2014-03-21 10:02:06
Φωτογραφία για Η Μόσχα προτείνει στη Δύση σχέδιο εξόδου από την ουκρανική κρίση
Νικολάι Σουρκόφ

Απέναντι στις φωνές για κυρώσεις και στα τυφλά γεωστρατηγικά παιχνίδια, η Ρωσία απαντά με τη διεθνή διπλωματία, καλώντας ΗΠΑ και ΕΕ να συνδράμουν με μια «Ομάδα στήριξης» και συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» διευθέτησης του ουκρανικού προβλήματος.

Η Ρωσία κάλεσε τις ΗΠΑ και την ΕΕ να συγκροτήσουν μια «Ομάδα στήριξης για την Ουκρανία», να κατοχυρώσουν τη στρατιωτικοπολιτική ουδετερότητα της χώρας αυτής, να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το καθεστώς της Κριμαίας, να υιοθετήσουν ένα νέο ομοσπονδιακό σύνταγμα και με βάση αυτό να ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή εκλογών και επιπλέον, να δώσουν στη ρωσική γλώσσα το στάτους της δεύτερης κρατικής.

Πολυεθνικός λαός

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, η δραστηριότητα της Ομάδας πρέπει να βασιστεί σε μια σειρά αρχών. Προτεραιότητα αποτελούν ο σεβασμός των συμφερόντων του πολυεθνικού ουκρανικού λαού και η στήριξη των νόμιμων επιδιώξεων όλων των Ουκρανών και όλων των περιφερειών της χώρας να ζήσουν σύμφωνα με τις παραδόσεις και τα έθιμά τους
. Μεταξύ αυτών, να χρησιμοποιούν ελεύθερα τη μητρική γλώσσα, να διαθέτουν απρόσκοπτη πρόσβαση στον πολιτισμό τους και να υποστηρίζουν ευρείες επαφές με τους συμπατριώτες τόσο μέσα στην ίδια τη χώρα, όσο και στις γειτονικές.

Απομόνωση των Ναζί

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται «στο απαράδεκτο της αναβίωσης της νεοναζιστικής ιδεολογίας» και στην ανάγκη να απαγκιστρωθούν οι ουκρανοί πολιτικοί από τους υπερεθνικιστές, καθώς και στο να εμποδιστούν οι προσπάθειες των τελευταίων να αποσταθεροποιήσουν διάφορες περιοχές της χώρας. Αυτό αφορά μάλλον το νοτιοδυτικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των φιλοδυτικών του κινήματος της πλατείας Ανεξαρτησίας που μετέβησαν από το Κίεβο και του τοπικού πληθυσμού, ο οποίος κλίνει περισσότερο προς την πλευρά της Ρωσίας.

Τέλος, οι μετέχοντες στην Ομάδα πρέπει να αναγνωρίσουν τη σημασία της ειρήνης και πανεθνικής σύμπνοιας στην Ουκρανία, ενώ η διευθέτηση όλων των θεμάτων πρέπει να γίνει με βάση τον «αμοιβαίο συνυπολογισμό των συμφερόντων όλων των κρατών της συγκεκριμένης περιοχής». Σύμφωνα με παρατηρητές, πρόκειται για μια ευθεία πρόσκληση στη δύση να λάβει υπόψη της ρωσικές ανησυχίες σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ.

Οδικός χάρτης πέντε σημείων

Το ίδιο το σχέδιο της διευθέτησης περιλαμβάνει 5 σημεία. Στο πρώτο γίνεται λόγος για την άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου (όρων, όπως η αφαίρεση του παράνομου οπλισμού, η εκκένωση των παράνομα καταληφθέντων κτιρίων, δρόμων και πλατειών, η διενέργεια αντικειμενικής έρευνας των βιαιοτήτων του Δεκεμβρίου του 2013 και του Φεβρουαρίου του 2014).

Ομόσπονδο κράτος

Διαβάστε επίσης:

Προκλητική προβοκάτσια από δημοσιογράφους δυτικών ΜΜΕ, διαπιστώνει φινλανδός παρατηρητής

Καθόλα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα διεξήχθη το δημοψήφισμα στην Κριμαία, λένε οι διεθνείς παρατηρητές

Το επόμενο σημείο της ρωσικής πρωτοβουλίας προβλέπει τη σύγκληση με απόφαση του ουκρανικού Κοινοβουλίου συνταγματικής συνέλευσης με ίση εκπροσώπηση όλων των ουκρανικών περιφερειών για την προετοιμασία του νέου συντάγματος, το οποίο θα διασφαλίσει τη μετατροπή της Ουκρανίας σε ένα δημοκρατικό ομόσπονδο κράτος με ουδέτερη στρατιωτικοπολιτική μορφή.

Προτείνεται, το νέο σύνταγμα να χορηγήσει στη ρωσική γλώσσα την ιδιότητα της δεύτερης κρατικής μαζί με την ουκρανική, ενώ στις υπόλοιπες γλώσσες το στάτους που προβλέπεται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τις τοπικές και μειονοτικές γλώσσες. Οι περιφέρειες θα μπορούν να εκλέγουν απευθείας τα όργανα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και να έχουν τις εξουσίες εκείνες που θα αντανακλούν την πολιτιστική και ιστορική ιδιαιτερότητα της καθεμιάς από αυτές σε θέματα κοινωνικά, οικονομίας, εκπαίδευσης, γλώσσας, εξωτερικών διαπεριφερειακών σχέσεων, με διασφάλιση ταυτόχρονα των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων. 

Εκλογές

Αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος θα πρέπει να οριστεί η διεξαγωγή πανεθνικών εκλογών των ανώτατων αρχών κρατικής εξουσίας της Ουκρανίας, με την ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογών των οργάνων νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας στην καθεμιά από τις οντότητες της ομοσπονδίας.

Η Κριμαία

Στο κείμενο γίνεται λόγος επίσης για την αναγνώριση και το σεβασμό του δικαιώματος της Κριμαίας να ορίσει τις τύχες της βάσει των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου 2014. Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτό, πάνω από το 96% των ψηφοφόρων εκφράστηκαν υπέρ της απόσχισης της χερσονήσου από την Ουκρανίας και της προσχώρησής της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Λαβρόφ καλεί τη Δύση «να εργαστεί τίμια» για την ειρήνη

Το τελευταίο σημείο του σχεδίου αφορά στις εγγυήσεις. Την κρατική δομή της ανανεωθείσας Ουκρανίας, την κυριαρχία της, την εδαφική ακεραιότητα και το ουδέτερο στρατιωτικοπολιτικό της στάτους, θα εγγυώνται η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ με κατοχύρωση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η δύση δεν είναι έτοιμη να συνεργαστεί

Ο επικεφαλής της έδρας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας παρά τω ΥΠΕΞ της Ρωσίας (MGIMO), καθώς και ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Νικολάι Καβέσνικοφ, μιλώντας στη RBTH επεσήμανε ότι το σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας είναι ικανό να προσφέρει μια εποικοδομητική συμβολή στη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Καθώς, «το αδέσμευτο καθεστώς και η ομοσπονδιοποίηση έχουν νόημα, δεδομένου του ετερογενούς χαρακτήρα της χώρας αυτής», στην οποία οι ανατολικές περιφέρειες κλίνουν προς τη Ρωσία και οι δυτικές προς την ΕΕ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ωστόσο, αμφιβάλλει για τη δυνατότητα δημιουργίας της «Ομάδας στήριξης». Όπως αναφέρει, «Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έδειξαν ότι οι αμερικανοί και ευρωπαίοι εταίροι μας χάραξαν μια πολιτική άνευ όρων υποστήριξης της νέας ηγεσίας της Ουκρανίας, παρά το έλλειμμα νομιμότητας και τους δεσμούς με εξτρεμιστές. Δεδομένης της απροθυμίας των αμερικανών και ευρωπαίων να αναγνωρίσουν το δικαίωμα της Κριμαίας για αυτοδιάθεση, δεν βλέπω προοπτικές για την εφαρμογή του σχεδίου που πρότεινε η Ρωσία».

Όσον αφορά την αντίδραση των αρχών του Κιέβου σχετικά με την πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον Καβέσνικοφ αυτή είναι εύκολο να προβλεφθεί, «αν ληφθούν υπόψη όλες οι προηγούμενες ενέργειες, αρχής γενομένης από τις προσπάθειες ακύρωσης του νόμου για το καθεστώς των γλωσσών και καταλήγοντας στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου». Ο ειδικός τόνισε πως «αντί της αναζήτησης μιας πανεθνικής συναίνεσης, οι πολιτικοί στο Κίεβο προσπαθούν να επιβάλλουν σε ολόκληρο τον ουκρανικό λαό τις απόψεις των δυτικών περιφερειών της χώρας». 

Τραγικές οι συνέπειες

Ο συνομιλητής της RBTH υπενθύμισε τους κινδύνους από τα απερίσκεπτα βήματα, αναφέροντας ότι «σήμερα απαιτούνται πολύ προσεκτικές και ισορροπημένες ενέργειες από όλες τις πλευρές στο εσωτερικό της Ουκρανίας και σε εκείνες τις χώρες που ενδιαφέρονται για την εξομάλυνση της κατάστασης. Η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης θα έχει τραγικές συνέπειες για την Ουκρανία και για την κατάσταση στην περιοχή συνολικά».

Ένας από του πιο παλαιότερους καθηγητές της έδρας εφαρμοσμένης ανάλυσης διεθνών προβλημάτων του MGIMO, Αντρέι Σουσέντσοφ, χαιρέτισε την ιδέα της δημιουργίας ομάδας επαφής. Κατά την άποψή του, αυτή θα μπορέσει να ενώσει τις προσπάθειες όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών και να συμβάλλει στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης. «Ένα βήμα πέρα από κυρώσεις, ένα βήμα προς την επίλυση της κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τη διεθνή αντίδραση στην ανακοίνωση αυτή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ