2014-03-31 22:46:04
Φωτογραφία για Νέα χρηματοδότηση για έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου
Χρηματοδότηση ύψους €139.000 έλαβε ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου με επικεφαλής την ειδική επιστήμονα του Tμήματος Πληροφορικής Δρ Στυλιανή Πετρούδη, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Παττίχη, για το ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία ABCDCAD (Development of Α Breast Cancer Density Specific Computer Aided Detection System).

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει διάρκεια δύο έτη (Φεβρουάριος 2013 – Φεβρουάριος 2015) και ήδη απασχολεί δύο νέους επιστήμονες που έχουν εργοδοτηθεί για τις ανάγκες του.

Η καινοτομία της έρευνας

Η πυκνότητα τoυ μαστού όπως αυτή εκτιμάται κατά τη μαστογραφία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Επίσης η πυκνότητα επηρεάζει την απεικονιστική δυνατότητα της μαστογραφίας, αφού μπορεί να επικαλύψει ανωμαλίες
. ‘Έτσι στις γυναίκες με πυκνό μαστό μπορεί να είναι αναγκαίος ο έλεγχος και με άλλες απεικονιστικές μεθόδους όπως ο υπέρηχος. Κύριος στόχος του προγράμματος ΑBCDCAD είναι η ανάπτυξη νέων αλγορίθμων επεξεργασίας εικόνας για αντικειμενική κατηγοριοποίηση της πυκνότητας του μαστού όπως διαφαίνεται στη μαστογραφία, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Breast Imaging Reporting and Data System (BIRADS) του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας (ΑCR). Τα αποτελέσματα συμβάλουν στη δημιουργία ενός υπολογιστικά υποβοηθούμενου συστήματος για ανίχνευση ανωμαλιών (Computer Aided Detection – CAD) το οποίο θα χρησιμοποιεί τις αντίστοιχες πληροφορίες για επίτευξη υψηλότερης διαγνωστικής ευαισθησίας και ειδικότητας.

Ο στόχος της έρευνας

Αντικειμενική κατηγοριοποίηση της πυκνότητας του μαστού όπως διαφαίνεται στις μαστογραφίες για βελτιστοποίηση της διαδικασίας πληθυσμιακού ελέγχου για καρκίνο του μαστού.

Το ερευνητικό πρόγραμμα ΑΒCDCAD διεξάγεται με συνεργασία ακαδημαϊκών και άλλων Ιδρυμάτων. Εκτός από την ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, που είναι ο συντονιστής, στο ABCDCAD λαμβάνουν μέρος το C. J. Gorter Center for High-Field MRI του Πανεπιστημίου Leiden (Ολλανδία) και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
campuscy.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ