξεργασία των σκουπιδιών πρέπει να ολοκληρωθούν. Το κύτταρο της Φυλής τελειώνει και η Αττική κινδυνεύει να μετατραπεί σε Νάπολι. Οσοι μιλούν για ένα νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό δεν γνωρίζουν καθόλου το θέμα».

Την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή δημοσιεύματα, ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Αττικής, Γ. Κουμουτσάκος, σας απηύθυνε δημόσια ερωτήματα σχετικά με υπόθεση ανάθεσης έργου. Τι έχετε να πείτε;

«Κατ’ αρχήν πρόκειται για ένα αναληθές και συκοφαντικό δημοσίευμα και περίμενα ο κ. Κουμουτσάκος να είναι πιο υπεύθυνος στο δημόσιο λόγο του.

Η απάντησή μου τις επόμενες ημέρες θα είναι αυτή που πρέπει και κάποιοι ίσως τότε να τρέχουν να κρυφτούν. Με την τιμή και την αξιοπρέπειά μου δεν έχω επιτρέψει σε κανέναν να παίξει. Το ίδιο θα κάνω και τώρα.

Δεν έχω υπογράψει καμία σύμβαση και καμία απευθείας ανάθεση. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια… Την Παρασκευή δημοσιεύτηκε η 1534/ 2014 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μας δικαιώνει απόλυτα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, που είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τον προσυμβατικό έλεγχο, έκρινε ότι η ενεργοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης είναι και νόμιμη και οικονομικά συμφέρουσα για τον ΕΔΣΝΑ.

Οσοι με τόσο μεγάλη ευκολία υιοθέτησαν στημένα δημοσιεύματα περιθωριακών ιστοσελίδων και παραταξιακών εντύπων, έχω την απορία, αν θα έχουν το πολιτικό θάρρος να ανακαλέσουν και να ζητήσουν συγγνώμη για τη λάσπη και τις συκοφαντίες».

Στις επερχόμενες εκλογές που θα είστε υποψήφιος, γιατί πρέπει ο κόσμος να εμπιστευτεί ξανά τον Γιάννη Σγουρό;

«Εχουμε χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Το 2010 δεσμεύτηκα για συγκεκριμένα πράγματα, για αυτά τα πράγματα δούλεψα σκληρά και τήρησα όλες μου τις δεσμεύσεις.

Δούλεψα για τους πολίτες και δεν τους δούλεψα. Πιθανόν και με λάθη και με καθυστερήσεις ενδεχομένως σε κάποια θέματα, κανένας δεν έχει το αλάθητο. Μόνον ο Πάπας.

Ομως εγώ μπορώ με αυτό το έργο να κοιτάξω στα μάτια τους πολίτες και να τους ζητήσω να με εμπιστευτούν και πάλι, όπως με εμπιστεύτηκαν το 2010, αλλά και ως υποψήφιο νομάρχη τις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ