2014-03-28 15:33:08
Φωτογραφία για Πάτρα: La Boheme του Puccini από τη Metropolitan Opera - Τιμές εισιτηρίων
Λα Μποέμ - Puccini – LA BOHÈME 5 Απριλίου 2014 στις 19:55 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών.

Διεύθυνση ορχήστρας: Stefano Ranzani

Σκηνοθεσία- Σκηνικά: Franco Zeffirelli

Κουστούμια: Peter J. Hall

Φωτισμοί: Gil Wechsler

Ερμηνευτές: Anita Hartig (Μιμί), Susanna Phillips (Μουζέτα), Vittorio Grigolo (Ροντόλφο),

Massimo Cavalletti (Μαρτσέλο), Patrick Carfizzi (Σονάρ), Oren Gradus (Κολίν), Donald

Maxwell (Μπενουά/Αλτσιντόρο)

Διάρκεια: 3.25΄

Μια συναρπαστική διανομή νέων πρωταγωνιστεί στην κλασική παραγωγή του Franco Zeffirelli για την Μποέμ, την περισσότερο ανεβασμένη όπερα στην ιστορία της Met. Ο ιταλός τενόρος Vittorio Grigolo ερμηνεύει τον παθιασμένο συγγραφέα Ροντόλφο και η ρουμάνα σοπράνο Anita Hartig κάνει το ντεμπούτο της στη Met στον ρόλο της φυματικής αγαπημένης του, της Μιμί. Η Susanna Phillips ερμηνεύει την κοκέτα Μουζέτα και ο Massimo Cavalletti είναι ο ζωγράφος Μαρτσέλο σ’ αυτή την παράσταση που διευθύνει ο ανερχόμενος μαέστρος Stefano Ranzani.


Όπερα τεσσάρων πράξεων του Τζιάκομο Πουτσίνι σε λιμπρέτο των Τζιουζέπε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλικα που βασίστηκε στο μυθυστόρημα του Ανρί Μιρζέρ "Σκηνές από την Μποέμικη ζωή" (Scènes de la Vie de Bohème). Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου έγινε στο Βασιλικό Θέατρο του Τορίνο την 1η Φεβρουαρίου 1896, υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Θεωρείται μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του Πουτσίνι και χαρακτηριστικότερο σημείο της είναι η άρια του τενόρου της πρώτης πράξης.

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στο Παρίσι περίπου το 1830.Τέσσερις φίλοι, ο ποιητής Ροδόλφος, ο μουσικός Σωνάρ, ο φιλόσοφος Κολίν και ο ζωγράφος Μαρτσέλο, παρόλη τη φτώχεια τους ζουν αμέριμνοι σε μια φτωχή σοφίτα. Στη σοφίτα του αχώριστου κουαρτέτου, ο Μαρτσέλο προσπαθώντας να ζεσταθεί παίρνει ένα χειρόγραφο και το ρίχνει στη φωτιά ενώ ο Ροδόλφος προσπαθεί να γράψει. Μπαίνει ο Κολίν και πίσω του έρχεται ο Σωνάρ, με φαγώσιμα, κρασί, ξύλα και χρήματα.

Οι τέσσερις φίλοι αρχίζουν με κέφι το γλέντι τους, μα σε λίγο τους διακόπτει ο σπιτονοικοκύρης που ζητάει το νοίκι. Βλέποντας τα χρήματα πάνω στο τραπέζι παίρνει και αυτός μέρος στο γλέντι. Τελικά οι τρεις φίλοι φεύγουν για το Καφέ-Μομύς και μένει μονάχος ο Ροδόλφος. Αμέσως μετά ο Ροδόλφος άκουσε ένα δειλό χτύπημα στην πόρτα. Ήταν ένα νέο κορίτσι, η Μιμή, μία γειτονοπούλα που ζητούσε να ανάψει το κερί της. Καθώς μπαίνει μέσα την πιάνει ένας δυνατός βήχας και πέφτει λιπόθυμη, μέχρι που τη συνεφέρει ο Ροδόλφος. Η Μιμή φεύγει αλλά διαπιστώνει πως έχει χάσει το κλειδί της. Καθώς γυρίζει να το βρει, σβήνει το κερί της. Σβήνει και το κερί του Ροδόλφου. Ο Ροδόλφος βρίσκει το κερί αλλά το κρύβει στην τσέπη του και προσποιείται ότι συνεχίζει το ψάξιμο. Ψαχουλεύοντας στα σκοτεινά συναντιώνται και ο Ροδόλφος λέει στη Μιμή το όνομά του και την ενθαρρύνει να του μιλήσει για τον εαυτό της. Εκείνη του λέει πόσο θα προτιμούσε να ζει στην εξοχή που είναι γεμάτη λουλούδια. Ο Ροδόλφος, συγκινημένος από την αθωότητά της, μαγεύεται ολότελα από την ομορφιά και τη χάρη της.

Η Μιμή παρακαλεί τον Ροδόλφο να πάνε μαζί να βρούνε τους φίλους του και πράγματι πηγαίνουν στο Καφέ-Μομύς, όπου συναντούν τους άλλους τρεις. Ξαφνικά ακούγονται χαρούμενες φωνές από τις πωλήτριες των καταστημάτων και σε λίγο εμφανίζεται η Μιζέτα, άλλοτε ερωμένη του Μαρτσέλο, η οποία τώρα ζει με τον γέρο και πλούσιο Αλτσιντόρο. Η Μιζέτα προφασίζεται πως την πληγώνει το παπούτσι της και στέλνει τον Αλτσιντόρο να της το φτιάξει. Εκείνη τρέχει στον Μαρτσέλο και τα ξαναφτιάχνουν. Η συντροφιά, ακούγοντας μακρινούς ήχους μουσικής, φεύγει σηκώνοντας με κέφι την ξυπόλητη Μιζέτα στους ώμους.

Αργότερα ο Μαρτσέλο και η Μιζέτα βρίσκονται σε μια ταβέρνα. Ο Μαρτσέλο έχει εγκαταλείψει την τέχνη του για να κάνει επιγραφές ενώ η Μιζέτα δίνει μαθήματα τραγουδιού. Στο μεταξύ ο Ροδόλφος κάνει δυστυχισμένη τη Μιμή με τις ζήλειες και τους καυγάδες του. Η Μιμή έρχεται να ζητήσει βοήθεια από τον Μαρτσέλο. Καθώς του μιλάει για τα βάσανά της, ακούει τον Ροδόλφο να πλησιάζει. Για να μην τη δει, εκείνη κρύβεται. Ο Ροδόλφος λέει στον Μαρτσέλο πως θέλει να παρατήσει τη Μιμή γιατί δεν κάνουν τίποτε από να καυγαδίζουν. Όμως ένας βήχας που ξεσπά, προδίδει τη Μιμή. Ο Ροδόλφος βλέποντας την ομορφιά της μετανιώνει,τρέχει κοντά της αλλά εκείνη το σκάει.

Κατόπιν ο Μαρτσέλο πιάνει τη Μιζέτα να φλερτάρει με έναν άλλο και χωρίζουν. Όμως ο Μαρτσέλο και ο Ροδόλφος σκέφτονται ακόμα τη Μιζέτα και τη Μιμή αντίστοιχα. Λίγο καιρό αργότερα, παρουσιάζεται η Μιζέτα φέρνοντας μαζί της τη Μιμή, που είναι πολύ άρρωστη. Ο Ροδόλφος αγκαλιάζει τη Μιμή του αλλά δεν μπορεί να τη βοηθήσει γιατί δεν έχει χρήματα. Η Μιζέτα βγάζει τα σκουλαρίκια και αποφασίζει να τα πουλήσει. Αμέσως αγοράζει μία γούνα για να ζεστάνει τη Μιμή. Ο Κολίν, συγκινημένος από τον αλτρουϊσμό της Μιζέτας, πηγαίνει να πουλήσει το πανωφόρι του για να αγοράσει μερικές λιχουδιές για τη Μιμή. Ο Ροδόλφος και η Μιμή μένουν μόνοι.

Οι φίλοι ξαναγυρίζουν με φάρμακα και άλλα δώρα και την πείθουν πως είναι από τον Ροδόλφο. Η Μιμή κλείνει τα μάτια της και μοιάζει σαν να κοιμάται. Ο Μαρτσέλο πηγαίνει κοντά της και βλέπει πως είναι πεθαμένη. Φεύγει γεμάτος βαθιά λύπη. Ο Ροδόλφος, που κατάλαβε τι είχε συμβεί, τρέχει και ρίχνεται στο κρεβάτι ξεσπώντας με απόγνωση σε λυγνούς και φωνάζοντας "Μιμή, Μιμή!".

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Εισιτήρια διατίθενται:

- από την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας στις προβολές της Δευτέρας

- από τα γραφεία της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας στο Μέγαρο Κόλλα (Πλατεία Γεωργίου Α! 3ος όροφος γραφείο 13 και ώρες: Τρίτη,Πέμπτη, Παρασκευή 6-9 το απόγευμα, Σάββατο 11-2 το πρωί, τηλ. 6936177790)

- από το Κατάστημα Musical (Ρήγα Φεραίου 127, τηλ. 2610.620222 email: [email protected]) και

- από το Κατάστημα Discover (Πατρέως 30, τηλ. 624916 email: [email protected])

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι:

- Γενική Είσοδος: €18,00

- Φοιτητές, Άνεργοι, Παιδιά, Μέλη Κινημ.Λέσχης Πάτρας: €13,00

Οι Διοργανωτές:

Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ

(Η παράσταση εκτός από την Πάτρα, θα προβληθεί σε: Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Κομοτηνή, Λουτράκι,Βόλο,Μυτιλήνη,Λαμία, Καστοριά,Καβάλα,Κέρκυρα,Λευκάδα,Ρόδο, Χανιά, Ρέθυμνο).

Μερικές πληροφορίες για το πρόγραμμα «The Met: Live in HD»

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 ξεκίνησε στην Ελλάδα και την Κύπρο η 3η σεζόν του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD», με την παραγωγή «Eugene Onegin» του Peter Ilyich Tchaikovsky. Το πρόγραμμα της σεζόν 2013 - 2014 περιλαμβάνει 3 ακόμα υψηλού επιπέδου λυρικές παραγωγές που θα μεταδοθούν από τη σκηνή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και θα προβληθούν σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους και θέατρα.

Αυτή τη στιγμή το βραβευμένο πρόγραμμα The Met: Live in HD μεταδίδεται σε περισσότερες από 2.000 αίθουσες σε 66 χώρες παγκοσμίως. Επιπλέον, σχεδόν 15 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν πωληθεί από την έναρξη του προγράμματος το 2006.

Σημειώνεται πως η παράσταση «Werther», το υπέροχο έργο του Jules Massenet, που μεταδόθηκε ζωντανά το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, προβλήθηκε σε περισσότερες από 850 αίθουσες στη Βόρειο Αμερική. Επιπλέον 85.000 θεατές την παρακολούθησαν μέσα από 900 αίθουσες, σε: 33 χώρες της Ευρώπης, 11 χώρες της Λατινικής Αμερικής, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Τζαμάικα.

Τη μεγάλη συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για μια τριετία για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Did Erdogan promise Kurdish autonomy?
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Did Erdogan promise Kurdish autonomy?
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ