2014-03-25 10:59:07
Φωτογραφία για Ανοιξιάτικο… ταρακούνημα του σπιτιού για εξαγνισμό και καλή τύχη
Διαβάστε κάποια από τα έθιμα που επικρατούν σχετικά με την ανοιξιάτικη λάτρα του σπιτιού

Σεισμός… γενικής καθαριότητας στο σπίτι, σκούπισμα και του παραμικρότερου κόκκου σκόνης, απομάκρυνση και του τελευταίου ψίχουλου ψωμιού που έχει παρασκευαστεί με προζύμι. Αυτά είναι κάποια από τα έθιμα που επικρατούν σχετικά με την ανοιξιάτικη λάτρα του σπιτιού σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ταρακουνώντας το σπίτι για την Πρωτοχρονιά… Την ίδια ώρα που η δυτική νοικοκυρά, μόλις μπει η άνοιξη, σκέπτεται αλλαγές στα υφάσματα επίπλωσης και τη διακόσμηση του σπιτιού, η Ιρανή πριν από την πρώτη ημέρα της άνοιξης καθαρίζει και γυαλίζει την κατοικία της από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι, για να υποδεχθεί με συμβολικό εξαγνισμό τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με την περσική παράδοση, την οποία ακολουθούν επίσης πολλοί Κούρδοι, Αφγανοί, Τατζίκοι, Τούρκοι και Ιρακινοί, το νέο έτος (Nowruz) ξεκινάει την άνοιξη (20 Μαρτίου). Το έθιμο απαιτεί προετοιμασία για την Πρωτοχρονιά «ταρακουνώντας το σπίτι», όπως ακριβώς ονομάζεται η ετήσια τελετή της σχολαστικής περιποίησης της κατοικίας (Khaneh Takani).


Για καλή τύχη Παρόμοια πράττουν και οι Κινέζοι, οι οποίοι θεωρούν τη συσσωρευμένη σκόνη ως στασιμότητα της ενέργειας και εμπόδιο για μια καλή τύχη. Γι’ αυτό σπεύδουν να γιορτάσουν το δικό τους Φεστιβάλ της Άνοιξης καθαρίζοντας το σπίτι τους σπιθαμή προς σπιθαμή, προκειμένου να φυσήξει άνεμος ανανέωσης, καλοτυχίας και υγείας στη ζωή τους. Ξεκινώντας από νωρίς το πρωί πετούν όλα τα έπιπλα έξω από το σπίτι για να βεβαιωθούν ότι κάθε γωνιά του θα καθαριστεί επιμελώς. Για υλικό και πνευματικό καθαρισμό Για τους Εβραίους το έθιμο της ανοιξιάτικης καθαριότητας του σπιτιού πριν από το εβραϊκό Πάσχα πηγάζει από τα βιβλικά χρόνια. Σχετίζεται με την οκταήμερη απαγόρευση κάθε είδους μη άζυμου άρτου, η οποία έχει καθιερωθεί εις ανάμνηση της Εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο.

Το σπίτι πρέπει να ερευνηθεί εξονυχιστικά (ακόμα και με κερί, λέει η παράδοση) και να απαλλαχτεί από κάθε ίχνος ψίχουλου φτιαγμένου με προζύμι, ενώ επ’ ευκαιρία πλένεται συστηματικά. Η πτυχή αυτής της εντολής της ιουδαϊκής θρησκείας δεν είναι ωστόσο η πιο σημαντική, όπως αναφέρεται. Μεγαλύτερη σημασία έχει ο καθαρισμός από τα «πνευματικά ψίχουλα», δηλαδή τις αμαρτίες. Φρεσκάρισε το σπίτι και το μυαλό Αν όλα τα παραπάνω δεν σε εμπνέουν για να αναλάβεις κι εσύ δράση για την αναγέννηση του σπιτιού, μετάτρεψε στο μυαλό σου την ιδέα της αγγαρείας σε ευκαιρία για ανέξοδη γυμναστική και απώλεια λίπους και, παράλληλα, σε ασπίδα για τον καρκίνο του στήθους. Θα είσαι αρχόντισσα, γυμνασμένη, ωφελημένη και ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Αν μάλιστα θέλεις να συνδυάσεις και πνευματική ανανέωση, κάνε έναν απλό συνειρμό: Για κάθε γωνιά του σπιτιού που θα κάνεις να αστράφτει, σκέψου ότι είναι σαν να καθαρίζεις ταυτόχρονα ένα μέρος του μυαλού σου από άσχημες αναμνήσεις. Όταν τελειώσεις, εκτός από έναν αστραφτερό χώρο που θα μοσχοβολάει φρεσκάδα, θα έχεις και ένα λαμπερό, πεντακάθαρο μυαλό, έτοιμο για νέες εμπειρίες!
goldenmag
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ