2014-03-24 13:48:06
Φωτογραφία για Παιδιά στα Λιβάδια διδάχτηκαν τη φρίκη του ναζισμού...
Τη θυσία των δώδεκα γυναικών και του ενός γέροντα στην Καλή Συκιά του νότιου Ρεθύμνου από τους ναζί και τους... Κρητικούς συνεργάτες τους, αποτύπωσαν στις ψυχές τους δεκάδες μικρά παιδιά στο κτηνοτροφικό χωριό Λιβάδια του Ψηλορείτη, κατά την προβολή του ιστορικού και αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, στην αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων της τοπικής κοινότητας Ουσιαστικά, ήταν ένα μάθημα της τοπικής ιστορίας και αφορούσε μια θηριωδία των ναζί την περίοδο της κατοχής και διδάχτηκαν τα μικρά παιδιά στο ορεινό κεφαλοχώρι. Τα γεγονότα της ιστορίας σε ένα τόπο, θα έπρεπε να παραδίδονται στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς.

Όμως, η διδασκαλία των τοπικών εθνικών αγώνων συνεχίζουν να είναι στα… αζήτητα της διδακτέας ύλης.

Στην ημίωρη προβολή του ντοκουμέντου που «ξεθάβεται» και βγαίνει στη δημόσια θέα μετά από 71 χρόνια, ίσως και για σκόπιμους λόγους να ήταν σκεπασμένο, οι δεκάδες μαθητές αλλά και οι νέοι, οι γονείς και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων(εφημέριος του χωριού Ανδρέας Κόκκινος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γιώργος Βάμβουκας, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Γιώργος Κιαγιάς κ.α.) παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα την προβολή και στο τέλος άκουσαν με ενδιαφέρον από τους δημιουργούς του το ιστορικό της παραγωγής και της πυρπόλησης των γυναικών…

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Η συγνώμη του Γερμανού προέδρου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του», σχολίαζαν στο τέλος της εκδήλωσης κάτοικοι, «στους Λιβαδιώτες δεν αρκεί
. Όσα διέπραξαν στα χρόνια της κατοχής με τις εκτελέσεις χωριανών μας αλλά και τα άλλα εγκλήματα που διέπραξαν δεν ξεπληρώνονται με ένα συγνώμη. Το αίμα δεν ξεπληρώνεται με το συγνώμη του Γερμανού προέδρου. Οι πληγές που άνοιξαν σε οικογένειες και σπίτια στην Κρήτη δεν κλείνουν. Ήλθαν να μας υποτάξουν αλλά δεν μπόρεσαν να υποτάξουν την κρητική ψυχή όσους βάρβαρους τρόπους και αν χρησιμοποίησαν…»

Είναι χαρακτηριστική η ευχαριστήρια δήλωση που απηύθυνε στους δυο δημοσιογράφους ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γιώργος Κιαγιάς:

«Μας ξυπνήσατε μνήμες και στα παιδιά δώσατε με την προβολή του ντοκιμαντέρ, γεγονότα της τοπικής ιστορίας. Σας αξίζουν συγχαρητήρια και σας ευχαριστούμε. Σε αυτό το χώρο που βρισκόμαστε, είχαν συγκεντρώσει τα χρόνια της κατοχής Γερμανοί χωριανούς μας για να τους εκτελέσουν, αλλά οι εκτελέσεις αποτράπηκαν με τον αφοπλισμό της στρατιωτικής δύναμης από χωριανούς μας.

Είναι σπουδαίο ότι με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δίδεται η δυνατότητα στα μικρά παιδιά να αφυπνιστούν και να «αγγίζουν» την τοπική ιστορία. Τότε είχαμε γερμανική κατοχή με τα όπλα και σήμερα ο ίδιος λαός μας έχει κηρύξει οικονομικό πόλεμο για να μας υποτάξει. Γι αυτό πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση…»

ΤΟ ΤΕΤΡΑΣΤΙΧΟ ΤΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ

Ωστόσο, ένα τετράστιχο του παπά Ανδρέα Κόκκινου που μετέφερε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, δηλώνει και την αποφασιστικότητα των Κρητικών απέναντι σε κάθε είδους επιχειρούμενη υποδούλωση:

Όσο δροικούνται μπαλωτές

και κοντυλιές στη ρίζα,

μάθε η Κρήτη μάχεται

ψηλά στα μετερίζα.

Η προβολή, είναι γνωστό, διοργανώθηκε από την Ενότητα Νεολαίας Λιβαδίων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, και το ερέθισμα δόθηκε στο τέλος της εκδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη στο Ρέθυμνο, όταν ζήτησε η φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ντίνα Χνάρη από τους παραγωγούς την προβολή του στο κεφαλοχώρι του Μυλοποτάμου, για να παρακολουθήσουν «τη φρίκη του ναζισμού στο Ρέθυμνο» οι μαθητές του ορεινού χωριού και οι νέοι…

Είναι χαρακτηριστική η κατάληξη της σχετικής ανακοίνωσης-πρόσκλησης της Ενότητας Νεολαίας, που αναρτήθηκε σε καταστήματα των Λιβαδίων: «Ο φασισμός φυτρώνει στη δυστυχία, καλλιεργείται από την αμάθεια και ποτίζεται με το νερό της ιστορικής λήθης…»

Σήμερα στις 6 το απόγευμα στο "Σπίτι του Πολιτισμού" στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ για τους κατοίκους της πόλης.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ