2014-03-31 20:03:11
Φωτογραφία για Πάτρα: Οι θέσεις της Νέας Αρχής για την ανάπτυξη του τουρισμού
Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων κ. Δημήτρης Πεφάνης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Πάτρας, έκανε εκτενή αναφορά στον τομέα του Τουρισμού, που μπορεί όπως χαρακτηριστικά τόνισε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας της Αχαϊκής Πρωτεύουσας, μέσω στοχευμένων δράσεων που δύναται να καθιερωθούν ως θεσμοί της πόλης. Ο Υποψήφιος Δήμαρχος αναφέρθηκε σε 10 σημεία κλειδιά που μπορούν να αναπτύξουν τον τουρισμό στην Πάτρα.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού, με αιχμή του δόρατος τον προστάτη της Πάτρας, τον Απόστολο Ανδρέα. Ο κ. Πεφάνης, αναφέρθηκε στην πεζοδρόμηση του έμπροσθεν του Ναού τμήματος της Αγίου Ανδρέου με σκοπό την ανάδειξη του Ιερού Ναού, ενώ στον προγραμματισμό του θα είναι και η πεζοδρόμηση της οδού Ευμήλου. Επίσης ο κ. Πεφάνης σημείωσε ότι η ετήσια προσέλευση πιστών θα πρέπει να κορυφώνεται καθ’ όλη την διάρκεια του μηνός Νοεμβρίου
. Για τον σκοπό αυτό, εξήγγειλε δυο δεκαπενθήμερα εκδηλώσεων. Το μεν ένα, θα αφορά ένα φεστιβάλ θρησκευτικών τεχνών που προκύπτουν από την λατρευτική διαδικασία των ορθοδόξων (καθώς δεν υπάρχει παγκοσμίως φεστιβάλ με τέτοιο περιεχόμενο) και στο δε δεύτερο θα πραγματοποιείται συνάντηση μουσικών σχημάτων κλασσικών ή κλασσικότροπων με προσανατολισμό την παρουσίαση κλασσικής, έντεχνης (κατά βάση ορχηστρικής), ή εκκλησιαστικής μουσικής.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Είναι γνωστό ότι η πόλη των Πατρών, παρά τα πολλά της ελκτικά πλεονεκτήματα δεν έχει αναδειχθεί σαν κατάλληλος τόπος για προσέλκυση συνεδρίων. Κάποιες λίγες προσπάθειες στ παρελθόν έχουν γίνει με πρωτοβουλίες κυρίως πανεπιστημιακών κύκλων,. Για τον σκοπό αυτό, η ΝΕΑ ΑΡΧΗ, δεσμεύεται να δημιουργήσει γραφείο προσέλκυσης συνεδρίων. Τα συνέδρια αυτά, θα αναζητηθούν μεταξύ εκείνων που μπορεί να δεχθεί η πόλη, γιατί είναι γνωστά και τα προβλήματα, όπως ο περιορισμένος αριθμός κλινών και η έλλειψη χώρων εστίασης υψηλού αριθμού καλεσμένων. Βεβαίως κατά την ευρύτερη καλοκαιρινή περίοδο παρουσιάζεται μεγαλύτερη ευχέρεια και για αυτό ο προσανατολισμός αναζήτησης θα έχει και χρονικό στόχο υποδοχής συνεδρίων κυρίως τους μήνες από Μάιο έως και Οκτώβριο με απώτερη πρόθεση και την «επιμήκυνση» της καθαυτό καλοκαιρινής περιόδου.

Είναι αυτονόητο τέλος, ότι η λειτουργία του αεροδρομίου του Αράξου, το έργο της σιδηροδρομικής γραμμής και η ολοκλήρωση των εργασιών των εθνικών οδών θα βοηθήσει ιδιαίτερα αυτή την στόχευση.

ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΩΤΙΝΓΚ

Η Πάτρα θα αποκτήσει λόγω της εξαγγελίας του ΟΛΠΑ χώρο για Μέγκα Γιώτ στην βόρεια Λιμενολεκάνη. Με δημιουργία σύγχρονης Μαρίνας και προσπάθεια προσέλκυσης μικρών σκαφών όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές θα προκληθεί υψηλός αριθμός θέσεων εργασίας, επισκεψιμότητας και τουριστικού συναλλάγματος.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται με αρκετά και ενδιαφέροντα πεδία για αναρρίχηση. Ήδη πολλοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο, έρχονται στην περιοχή, προκειμένου να κάνουν το αγαπημένο τους σπορ είτε στον Ερύμανθο, είτε στην περιοχή των Μαύρων Βουνών του Αράξου. Η προσέλκυση αθλητών με την διοργάνωση αγώνων επιπέδου, μπορεί να αναδείξει την Πάτρα σε πρωταγωνίστρια και στον τομέα αυτό. Είναι είδος τουρισμού που προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΓΕΦΥΡΑΣ

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον για την Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, ένεκα κατασκευαστικών ιδιαιτεροτήτων. Άρα υπάρχει target group παντού και κυρίως στην Ευρώπη. Σε συνεργασία με την διοίκηση της Γέφυρας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα διαμορφώσουμε τουριστικά πακέτα που στην περίπτωση που συμμετέχουν σχολές ή πανεπιστήμια της αλλοδαπής θα προσπαθήσουμε να καταλήγουν και σε επιστημονικά συνέδρια.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Είναι μια πρόταση του συνδυασμού μας για την δημιουργία αυτού του καινοτομικού θεσμού που παγκοσμίως δεν υπάρχει. Επομένως η προσέλκυση λόγω καινοτομίας και ιδιαιτερότητας θα είναι δεδομένη.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Όπως σε θεματική ειδική συνέντευξη που έδωσε ο συνδυασμός, σκοπός της παράταξης είναι η οικονομία της πόλης και της περιοχής να υποβοηθείται από τα 10 σημεία ανάπτυξης του θεσμού που έχουν ήδη εξαγγελθεί. Κυρίαρχα στις προτάσεις είναι δύο: Το Καρναβαλικό Χωριό στα πρότυπα της Eurodisney και το Καρναβαλικό Μουσείο.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η περιοχή προσφέρεται για μεγάλες διοργανώσεις όπως το Ράλι Ιονίου που διοργανώνει ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών, ή άλλες αθλητικές όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που είχε διοργανώσει η Ε.Γ.Ο.

Είναι γνωστή η επιτυχία του PICK PATRAS ή της συνάντησης των μελών της Harley Davidson. Απεδείχθη επομένως η αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους διοργανώσεων.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Στην περιοχή απαιτείται να δημιουργηθεί σταθερή διεθνής έκθεση τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με το επιμελητήριο Αχαΐας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι γνωστή η ποιότητα και η διακριτότητα πολλών προϊόντων μας τα οποία μέσω των εκθέσεων πρέπει να προωθηθούν τόσο στην εγχώρια, όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Το φεστιβάλ «Μικρών Καλοκαιράκι» που ξεκίνησε το 1998 και που δυστυχώς δεν συνεχίστηκε, μαζί με τις πετυχημένες σχετικές εκδηλώσεις για το παιδί που πραγματοποιούσε ο πρώην Δήμος Ρίου, θα αποτελέσουν την βάση ενός νέου μεγάλου θεσμού που πέραν του παιδαγωγικού του χαρακτήρα θα επιδιώξει και συμμετοχές που θα προέρχονται εκτός περιοχής.

Είναι αυτονόητο ότι σε κάποιες εκ των ανωτέρω προτάσεων θα υπάρξουν και συνεργασίες με άλλους δήμους ή φορείς της περιοχής. Πολλές εκ των εκδηλώσεων θα διαχυθούν στους πρώην δήμους Βραχνεΐκων, Παραλίας, Μεσσάτιδας και Ρίου.

Οι δέκα προτάσεις μαζί με άλλες που υπάρχουν ή θα προκύψουν είναι υλοποιήσιμες και προγραμματιζόμενες ώστε να καταλαμβάνουν χρονικά όλη την διάρκεια του έτους και θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Έμποροι, καταστήματα εστίασης, ταξί, ξενοδόχοι, βενζινοπώλες, τεχνικοί πολλών ειδικοτήτων και άλλοι κλάδοι που παραγωγικού ιστού της πόλης, μαζί με τις άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι αυτοί που προφανώς θα ωφεληθούν. Επειδή όμως η οικονομία λειτουργεί υπό τον κανόνα «αν είναι αρκετοί οι εισπράτοντες το οικονομικό αποτέλεσμα διαχέεται σε όλους», ο ισχυρισμός περί οικονομικής ανάπτυξης δείχνει βέβαιος ότι θα συμβεί.

Όλα τα ανωτέρω μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή, ακριβώς γιατί έχει τα πολυαναφερθέντα πλεονεκτήματα λόγω θέσης. Η Πάτρα είναι πύλη της Ελλάδας προς την >Ευρώπη, κέντρο του γνωστού αρχαιολογικού τριγώνου, έχει τον δικό της «Αργοσαρωνικό», διαθέτει σε απόσταση ημερήσιας εκδρομής δύο χιονοδρομικά κέντρα καθώς και όλα τα άλλα γνωστά πλεονεκτήματα.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ