2014-03-21 13:34:05
Φωτογραφία για Αλέκος Συσσοβίτης: Στο θέατρο τα πάντα είναι θέμα καλής σχέσης και χημείας, όπως λέμε. Όπως και στη ζωή άλλωστε
Η κορυφαία μαύρη κωμωδία «ΤΩΡΑ που ΓΥΡΙΖΕΙ» του πολυβραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Μάμετ, που... επαινέθηκε από κοινό και κριτικούς, παίζεται στο Θέατρο Βεργίνα του Regency Casino Thessaloniki για τέσσερις παραστάσεις στις 14-15 και 21-22 Μαρτίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Μια κωμική σύγκρουση ανάμεσα στα πιστεύω και στην πλεονεξία μας. Ένα ειρωνικό σχόλιο για το κυνήγι της επιτυχίας και την αγωνιώδη προσπάθειά μας να ξεχωρίσουμε. Ένα έργο που μας ρωτάει ευθέως: Υπάρχει επιτυχία χωρίς κέρδος; Υπάρχει ευτυχία χωρίς χρήμα; Όταν γυρίζει ο τροχός, αρπάζει την ευκαιρία ο φτωχός;

Ο πάντα ανήσυχος καλλιτεχνικά και ικανότατος ηθοποιός Αλέκος Συσσοβίτης αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται σε μια de profundis αποκλειστική συνέντευξη.

Γιατί επέλεξες να ανεβάσεις φέτος Ντεϊβιντ Μάμετ και το έργο «Tώρα που γυρίζει»;

Επέλεξα ν’ ανεβάσω το έργο του Μάμετ, γιατί κατ’ αρχάς πιστεύω ότι η γραφή του είναι πολύ σύγχρονη ρεαλιστική με μια ντόμπρα κι ειλικρινή γλώσσα που δεν φοβάται την έκθεση και την καταγραφή της ψυχής του ατόμου όταν αυτό καλείται να ενταχθεί σ ένα κοινωνικό πλαίσιο
. Το "Τώρα που γυρίζει" κατά τη μετάφραση του Αντώνη Περή, μας μεταφέρει σε μια καίρια χρονική στιγμή της ζωής τριών ανθρώπων που φιλοδοξούν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα με απώτερο στόχο πέραν της προσωπικής τους ικανοποίησης, το κοινό καλό. Όλοι μας έχουμε όνειρα για να πράξουμε κάτι καλό για τους άλλους ωφελώντας και τον εαυτό μας παράλληλα. Όταν όμως αρχίζουμε να αναρριχόμαστε στην πυραμίδα της ζωής τότε βλέπουμε πως αυτό το πρωτογενές καθαρό και άξιο αγαθό της ανιδιοτελούς αρετής που μας χαρακτηρίζει στα νεότερα χρόνια αρχίζει να διαβρώνεται μέσα στη διαφθορά της καθημερινότητας.

Με λίγα λόγια, όταν μπλέξουμε με τη σκληρή και ωμή πραγματικότητα αναγκαζόμαστε να χάσουμε κομμάτια του ρομαντικού μας εαυτού. Η χαρά μιας ποιοτικής επιλογής ενάντια στον κυνικό στόχο για την απόκτηση του χρήματος παίρνει άλλη πορεία. Και όπως λέει με χιούμορ πάντα στο έργο του ο συγγραφέας. "Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά, όλοι έχουμε αισθήματα, όλοι λένε για τον εαυτό τους, είμαι έτοιμος για απογείωση. Στην πραγματικότητα όμως- και το ξέρουμε καλά- όλοι είμαστε ένα μικρό κομμάτι του συνόλου. Κανείς δεν απογειώνεται".

Για αυτόν τον λόγο της έλλειψης της απογείωσης από την ελληνική πραγματικότητα θέλησα να προτείνω το έργο αυτό στον Έλληνα πολίτη. Είμαστε εγκλωβισμένοι στον ίδιο μας μικρό εαυτό κι έτσι δεν μπορούμε να δουλέψουμε εύκολα συλλογικά για να πάμε μπροστά ξεπερνώντας τις περγαμηνές του κακού μας παρελθόντος. Φαίνεται πως στη ζωή των χαρακτήρων που υποδυόμαστε στη σκηνή το σύστημα που τους αναδεικνύει είναι κι αυτό που καθορίζει τις πράξεις τους. Μήπως κάτι τέτοιο δεν γίνεται και στη δική μας κοινωνία;

Με ποια κριτήρια επιλέγεις το έργο ή τον συγγραφέα κάθε σεζόν;

Τα κριτήρια που επιλεγώ το έργο, μαζί με τον συνεργάτη μου, είναι συνήθως προσωπικά. Αυτό που θα μιλήσει τη συγκεκριμένη περίοδο στην ψυχή μας. Αλλά και θα καταγράψει ταυτόχρονα σαν καθρέπτης τα της κοινωνίας μας, κατά κάποιο τρόπο. Έργα που τα χαρακτηρίζει μια υπαρξιακή κοινωνικοπολιτική ανησυχία. Έργα του έρωτα για τη ζωή την ίδια.

Έχεις μετανιώσει μέχρι τώρα για κάτι που έκανες ή δεν έκανες;

Πάντα θα μετανιώνουμε για αυτό που δεν δοκιμάσαμε να κάνουμε κι αν το κάναμε θα μετανιώναμε για αυτό που αφήσαμε για χάρη του.

Στη δουλειά μπορεί να σε αλλάξει μια μεγάλη επιτυχία ή μια μεγάλη αποτυχία;

Στη δουλειά, αλλά και σε όλη σου τη ζωή μπορεί να σε αλλάξει κάτι μεγάλο . Όταν αποτυγχάνεις έχεις πετύχει ως άνθρωπος που δεν φοβάται να ρισκάρει με οποιοδήποτε κόστος μιας κι από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Όταν επιτυγχάνεις κάτι μεγάλο κινδυνεύεις να αποτύχεις, αν κρεμαστείς από αυτό και θελήσεις να το κρατήσεις αιώνια πάνω σου σαν μενταγιόν. Μετά από μια άπνοια με γεμάτο αλλά και ζεστό ήλιο έρχεται η συννεφιά με μπόρα και κρύο στη ζωή. Αυτή είναι η γλυκόπικρη χαρά της.

Υπάρχουν στιγμές που βαριέσαι ένα ρόλο;

Βαριούνται οι άνθρωποι που είναι βαρετοί. Αυτοί συνήθως δεν είναι καλοί, ούτε ενδιαφέροντες ηθοποιοί. Απογοητεύομαι καμία φορά από τη συμπεριφορά μας ως ηθοποιών στη σκηνή-και μιλώ για τη σχέση μας μεταξύ μας. Όταν οι ρόλοι που παίζουμε δεν είναι ιδιαίτερα «ζουμεροί» τότε πράγματι υπάρχει κι ο κίνδυνος κάποιος να χάσει το ενδιαφέρον του για αυτούς. Προσωπικά δεν επιλέγω τέτοιους ρόλους.

Tι μπορεί να κάνει έναν ταλαντούχο άνθρωπο να στραφεί εναντίον ενός άλλου ταλαντούχου ανθρώπου;

Ο κακός του χαρακτήρας που ξεπερνά το ταλέντο του. Στο θέατρο τα πάντα είναι θέμα καλής σχέσης και χημείας, όπως λέμε. Όπως και στη ζωή άλλωστε.

O κύκλος των ενδιαφερόντων των ανθρώπων συνήθως βρίσκεται έξω από αυτά που μπορούν να κάνουν;

Ενδιαφερόμαστε για αυτά που μπορούμε να πράξουμε τις πιο πολλές φορές. Δεν ανήκω σ’ αυτούς που τους κεντρίζουν πράγματα πέραν των δυνατοτήτων τους. Το βρίσκω χάσιμο χρόνου και αρκετά ματαιόδοξο.

Τι επιθυμείς πολύ και δεν σου έχει συμβεί;

Δεν έχω μεγάλες επιθυμίες. Ο Καζαντζάκης έλεγε "Δεν πιστεύω σε τίποτα. Είμαι ελεύθερος".

Γιατί αξίζει αυτή η ζωή;

Γιατί δεν ξέρουμε, αν υπάρχει άλλη για να πετάξουμε αυτήν στα σκουπίδια.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Να κάνω μερικές ενδιαφέρουσες παραγωγές στο θεατράκι μας στο Φάουστ στην Αθήνα, είτε παίξω προσωπικά ή όχι που να έχουν να δώσουν κάτι μεστό στον κόσμο. Επίσης να βρεθώ και σε κάποια άλλη παράσταση εκτός του χώρου μου για να έχει ενδιαφέρουσες εναλλαγές η επόμενη χρονιά. Εύχομαι να μας βρει με υγεία πάνω από όλα!

orathessaloniki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ