2014-03-25 17:44:03
Φωτογραφία για Ανασχηματισμό φέρνει η ήττα του Ολάντ στις δημοτικές εκλογές
Σε μία προσπάθεια να ανακόψει την θεαματική άνοδο της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, καθώς πλησιάζει ο δεύτερος γύρος των... δημοτικών εκλογών (Κυριακή 30 Μαρτίου ), ο μεγάλος ηττημένος του πρώτου γύρου, Φρανσουά Ολάντ, δεν δίστασε να κάνει... άνοιγμα ακόμα και στους παραδοσιακους αντιπάλους του, τη γαλλική Δεξιά. Μάταια όμως.

Η ήττα που υπέστη το κόμμα του Σοσιαλιστή προέδρου στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ενισχύει τα σενάρια περί πρόωρου ανασχηματισμού της κυβέρνησης καθώς ο Ολάντ είναι ο πλέον αντιδημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας, όχι μόνο για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί αλλά και για την κρυφή ερωτική ζωή του.

Το γεγονός ότι απατούσε την επί πολλά χρόνια σύντροφο και μητέρα των παιδιών του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ με την Γαλλίδα δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ και εν συνεχεία εξαπατούσε το «ροτβάιλερ» του Μεγάρου των Ηλυσίων (έτσι αποκαλούσαν οι επικριτές της, την Βαλερί) με την Γαλλίδα ηθοποιό, Ζουλί Γκαγιέ, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τους Γάλλους πολίτες οι οποίοι ήδη του δείχνουν την... έξοδο.


Αν και η ανανέωση της κυβέρνησης του Ολάντ ήταν προγραμματισμένη για το μέσο της προεδρικής του θητείας, μέσα στο 2015, η γαλλική εφημερίδα «Liberation» επισημαίνει ότι η ανανέωση του υπουργικού σχήματος θα γίνει πιθανότατα ακόμα και αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές.

Μάλιστα, η γαλλική εφημερίδα θεωρεί σχεδόν βέβαιη την επιστροφή της πρώην βαρόνης των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, στην κυβέρνηση των Παρισίων. H επί πολλά χρόνια σύντροφος του Ολάντ αλλά και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του προορίζεται για ένα υπερυπουργείου το οποίο θα περιλαμβάνει τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η μεγάλη αποτυχία των Σοσιαλιστών κατά την αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής και ο κίνδυνος να χάσουν πολλές πόλεις που είχαν κατακτήσει το 2008, ερμηνεύεται από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές ως πλήγμα και αποδοκιμασία της κυβέρνησης και του Φρανσουά Ολάντ.

Η λαϊκή αποδοκιμασία της Αριστεράς, η εντυπωσιακή άνοδος της Ακροδεξιάς και η αποχή των ψηφοφόρων , οι τρεις βασικές παράμετροι από τον πρώτο γύρο των γαλλικών δημοτικών εκλογών, έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στον ένοικο των Ηλυσίων. Η αποχή άγγιξε το 39%, το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής που καταγράφηκε ποτέ σε δημοτικές εκλογές.«Ορισμένοι ψηφοφόροι εξέφρασαν με την αποχή ή την ψήφο τους τις ανησυχίες ή τις αμφιβολίες τους», παραδέχτηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Μαρκ Ερό.

Το αίτημα που διατυπώθηκε από την σοσιαλιστική κυβέρνηση προς τη γαλλική Δεξιά για τη σύσταση ενός δημοκρατικού μετώπου προκειμένου να μπει ένα φρένο στο ακροδεξιό κόμμα της Μαρι Λεπέν έπεσε στο κενό.

Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, επικεφαλής της γαλλικής Δεξιάς, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό της Γαλλίας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Σοσιαλιστές έτσι ώστε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου να μπει στο περιθώριο.

Για την εφημερίδα «Le Figaro», για τον Ολάντ η τρέχουσα εβδομάδα είναι μία εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.

Η Αν Ινταλγκό, νυν αντιδήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια των Σοσιαλιστών για την δημαρχία στην «Πόλη του Φωτός» που στον πρώτο γύρο έφαγε την... σκόνη της δεξιάς αντιπάλου της, Ναταλί Κοσιουκό Μοριζέ, κάλεσε τους οικολόγους να ψηφίσουν σύσσωμοι τις λίστες που έχει καταρτίσει στα 20 παρισινά διαμερίσματα ώστε να αποφευχθεί η νίκη της δεξιάς αντιπάλου της και πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Η Κοσιουκό- Μοριζέ κατάφερε να προηγηθεί στον πρώτο γύρο, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στον δεύτερο γύρο θα επικρατήσει η Αν Ινταλγκό, ευνοούμενη του απερχόμενου δημάρχου του Παρισιού, Ντελανοέ.

Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο κατεβάζει στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών υποψηφίους σε περίπου 200 πόλεις της Γαλλίας και μάλιστα όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει η «σιδηρά κυρία» της γαλλικής Ακροδεξιάς, δεν προτίθεται να αποσυρθεί προς όφελος των δεξιών. Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, πρόεδρος της γαλλικής Δεξιάς ( UMP), απευθύνθηκε κατευθείαν στους εκλογείς του Εθνικού Μετώπου ζητώντας τους να δώσουν «ωφέλιμη ψήφο», ώστε να κόψουν το δρόμο των αριστερών. Η Μαρίν Λεπέν, όμως, έσπευσε να τονίσει ότι θα διατηρήσει τις λίστες της παντού, όπου μπορεί. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ