2014-03-28 10:14:29
Φωτογραφία για Πώς θα βρει τα 2,3 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα
Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για τη διοίκηση της Εθνικής. Την ερχόμενη Τρίτη φθάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κ. Γκερτ Κούπμαν με τον οποίο οι κ. Τουρκολιάς και Χριστοδούλου θα συναντηθούν, προκειμένου να του αναλύσουν το ζήτημα του χρονικού περιθωρίου που θα δοθεί στη διοίκηση της τράπεζας για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών.

Ο κ. Κούπμαν θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών, τη διοίκηση του ΤΧΣ, της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, ενώ θα συζητηθούν και ο τρόπος κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών όπως προέκυψαν από το stress test της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεδομένου ότι Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank ήδη ολοκλήρωσαν τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και η Eurobank εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει τις επόμενες ημέρες στις σχετικές διαδικασίες το κέντρο βάρους θα πέσει στην Εθνική Τράπεζα.


Η διοίκηση της Εθνικής έχει επεξεργαστεί σειρά εναλλακτικών λύσεων για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών χωρίς να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική έχει προκρίνει 14 λύσεις οι οποίες μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι θα είναι:

Η έκδοση ομολογιακού δανείου

Η πώληση της Finansbank εγχείρημα όμως που θεωρείται πολύπλοκο και χρονοβόρο.

Η έκδοση των περίφημων Cocos δηλαδη Contigent convertible Securities (μετατρέψιμων ομολόγων χρεογράφων) με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα Cocos θα εκδοθούν σε τιμές αγοράς, έτσι ώστε να μην θεωρηθεί από τις Βρυξέλλες ως κρατική ενίσχυση. Επί της ουσίας, δηλαδή, θα τιμολογηθούν και εάν θέλουν ξένοι επενδυτές θα μπορούν να συμμετάσχουν.

Τα Cocos είναι μετατρέψιμα ομόλογα με συγκεκριμένο επιτόκιο – και εφόσον η τράπεζα έχει χαμηλότερο Tier 1, τότε αυτόματα μετατρέπονται σε μετοχές. Η έκδοση των Cocos προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Για την ακρίβεια προβλέπει “Με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων και διαδικασιών που αναφέρονται στα άρθρα 6 και 6α, η κεφαλαιακή ενίσχυση παρέχεται μέσω της συμμετοχής του Ταμείου σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος με την έκδοση κοινών μετοχών ή με την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Contingent Convertible Securities) ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων που θα καλύπτονται από το Ταμείο. Το Ταμείο δύναται να ασκεί, να διαθέτει ή να παραιτείται των δικαιωμάτων του προτίμησης σε περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή έκδοσης υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοοικονομικών μέσων των πιστωτικών ιδρυμάτων που αιτούνται την παροχή κεφαλαιακής ενίσχυσης.”

Η διοίκηση της τράπεζας ζητεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, επιδιώκοντας να έχει μεγαλύτερη άνεση κινήσεων και να επιτύχει καλύτερες τιμές στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μεγιστοποιώντας το τελικό αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές αρχές φαίνεται ότι πιέζουν οι όποιες κινήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο και το αργότερο μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πανευρωπαϊκού stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο.

Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη

Πηγή: newmoney
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ