2014-03-20 19:32:04
Φωτογραφία για Οι Έλληνες επενδύουν στις startups
Τα τελευταία χρόνια ο όρος «start up» έχει κατακλίσει την Αγορά και διαδίδεται με αυξανόμενη συχνότητα, για να περιγράψει αποσπασματικές νέες επιχειρήσεις, εφαρμογές και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ενώ, ταυτόχρονα, οι καλά γνωρίζοντες το χώρο, υποστηρίζουν ότι είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν να δούμε την έξοδο της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα η χώρα μας μετράει στο ενεργητικό της φωτεινά παραδείγματα τα οποία έχουν κερδίσει την διεθνή Αγορά.

Της Βιολέττας Αθανασιάδου

Ο ρυθμός ανάπτυξης των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως αποκαλούνται οι startups, είναι εντυπωσιακός, συγκριτικά με τα στοιχεία του 2010, οπότε ο αριθμός τους ανερχόταν στις 16. Τρία χρόνια αργότερα παρατηρείται μία «έκρηξη» και βλέπουμε ότι κερδίζουν το στοίχημα και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων που επενδύουν στον τομέα, με τις επιχειρήσεις σήμερα να έχουν δεκαπλασιαστεί όπως έχουν πολλαπλασιαστεί και τα κεφάλαια εκκίνησης.


Τα σημερινά επενδυθέντα κεφάλαια έχουν ξεπεράσει τα 42 εκατ. ευρώ, όταν το 2010 δειλά δειλά οι Έλληνες είχαν επενδύσει μόλις 500.000 ευρώ, ενώ, στη συντριπτική πλειονότητα (72%) των startups επιχειρήσεων έχουν έδρα την Ελλάδα και από αυτές το 50% δραστηριοποιείται στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, αποτυπώνοντας την σύγχρονη και διεθνή τάση της Αγοράς.

Σε διεθνές επίπεδο ο τομέας γνωρίζει καταξίωση καθώς μόλις 800 τέτοιες επιχειρήσεις, μόνο σε Τουρκία, Ιορδανία, Νότια Αφρική και Λατινική Αμερική, έχουν δημιουργήσει 250.000 θέσεις εργασίας και έχουν καταγράψει έσοδα πάνω από 6 δισ. δολάρια.

Τι είναι starups

«Startups είναι οι νέες εταιρείες που επιχειρούν να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο. Καινοτόμο δεν χρειάζεται να είναι αναγκαστικά το προϊόν ή η υπηρεσία της επιχείρησης αυτής» υποστηρίζει, μιλώντας στην Dealnews online, η Βίκυ Ντάλλα η οποία κατασκεύασε και υποστηρίζει την ιστοσελίδα startup.gr που στοχεύει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και συνεχίζει, «Μπορεί μια από τις λειτουργίες της νέα αυτής επιχείρησης να είναι καινοτόμος, όπως για παράδειγμα ο τρόπος που χρησιμοποιεί για να προωθήσει αυτό που έχει δημιουργήσει. Ή η διαδικασία που ακολουθεί μέχρι να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα. Ή ο τρόπος που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να είναι καλύτερος ή διαφορετικός από τον ανταγωνισμό του. Ένα Startup (η νέα αυτή εταιρεία) πρέπει να στοχεύει σε μεγάλο κοινό, να μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα. Τα Startups είναι ένας όρος. Σαν έννοια δεν είναι κάτι το καινούργιο. Οι Έλληνες από πάντα νομίζω είχαμε το επιχειρηματικό δαιμόνιο μέσα μας. Τα Startups απλά είναι στη μόδα τώρα γιατί είναι κάτι που θα (που μπορεί να) βοηθήσει να βγούμε από την κρίση».

Από την ιδέα στην εφαρμογή

Για να στηθεί μια επιχείρηση σίγουρα χρειάζεσαι κάποιο κεφάλαιο (αν και πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις ξεκίνησαν με πολύ λίγα χρήματα), αλλά πριν αναρωτηθούμε για το τι κεφάλαιο θα χρειαστεί πρέπει πρώτα, σύμφωνα με την κα. Ντάλλα, να υπάρχουν απαντήσεις σε άλλα ερωτήματα όπως: Τι θα κάνει αυτή η νέα επιχείρηση, τι θα προσφέρει και γιατί να το προσφέρει, πώς θα βγάλω χρήματα, ποιος είναι ο ανταγωνισμός μου, πόσους ανθρώπους θα χρειαστώ και με τι εξειδίκευση, πόσο χρόνο είμαι διατεθειμένος να επενδύσω στην ιδέα μου ειδικά στην αρχή που δε θα βγάζει αρκετά χρήματα για να με συντηρεί, σε ποιους απευθύνομαι. Όταν θα υπάρξουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα τότε κοιτάμε να δούμε τι κεφάλαιο χρειάζεται.

Ένας τρόπος για να αυξηθούν οι πόροι είναι η προσθήκη νέων συνεταίρων, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στο έργο. Ένας άλλος, η δανειοληψία. Τα περισσότερα startups, ωστόσο, στρέφονται στα επιχειρηματικά κεφάλαια (Venture Capitals), τα οποία συγκεντρώνονται από εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε φρέσκες ιδέες με πιθανότητες γρήγορης ανάπτυξης.

Τα ελληνικά παραδείγματα διεθνούς εμβέλειας

Ένας τομέας στον οποίο διαπρέπει η πιο φρέσκια ελληνική επιχειρηματική κοινότητα σήμερα είναι η τεχνολογία, μάλιστα τον Ιανουάριο η επίτροπος της Κομισιόν για την ψηφιακή ατζέντα Νίλι Κρόες, βρέθηκε στην χώρα μας με την ευκαιρία ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας και έκανε λόγο για μια εντυπωσιακή στροφή στην καινοτομία στην Ελλάδα.

Τα 7 πετυχημένα παραδείγματα ελληνικών τεχνολογικών start-up διεθνούς εμβέλειας:

HELIC

Η Helic ιδρύθηκε το 1994, όταν οι δημιουργοί της προσπάθησαν να προβλέψουν την αντίδραση ενός πηνίου αν έμπαινε σε τσιπ. Την εποχή εκείνη, μόνον 4-5 άτομα παγκοσμίως ενδιαφέρονταν γι' αυτό το θέμα. Μερικά χρόνια αργότερα, ένας επενδυτής από τις ΗΠΑ τους διέθεσε το αρχικό κεφάλαιο. Η έρευνά τους οδήγησε στην ανάπτυξη εργαλείων λογισμικού τα οποία χρησιμοποιούν σήμερα σχεδιαστές σε όλον τον κόσμο για να σχεδιάσουν ασύρματα τσιπ που συνδέουν τα «έξυπνα» τηλέφωνα με ακουστικά ή ζώνες Wi-Fi (hotspots), λειτουργούν ως ραδιόφωνα FM ή παρέχουν υπηρεσίες GPS.

Η Helic εξυπηρετεί πελάτες όπως η Intel, η Sony, η Fujitsu, η Samsung, η Huawei και η Panasonic, και έχει παραρτήματα στην Αθήνα και το Βόλο, στο San Jose (Καλιφόρνια) και στην Yokohama (Ιαπωνία).

RAYCAP

Μια άλλη εταιρεία που εξελίχθηκε σε πολυεθνική είναι η Raycap, μια εταιρεία σχεδιασμού βιομηχανικών λύσεων αντικεραυνικής προστασίας και διαχείρισης καλωδίων για φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας. Τα συστήματά τους χρησιμοποιούνται για την προστασία σημαντικών ηλεκτρονικών υποδομών (στις τηλεπικοινωνίες, στον αυτόματο βιομηχανικό έλεγχο, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κλπ.) από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι κεραυνοί. Η Raycap εδρεύει στην Αθήνα και έχει παραγωγικές μονάδες στη Δράμα, στις ΗΠΑ και στη Ρουμανία, καθώς και θυγατρικές σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελβετία, το Μεξικό, ο Καναδάς κ.λπ.

CONSTELEX

Με χρηματοδότηση από την ΕΕ και στήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η Constelex, μια μικρή start-up, που δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, σχεδιάζει και αναπτύσσει ενισχυτές οπτικών ινών και φωτονικά συστήματα για μελλοντικά οπτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Οι τεχνολογίες της Constelex μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην τηλεπισκόπηση και σε άλλες δορυφορικές εφαρμογές.

Προσφάτως, η Constelex εξαγοράστηκε από τον σημαντικό ευρωπαϊκό όμιλο κατασκευής οπτικών συστατικών και συστημάτων, Gooch & Housego.

TAXIBEAT

Το Taxibeat είναι μια δωρεάν εφαρμογή που σας επιτρέπει να επιλέξετε το πλησιέστερο ταξί με βάση ορισμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά (καλύτερο αυτοκίνητο, οδηγός με την υψηλότερη βαθμολογία, δωρεάν Wi-Fi, φορτιστές ή κατοικίδια στο ταξί, καθίσματα για βρέφη, κ.λπ.). Η υπηρεσία Taxibeat λειτουργεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στην Πόλη του Μεξικού, στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στο Σαν Πάολο.

COOKISTO

Το Cookisto είναι μια διαδικτυακή κοινότητα στην οποία οι χρήστες μπορούν να βρουν σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο από μάγειρες της περιοχής τους ή να αναρτήσουν τα φαγητά που αυτοί μαγειρεύουν. Η παραγγελία φαγητού είναι εύκολη καθώς υπάρχει δυνατότητα να δηλώσετε τους μάγειρες που προτιμάτε, να βαθμολογείτε φαγητά και μάγειρες και να ζητάτε συγκεκριμένα πιάτα που θέλετε να δοκιμάσετε.

CORALLIA

Νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα μπορούν σήμερα να επωφελούνται όλο και περισσότερο από συνεργατικούς σχηματισμούς που τους παρέχουν τη βασική υποδομή για το ξεκίνημά τους και, το κυριότερο, τους προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε άλλους ομοϊδεάτες επαγγελματίες με τους οποίους μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες σε καθημερινή βάση. Η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia, είναι μια πρώτη τέτοια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα για να βοηθά στο ξεκίνημα και την ανάπτυξη συμπράξεων καινοτομίας.

THE EGG

Το πρόγραμμα The egg (enter/grow/go) βοηθά καινοτόμους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα μέσα σε διάστημα 12 μηνών και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κεφαλαιοποίηση της αξίας της ιδέας τους με δικούς τους πόρους ή με την άντληση επενδυτικών ή άλλων κεφαλαίων.

Όμως η καινοτομία δεν σταματά εδώ καθώς δύο ελληνικές εταιρείες βρίσκονται ανάμεσα στις 9 καλύτερες high-tech startup εταιρείες του κόσμου. Πρόκειται για την AquAszero και τη Thinksilicon. Ειδικότερα, η AquAszero αναπτύσσει συστήματα καθαρισμού του νερού βασιζόμενα στην ηλιακή ενέργεια και σε ένα έξυπνο φίλτρο που απομακρύνει το αρσενικό από το νερό. Το AquAszero είναι ένα ελληνικό προϊόν που έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη. Και η ελληνική Think Silicon, έχει κατασκευάσει την πρώτη Graphical Process Unit (GPU) για φορητές συσκευές που υποστηρίζει πλήρως την επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality). Η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει καλύτερη απόδοση της GPU ενώ την ίδια στιγμή καταναλώνει 30% λιγότερη ενέργεια.
dealnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ