2014-03-28 07:52:12
Φωτογραφία για Πάτρα: Την Πέμπτη ξεκινούν οι 5οι πανελλήνιοι αγώνες θεάτρου Σκιών
Οι 5οι πανελλήνιοι αγώνες θεάτρου Σκιών ανοίγουν τις πύλες του την Πέμπτη 3 Απριλίου στις 6.00 το απόγευμα στην «Αγορά Αργύρη».

Οι αγώνες διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και στοχεύουν στην ενίσχυση του θεάτρου Σκιών και του Καραγκιόζη από τη Πάτρα την πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Έλληνας Καραγκιόζης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις αρχής γενομένης από την Παρασκευή 4 Απριλίου όπου στις 9.00 το βράδυ στην αγορά Αργύρη θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «Τεκμήρια Θεάτρου Σκιών» που περιλαμβάνει φιγούρες και υλικό από το θέατρο Σκιών τα οποία βρίσκεται στην κυριότητα του Δήμου Πατρέων.

Το Σάββατο 5 Απριλίου στις 8.00 το βράδυ στο χώρο της Αγοράς «Αργύρη» θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Μίμαρου Διάλογοι» του Άρη Μηλιώνη.

Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 7.30 το βράδυ με την απονομή των βραβείων.


Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων διοργανώνει τους 5ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών (αφιερωμένους στη μνήμη του καραγκιοζοπαίχτη Γιάνναρου), που θα πραγματοποιηθούν από 3 έως 6 Απριλίου 2014 στην Πάτρα, με στόχο την ανάδειξη και ανανέωση του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Την Οργανωτική Επιτροπή Αγώνων Ελληνικού Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών απαρτίζουν οι :

Ευανθία Στιβανάκη, Σκηνοθέτης, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου ΑθηνώνΆρης Μηλιώνης, Συγγραφέας-Ερευνητής του Θεάτρου ΣκιώνΞενοφώντας Παπαευθυμίου, Συντηρητής έργων Τέχνης-ΜουσειολόγοςΤάκης Τριανταφύλλου, Χωροτάκτης, Πολεοδόμος, Υπεύθυνος προγραμμάτων ΑΔΕΠΑντώνης Βάος, Εικαστικός-Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου ΠατρώνΤίνα Παπασωτηροπούλου, Εκπαιδευτικός, μέλος της Επιτροπής Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Δήμου ΠατρέωνΣέβη Μανδραγού, Θεατρολόγος, Διοικητική υπάλληλος τμήματος Πολιτισμού Δήμου ΠατρέωνΙωάννα Παναγοπούλου, Διοικητική υπάλληλος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου ΠατρέωνΜάρκελλος Μαυρομμάτης, Εικαστικός Καννελάκης Νίκος Χρ.Πατρινός

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού έχουν θεσπιστεί τα εξής βραβρεία:

Βραβείο καλύτερης παράστασης.Βραβείο καλύτερης παράστασης για νέους καλλιτέχνες. (έως 25 ετών)Βραβείο σκηνικών και φιγούρων. Βραβείο σκηνικών και φιγούρων για νέους καλλιτέχνες.(έως 25 ετών)Βραβείο δεξιοτεχνίας κίνησης.Βραβείο κίνησης για νέους καλλιτέχνες.(έως 25 ετών)Βραβείο για νέο σενάριο.Βραβείο εναλλακτικής μορφής παράστασης της τέχνης του Θεάτρου σκιών. Βραβεία:Βραβείο καλύτερης παράστασης, χρηματικής αξίας 700 €.Βραβείο καλύτερης παράστασης για νέους καλλιτέχνες (έως 25 ετών), χρηματικής αξίας 700 €.Βραβείο σκηνικών και φιγούρας άνευ χρηματικής αξίας.Βραβείο σκηνικών και φιγούρας για νέους καλλιτέχνες (έως 25 ετών) άνευ χρηματικής αξίας.Βραβείο δεξιοτεχνίας κίνησης άνευ χρηματικής αξίας.Βραβείο δεξιοτεχνίας κίνησης για νέους καλλιτέχνες άνευ χρηματικής αξίας.Βραβείο νέου σεναρίου, χρηματικής αξίας 400 €. Βραβείο εναλλακτικής μορφής παράστασης της τέχνης του Θεάτρου Σκιών, χρηματικής αξίας 400 €.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο προέδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Ν. Κωστόπουλου, σχετικά με την πραγματοποίηση των 5ων πανελληνίων αγώνων θεάτρου Σκιών τόνισε:

Με οδηγό την τεκμηριωμένη θέση, πως σε τούτη την πόλη διαμορφώθηκε και έλαβε σάρκα και οστά η εξέλιξη του Έλληνα Καραγκιόζη, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, διοργανώνει και φιλοξενεί τους 5ους αγώνες θεάτρου Σκιών, στη Μητρόπολη της Ελληνικής Δύσης.

Στο πλαίσιο και κατά τη διάρκεια των αγώνων του θεάτρου Σκιών, η πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε πηγή λαϊκής έκφρασης .

O Έλληνας Καραγκιόζης ήταν είναι και παραμένει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό , σε πολλές ή ορισμένες από τις πτυχές του «καθρέφτης» της Ελληνικής Κοινωνίας, με έναν τρόπο ξεχωριστό, που μόνο το κωμικό στοιχείο ξέρει και μπορεί να αποδίδει.

Οι 5οι αγώνες ελληνικού θεάτρου Σκιών είναι αφιερωμένοι στον Γιάννη Μουρελάτο τον Γιάνναρο και είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως δεν χρειάζονται, δεν απαιτούνται επ’ αυτού, περισσότερα λόγια τα οποία να αιτιολογούν το πώς και το γιατί.

Στόχος του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι, μέσα από τους 5ους αγώνες να ενισχυθεί το θέατρο Σκιών και ότι το συνοδεύει σε επίπεδο εφευρετικότητας, μιμιτικής, συγγραφικής και σκηνογραφικής και σκηνοθετικής δουλειάς.

Ο Καραγκιόζης αποτέλεσε επί χρόνια τη μοναδική ψυχαγωγία των Ελλήνων. Ο κλασικός τύπος του Έλληνα, τον οποίο αντιπροσωπεύει, του έδινε τη δυνατότητα να δένει και να εκφράζει τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ο Έλληνας Καραγκιόζης δεν μπορεί παρά να είναι πάντα επίκαιρος . Η Πάτρα στο πλαίσιο αυτής της επικαιροποίησης, μέσα από την διοργάνωση των 5ων αγώνων, καταθέτει τη δική της δράση.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ