2014-03-20 15:00:36
Φωτογραφία για ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
Επανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης τη ρύθμιση του άρθρου 19 στον Κώδικα Μετανάστευσης, την οποία πριν από μια ώρα είχε αποσύρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος. «Δεν αποδέχομαι την απόσυρση και θεωρώ ότι πρέπει να μείνει. Η ουσία είναι ότι δεν θα διαλύσουμε το κράτος. Όταν δίνεται μία μάχη στα σύνορα και στα νησιά και τις πόλεις δίνεται μάχη για την προάσπιση των συνόρων της χώρας», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, έχοντας πίσω του τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.

Ο Γ. Μιχελάκης ζήτησε να προστατέψουμε τους λιμενικούς και τους συνοριοφύλακες, είπε ότι οι «δουλέμποροι έχουν δασκαλέψει τους μετανάστες» να κάνουν καταγγελίες για ρατσιστική βία. «Η πολιτεία θα πρέπει να λειτουργεί», είπε και πρόσθεσε «κάποιοι έχουν πρόβλημα όταν βλέπουν στολή». «Να βάλουμε τάξη. Τάξη στα σύνορά μας και τις πόλεις μας», κατέληξε ο Γ. Μιχελάκης.

Έντονα αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που τόνισε ότι διαμορφώνεται νέα ρατσιστική νομοθεσία, που απαγορεύει στους μετανάστες να καταγγέλλουν εγκληματικές πράξεις και περιστατικά ρατσιστικής βίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της επίμαχης ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης από τον Λ. Γρηγοράκο, ο οποίος το πρωί της Τετάρτης την απέσυρε, λίγες ώρες αργότερα την επανέφερε με άλλη διατύπωση και σήμερα το πρωί την απέσυρε εκ νέου. Μία ώρα αργότερα όμως ο Γ. Μιχελάκης την επανέφερε, διαφωνόντας με την κίνηση του αναπληρωτή υπουργού.

Την ίδια στιγμή, πηγές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή διαβεβαιώνουν πως για το Κίνημα δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Λ. Γρηγοράκο, συμπληρώνοντας πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν απέσυρε την επίμαχη ρύθμιση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει υπάρξει συνεννόηση Σαμαρά - Βενιζέλου για τη ρύθμιση. Στα γραφεία του κόμματος διεξήχθη σύσκεψη και σύμφωνα με πληροφορίες, «το ΠΑΣΟΚ ψάχνει να βρει λύση».

Ενδοκυβερνητική κόντρα

Η επανακατάθεση της ρύθμισης από τον Γ. Μιχελάκη προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρι Κουκουλόπουλου ο οποίος επεσήμανε πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών έχει την αρμοδιότητα για το θέμα από τον Πρωθυπουργό, και επομένως ο υπουργός Εσωτερικών αναρμοδίως παρενέβη. «Η νομοτεχνική βελτίωση αποσύρθηκε από τον υπουργό που έχει αρμοδιότητα. Από ποιον αποσύρθηκε η απόσυρση;», διερωτήθηκε.

«Ο κ. Μπαλτάκος την επανέφερε», απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου δείχνοντας τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.

«Να δούμε αν θα πρέπει να υπάρχει η υπογραφή του γραμματέα της Κυβέρνησης για να δούμε τι θα μπαίνει και τι θα βγαίνει», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών υπαινισσόμενος ότι η απουσία υπογραφής από τον Τ. Μπαλτάκο δημιουργεί ακυρότητα για την πρωτοβουλία Γρηγοράκου.

Ο Π. Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «δεν χρειάζεται καμία νομοτεχνική βελτίωση», ενώ υπενθύμισε ότι ποτέ δεν έφθασαν στη δικαιοσύνη οι καταγγελίες για βασανιστήρια στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.

Την απόσυρση της διάταξης, τασσόμενοι με την πλευρά Γρηγοράκου, ζήτησαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Τη ρύθμιση υπερασπίστηκε πάντως ο υπουργός Υγείας Άδ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός μίλησε ως συνυπογράφων το νομοσχέδιο και τόνισε ότι «πρέπει να υπερασπιστούμε και τα ανθρώπινα δικαιώματα των λιμενικών και των αστυνομικών».

«Η διάταξη αυτή δεν προέρχεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αλλά από συγκεκριμένο παράγοντα», κατήγγειλε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος.

«Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι διατεθειμένο να παρακολουθεί αυτό το θέαμα και να σιωπούμε», επεσήμανε ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν είχε αρμοδιότητα να επανακαταθέσει την επίμαχη ρύθμιση.

Αργότερα ο Πάρις Κουκουλόπουλος ζήτησε διασαφήνιση ποιο είναι το περιεχόμενο του άρθρου 19 επί του οποίου θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. «Παρακαλώ να διευκρινιστεί επί ποιου άρθρου 19 ψηφίζουμε. Υπάρχει νομοτεχνική βελτίωση από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό που απεσύρθη και νομοτεχνική βελτίωση που εισήχθη από μη αρμόδιο Υπουργό», είπε, προειδοποιώντας «να μην έχουμε περιπέτεια» όπως με το άρθρο για τις έδρες των Αστυνομικών Περιφερειών.

Στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης. «Έχουμε ένα μπρος πίσω από τον αναπληρωτή υπουργό που καταλήγει στην δήλωση του Υπουργού», είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να λύσει το θέμα της αρμοδιότητας και όχι το Κοινοβούλιο. Επίσης προϋπόθεση για την έγκριση εκπρόθεσμης τροπολογίας είναι η προσυπογραφή του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης που δεν υπάρχει».

Προς επίρρωση του τελευταίου ισχυρισμού του πήρε τον λόγο και ο Γιάννης Μιχελάκης του διάβασε το άρθρο 21 παρ. ζ του νόμου 4147/2013 με τις αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα Κυβέρνησης. 

«Το ίδιο λέμε. Η κατάθεση θέλει συνυπογραφή, η απόσυρση είναι πράξη συντελούμενη από το βήμα κυβερνητικών εδρράνων», απάντησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ