2014-03-24 11:52:52
Φωτογραφία για Η Huawei στο «στόχαστρο» της NSA
EPA/MAURITZ ANTIN

«Πίσω πόρτες» σε δίκτυα της κινεζικής εταιρείας Huawei είχε δημιουργήσει η NSA, σύμφωνα με δημοσιεύματα των New York Times και του Der Spiegel, που επικαλούνται έγγραφα που προέκυψαν από τις διαρροές του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2012 σε αναφορά της επιτροπής πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηριζόταν ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα έπρεπε να αποφύγουν τη συνεργασία με τη Huawei και την επίσης κινεζική ΖΤΕ, καθώς συνιστούσαν κινδύνους εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης υπό τον κωδικό Shotgiant, η NSA απέκτησε πρόσβαση στους servers της εταιρείας στο Σενζέν, αποκτώντας πρόσβαση σε πληροφορίες και παρακολουθώντας επικοινωνίες μεταξύ στελεχών. Μεταξύ των emails που η υπηρεσία ήταν σε θέση να διαβάσει ήταν και του προέδρου της, Ρεν Ζενγκφέι.

Σε δήλωσή της στους Times, εκπρόσωπος της NSA δήλωσε ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται με αυτόν τον τρόπο δεν διατίθενται σε αμερικανικές εταιρείες για να βοηθηθούν στο να είναι πιο ανταγωνιστικές. «Πολλές χώρες δεν μπορούν να πουν το ίδιο» τόνισε.


Ο Ουίλιαμ Πλάμερ, αντιπρόεδρος εξωτερικών θεμάτων της Huawei, εξέφρασε σε email του στο Associated Press την πρόθεση της εταιρείας να συνεργαστεί με κυβερνήσεις, πελάτες και διάφορους φορείς πάνω σε θέματα ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών. Σύμφωνα με τους Times, ο ίδιος επεσήμανε ότι η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι «αυτό που κάνουν σε εμάς είναι ακριβώς αυτό το οποίο πάντα κατηγορούσαν τους Κινέζους ότι κάνουν μέσω ημών». Ωστόσο, ο Τζέιμς Α. Λιούις, ειδικός κυβερνοασφαλείας του Centre for Strategic and International Studies, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι στον τομέα της κυβερνοκατασκοπείας κάνει περισσότερα από ό,τι όλες οι υπόλοιπες χώρες μαζί.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ