2014-03-22 16:33:05
Φωτογραφία για Τι σχέση θα μπορούσε να έχει η Μογγολία με την Κριμαία;
Η Κίνα έκανε αποχή, αυτή την φορά, αντί να στηρίξει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ποιος ο λόγος;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών, μάλλον επειδή το Πεκίνο έχει στο νου του έναν δικό του γείτονα: την Μογγολία.

Μερικοί έχουν συγκρίνει την «κατοχή», όπως την αποκαλούν, του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κριμαία, με την εισβολή του Αδόλφου Χίλτερ στην Τσεχοσλοβακία το 1938. Τότε, υπενθυμίζουν, ο Φύρερ είχε χρησιμοποιήσει ως πρόφαση την προστασία των γερμανοφώνων στην Σουδητία, όπως οι Ρώσοι είπαν ότι φοβούνται για την ασφάλεια του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Κριμαία από τους εθνικιστές Ουκρανούς στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, από την πλευρά του, παρομοίασε την Κριμαία με κάτι ιστορικά πολύ πιο πρόσφατο: το δημοψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο οι πλειοψηφούντες Αλβανοί διακήρυξαν την ανεξαρτησία από την Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008. Η Δύση το είχε στηρίξει, και ας καταγγέλλει σήμερα παράβαση του διεθνούς δικαίου από την Ρωσία, η οποία στην Κριμαία έκανε περίπου τα ίδια.


Πέρα από την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό των μεγάλων δυνάμεων, ορισμένοι Κινέζοι έχουν φέρει την συζήτηση πιο κοντά στην δική τους ιστορία, και γεωγραφία. Δεν ξεχνούν ότι με ένα δημοψήφισμα, το οποίο στήριξαν οι Σοβιετικοί, η Κίνα έχασε την Μογγολία. Ένας χάρτης της Κίνας, με την ανεξάρτητη χώρα της Μογγολίας στα βόρεια σύνορα της Κίνας με κόκκινο χρώμα, μεταδόθηκε στο κινεζικό Twitter, στην πλατφόρμα Weibo, περισσότερες από 15.000 φορές, στις 16 Μαρτίου.

Τον Οκτώβριο του 1945, η Σοβιετική Ένωση ενθάρρυνε την βόρεια Μογγολία να κάνει δημοψήφισμα, και για λιγότερες από 50.000 ψήφους, η Κίνα έχασε το 15% του κυρίαρχου εδάφους της.

Στο Weibo ακούγονται όλες οι απόψεις. Ορισμένοι αμφισβήτησαν ανοιχτά την τρέχουσα σχέση της Κίνας με την Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει κοινές ναυτικές ασκήσεις και συχνές συναντήσεις μεταξύ των κορυφαίων ηγετών. Ένας σχολιαστής έγραψε, «Η Ρωσία είναι η χώρα που θα ωφεληθεί τα μέγιστα από μια εισβολή στην Κίνα, αλλά οι Κινέζοι αποκαλούν αυτόν τον κλέφτη «πατερούλη»"... Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η troll διαφήμιση της Malaysia Airlines
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η troll διαφήμιση της Malaysia Airlines
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ