2014-03-26 08:23:30
Φωτογραφία για Αποκαλυπτική έκθεση της Ε.Ε. για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας
  Γράφει ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης*

  Πρόσφατα, μια ειδική επιτροπή της Ε.Ε. μετέβη στην Παλαιστίνη (Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη), με σκοπό να καταγράψει την κατάσταση στην λωρίδα της Γάζας και να υποβάλλει σχετική έκθεση. Ως γνωστόν η λωρίδα της Γάζας, αν και αποτελεί μέρος της Παλαιστινιακής Αρχής (Π.Α.), στην πραγματικότητα είναι ξεκομμένη από αυτήν και στην ουσία τελεί υπό απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο.

Η διακυβέρνησή της από την οργάνωση της Χαμάς, που για οι  ΗΠΑ και πολλά δυτικά κράτη την έχουν εντάξει στην λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, από τις εκλογές του 2006 έχει προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στους κατοίκους της Γάζας. Όχι μόνο ήλθε σε θανατηφόρο ρήξη και διαίρεση με την επίσημη Παλαιστινιακή Αρχή, του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, αλλά τελευταία και σε ουσιαστική απομόνωση, πολιτική, διπλωματική, εμπορική, αφού το νέο καθεστώς της Αιγύπτου, του στρατηγού Αλ Σίσι, απέκοψε κάθε επαφή της Γάζας με την χερσόνησο του Σινά, άρα κάθε εμπορική σύνδεση, αφού σχεδόν έκλεισε την διάβαση της Ράφα και το κυριότερο κατέστρεψε σχεδόν όλα τα υπόγεια τούνελ, που συνέδεαν την Γάζα με το Σινά και από εκεί υλοποιούταν όλο το εμπόριο
. Τελευταία το καθεστώς της Χαμάς, προφανώς λόγω απελπισίας άρχισε να προβαίνει σε πυραυλικές επιθέσεις κατά κατοικημένων περιοχών στο νότιο Ισραήλ, με σκοπό την όξυνση των σχέσεων.

Οι απεσταλμένοι της Ε.Ε. μετά από σχετική έρευνα υπέβαλλαν έκθεση, όπου αναφέρονται με σαφήνεια στην κατάσταση και προτείνουν μέτρα για την κατάσταση. Πρόσφατα η Ισραηλινή εφημερίδα  Haaretz δημοσίευσε  άρθρο του Barak Ravid, σχετικά με αυτή την  έκθεση της ΕΕ, για την οικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Στο άρθρο αυτό με τίτλο «Απεσταλμένοι της ΕΕ: Η οικονομία της Γάζας θα βελτιωθεί αν η Χαμάς παραιτηθεί από τη βία. Ωστόσο εσωτερική έκθεση αναφέρει ότι το Ισραήλ ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα οικονομικά δεινά της Λωρίδας της Γάζας», ο αρθρογράφος αναφέρει αρχικά, ότι σύμφωνα με την έκθεση  της ΕΕ,  στον παλαιστινιακό θύλακα τα οικονομικά της Γάζας θα σημείωναν σημαντική βελτίωση, αν η Χαμάς παραιτείτο από τη χρήση βίας για την επίτευξη των στόχων της. Εντούτοις εντός της  έκθεσης αναφέρεται ότι το Ισραήλ ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα οικονομικά και ανθρωπιστικά προβλήματα του παλαιστινιακού θύλακα.      

Συγκεκριμένα, η έκθεση, αντίγραφο της οποίας βρίσκεται στην κατοχή της Ισραηλινής εφημερίδας, επισημαίνει ότι «μια κατηγορηματική αποκήρυξη της βίας από τη Χαμάς ως μέσο για την επίτευξη των στόχων της θα είχε μετασχηματιστική επίδραση στην κατάσταση στη Γάζα και θα συνέβαλε στην  απολύτως αναγκαία διαδικασία της παλαιστινιακής συμφιλίωσης».

 Η έκθεση, η οποία εστάλη στους θεσμούς της ΕΕ στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάζει τις θέσεις των χωρών μελών της ΕΕ που έχουν (διπλωματικές) αποστολές στην ΠΑ και τονίζει ότι τα προβλήματα της Γάζας πρέπει να τεθούν στις συνομιλίες Ισραήλ – Παλαιστινίων. Επίσης, επισημαίνει την αναγκαιότητα της συμφιλίωσης των παλαιστινιακών οργανώσεων, προκειμένου να διατηρηθεί η λύση των δύο κρατών. Σύμφωνα ακόμη με την έκθεση, ορισμένοι Παλαιστίνιοι ηγέτες φρονούν ότι η ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ θα πρέπει να επιτευχθεί πριν τη συμφιλίωση με τη Χαμάς. Με αυτό το σκεπτικό, μόνο μια μόνιμη λύση θα μπορέσει να πείσει τη Χαμάς να συμφωνήσει σε δημοψήφισμα.

«Εν απουσία πολιτικής ενότητος μεταξύ Δυτικής όχθης και Γάζας οποιαδήποτε συνολική συμφωνία θα είναι δύσκολο να  αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, νομιμοποίησης και εφαρμογής», αναφέρει το έγγραφο της ΕΕ και προσθέτει: «Η ΕΕ θα πρέπει να εξακολουθήσει να ενθαρρύνει τους Παλαιστινίους να προβούν σε περεταίρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα στη βάση των αρχών που έχει θέσει ο Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς».

Σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η έκθεση επισημαίνει ότι «η Γάζα αντιμετωπίζει μια επικίνδυνη και πιεστική ανθρωπιστική και οικονομική κατάσταση με διακοπές ρεύματος μέχρι και 16 ώρες ημερησίως», που έχει σαν συνέπειες: τη διακοπή των εργασιών άντλησης των λυμάτων, την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό, τη μείωση των προμηθειών ιατρικού εξοπλισμού, τη διακοπή των εισαγωγών οικοδομικών υλικών, την αύξηση της ανεργίας και των τιμών και την ανασφάλεια όσον αφορά στα βασικά αγαθά».

Η έκθεση προειδοποιεί  ότι «εάν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τη σταθερότητα στη Γάζα, την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή , καθώς και για την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία».

Αναφέρεται επίσης ότι «η τρέχουσα οικονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα  έχει πρωτίστως πολιτικό χαρακτήρα και οφείλεται σε μια μη βιώσιμη πολιτική περιορισμών στην κίνηση και την πρόσβαση . Η πρωταρχική ευθύνη από την άποψη αυτή ανήκει στο Ισραήλ ως δύναμη κατοχής, αλλά και η de facto Αρχή, η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο».

Οι επικεφαλής των αποστολών των κρατών της ΕΕ επισημαίνουν ότι η Χαμάς είναι απομονωμένη στην περιοχή , και υφίσταται  μεγάλη οικονομική πίεση λόγω της αλλαγής καθεστώτος στην Αίγυπτο και της κατεδάφισης από τον αιγυπτιακό στρατό των σηράγγων λαθρεμπορίου στη Ράφα .

«Η Χαμάς δυσκολεύεται  να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να πληρώσει τους μισθούς σε περίπου 50.000 δημοσίους υπαλλήλους», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας πως «ο de facto Υπουργός Οικονομίας  της Γάζας Alaa al Rafaty , υπολόγισε τις απώλειες για την οικονομία της Γάζας από το κλείσιμο των σηράγγων στα 170 εκατ. ευρώ μηνιαίως».

Η έκθεση τονίζει την  επίδραση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στην ενότητα της Χαμάς επισημαίνοντας πως  ορισμένοι ηγέτες της έχουν προσφύγει στο Ιράν, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, την Τουρκία και το Κατάρ.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των αποστολών, σε αντίθεση με τις δηλώσεις αξιωματούχων της Χαμάς ότι ο ένοπλος αγώνας κατά του Ισραήλ θα πρέπει να ξαναρχίσει , δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η οργάνωση έχει αλλάξει πολιτική.  Αντίθετα, καταβάλλει προσπάθειες  να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη μετά την επιχείρηση Pillar of Defense το Νοέμβριο του 2012 .Η τρέχουσα προτεραιότητα της Χαμάς, επισημαίνεται στην έκθεση, είναι η επιβίωση και η διατήρηση του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας». Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών  αποστολών επικρίνουν έντονα τη Χαμάς για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον παλαιστινιακό θύλακα, τονίζοντας ότι η οργάνωση εμποδίζει την ελευθερία του συνέρχεσθαι , την ελευθερία των διαδηλώσεων  και την ελευθερία του λόγου.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Χαμάς επιβάλλει περιορισμούς σε ΜΚΟ , έχει αυξήσει τον αριθμό των συλλήψεων, ανακρίνει κοινωνικούς διαδηλωτές, προειδοποιεί τους ανθρώπους να μη συμμετέχουν σε διαδηλώσεις εναντίον της, διακόπτει τη λειτουργία μέσων ενημέρωσης, συλλαμβάνει δημοσιογράφους που επικρίνουν τις αρχές και απαγορεύει τη διανομή εφημερίδων της Δυτικής Όχθης.

  Επικρίνει επίσης τη συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ,  σημειώνοντας ότι «ενώ ο αριθμός των εκτοξευθέντων πυραύλων ήταν χαμηλότερος το 2013 από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια , η αδιάκριτη εκτόξευση πυραύλων προς το Ισραήλ από εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Γάζα συνεχίζεται , κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

 Οι επικεφαλής των αποστολών επικρίνουν επίσης τη Χαμάς για τις εκτελέσεις ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ ή έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα . Επίσης καταδικάζουν τις διακρίσεις κατά των γυναικών από την κυβέρνηση της Γάζας , καθώς και τη νομοθεσία που παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών.

  Η έκθεση αποδίδει ένα μέρος της ευθύνης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ ως « δύναμη κατοχής », οι οποίες απορρέουν από τους περιορισμούς του Ισραήλ στις επισκέψεις των κατοίκων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ και τη Βηθλεέμ.

Επικαλείται, επίσης, περιορισμούς που επιβάλλονται σε  κατοίκους της Γάζας στις επισκέψεις σε κολλέγια και σε συγγενείς τους στην Δυτική Όχθη.

Τέλος, η έκθεση επικρίνει την κυβέρνηση της Αιγύπτου για το κλείσιμο της συνοριακής διάβασης στη Ράφα μεταξύ Γάζας και Σινά, αν και στο επίκεντρο της κριτικής παραμένει το Ισραήλ. Σημειώνεται μεν ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση όλων των απειλών για την εθνική του ασφάλεια. Αυτά τα μέτρα όμως πρέπει να συνάδουν με το διεθνές δίκαιο π.χ. να είναι ανάλογα της συγκεκριμένης απειλής, προσωρινά και όχι τιμωρητικής φύσης. Η ΕΕ, σημειώνει, έχει επανειλημμένα καλέσει για άμεσο και άνευ όρων άνοιγμα των διαβάσεων  για τη διακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων από και προς τη Γάζα».

  Η έκθεση είναι πραγματικά συγκλονιστική και απεικονίζει με απόλυτη σαφήνεια και ακρίβεια του τι συμβαίνει στην απομονωμένη και ξεχασμένη τελευταία  από πολλούς, ακόμη και από Άραβες και Παλαιστινίους, λωρίδα της Γάζας.

Κατανέμει ευθύνες, που υπάρχουν σε όλους τους εμπλεκόμενους και φυσικά στο Ισραήλ, που είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος και εν πολλοίς υπεύθυνος για την κατάσταση, με το ισχυρότατο δικαιολογητικό  της λήψης μέτρων για την εθνική του ασφάλεια, καθώς και  στην Αίγυπτο  για το κλείσιμο της συνοριακής διάβασης στη Ράφα. Αλλά εκεί που είναι καταπέλτης είναι για το καθεστώς της Χαμάς και ιδιαίτερα για  τα σκληρά μέτρα διακυβέρνησης, την παντελή έλλειψη δημοκρατίας και ελευθερίας που έχουν επιβάλλει.

 Το καθεστώς της Χαμάς, που επαναλαμβάνουμε ψηφίστηκε από τους κατοίκους της Γάζας και δεν κατέλαβε την εξουσία με παράνομο τρόπο, εμποδίζει την ελευθερία του συνέρχεσθαι,  την ελευθερία των διαδηλώσεων  και την ελευθερία του λόγου, συλλαμβάνει δημοσιογράφους που επικρίνουν τις αρχές και απαγορεύει τη διανομή εφημερίδων της Δυτικής Όχθης, εφαρμόζει ακραίες διακρίσεις κατά των γυναικών, φυλακίζει ανθρώπους χωρίς αποδείξεις και εκτελεί ανθρώπους που θεωρεί (και πάλι χωρίς αποδείξεις, μόνο με ενδείξεις ή καταγγελίες) ότι συνεργάζονται με το Ισραήλ, με συνοπτικές διαδικασίες. Τελευταία και υπό το πρίσμα της διεθνούς απομόνωσης και της λανθασμένης επιλογής συμμαχιών, όπως τους αντάρτες της Συρίας, επέλεξε τον προσφιλή του, αδιέξοδο, λανθασμένο  και επικίνδυνο δρόμο της εκτόξευσης ρουκετών κατά κατοικημένων τόπων στο νότιο Ισραήλ, με σκοπό την αντίδραση του Ισραήλ, με στρατιωτικά μέσα. Μεγάλα και συνεχή λάθη από ένα αναχρονιστικό εξτρεμιστικό κίνημα και οργάνωση, που τελικά η ολέθρια πολιτική του στρέφεται πρωτίστως κατά του λαού του, που υποφέρει τα πάνδεινα, ενώ δημιουργείται μέγα ανθρωπιστικό πρόβλημα, που η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενσκήψει. (23/3/14)

*Ο Ιωάννης Αθαν. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ  Τελ Αβίβ και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής

www.analystsforchange.org 
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ